Actualitate, Divertisment, Tineri

World BEARD Day 2023 – Un eveniment cu vibe eclectic la The Villa

Spread the love

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, a avut loc un eveniment inedit, Ziua Internaționala a Bărbii, la The Villa Event House București. Ziua Internațională a Bărbii, marcată în fiecare an în prima sâmbătă a lunii septembrie, este o ocazie pentru toţi bărboşii de a se aduna şi a sărbători împreună, conform site-ului dedicat acestui eveniment, worldbeardday.com.

De ce purtam barba? In cadrul discursurilor din ultimii o suta de ani, barba constituie un simbol puternic care frecvent invoca teama, dar are si diverse conotatii la diferite persoane in timp si spatiu. De la Abe Lincoln la Ayatollahul Khomeini, de la jucatorii de hochei la adeptii hippie, barba poate insemna barbatie si apartenenta la inalta societate; sau contrar, excentricitate, obscenitate si inapoiere.

Studiile antropologice si psihologice centrate pe parul facial si indeosebi pe barba au indicat faptul ca este pastrata dintr-o serie de motive, pornind de la semnificatii religioase sau culturale, la o simpla respingere a barbieritului. Desi barba este purtata din motive variate si ambigue, pastrarea acesteia este o practica trupeasca, incorporata uneori in discursuri speciale in scopul oferirii unui sens. in cazul religiei – islam, iudaism, sikhism sau crestinism – barbile au avut o mare importanta, iar importanta a fost si este fluida si contextuala.

In ceea ce priveste islamul, Coranul contine indrumari generale privind purtarea hainelor modeste la ambele sexe, fara a face trimiteri la parul facial. Cu toate acestea, purtarea barbii constituie o traditie bine inradacinata in numeroase societati musulmane. Iar aceasta practica isi are originea la Profetul Muhammad.

Profetul nu isi barbiera complet barba, in consecinta unii musulmani isi pastreaza parul facial din respect pentru Muhammad. Dar acest lucru nu reprezinta o obligatie pentru musulmani, multi nepurtand barba sau mustata. Desi barba a fost pastrata din varii motive, nefiind neaparat un marcator al unei clase sau al unei culturi, a fost totusi etichetata, de secole, ca semn de inapoiere sau indicator al persoanelor neoriginare din Occident.

Azi, in timpurile moderne din Europa, America si nu numai, de la mijlocul secolului XIX pana azi, barba deasă a devenit un accesoriu esențial pentru un gentleman. De ce și de unde această schimbare de viziune? Ei bine, lungile perioade de pace, acomodarea la o viață modernă, diversitatea locurilor de muncă, confortul, se pare că a dus la o „criză a masculinității”. Era o contradicție între ce însemna în concepția lor un bărbat – bărbatul trebuia să vâneze, să se lupte, să muncească din greu în aer liber etc. – și ceea ce ajunsese să facă practic un bărbat – muncă de birou, lucru în fabrici, activități care se desfășurau mai mult în incinte, etc. Prezența bărbii a devenit un semn de revolta prin care bărbații doreau să-și recapete masculinitatea, cel puțin în aparență.

Aceste tendințe ale istoriei care au oscilat între înfățișarea „masculinității crude”, cu prezența unei bărbi bogate, și cea a „masculinității elevate” – cu obrazul frumos ras și neted – sunt prezente și în zilele noastre. Din fericire, însă, barbarilor nu le mai este impusă o anumită tendință ei putând opta pentru orice stil își doresc. De asemenea, produsele de îngrijire pentru bărbați sunt acum mult mai diverse fiind potrivite pentru orice tip de ten sau textură a bărbii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *