Rezumat:
Constructorii de autovehicule lucrează împreună cu furnizorii de anvelope astfel încât mașina finală să îndeplinească cerințele stabilite de producătorul acesteia. Dar, desigur, nu există o anvelopă ideală care să satisfacă toate nevoile clienților. Mai degrabă una care va mulțumi majoritatea cumpărătorilor, deși și aici este discutabil. Prin urmare, nu veți vedea mașini economice sau citadine dotate cu pneuri de înaltă performanță așa cum nu veți vedea mașini puternice echipate standard cu anvelope cu aderență scăzută.
Atunci când se proiectează o mașină, constructorul are în plan anumite puncte principale, potrivite profilului clienților căreia i se adresează acea mașină. Spre exemplu, producătorul unui autoturism urban cel mai probabil va oferi un set de anvelope care va reduce consumul de carburant sau va prelungi durata de viață a anvelopelor. Nu este nimic rău în asta, dar această alegere va duce la compromisuri în alte sectoare, cum ar fi distanța de frânare, aderența sau nivelul de zgomot.
Prin urmare, dacă vă interesează mai mult aderența decât anduranța și nivelul scăzut de zgomot decât consumul, atunci puteți să vă orientați liniștit către alte cauciucuri decât cele furnizate de producătorul mașinii. Deseori este chiar indicat să o faceți pentru că veți economisi, la final, mai mult. Chiar și liniștea că rulați pe anvelope mai bune este un câștig imens. Dar atenție, există anumite limitări tehnice peste care nu ar trebui să treceți, cum ar fi dimensiunile omologate ale roților.
Unul dintre cele mai importante aspecte legat de anvelopele standard este dimensiunea roților. Mașinile sunt livrate clienților cu un anume set de jante, cu pneuri de anumite tipodimensiuni. În funcție de situație, constructorul a omologat mai multe variante pentru aceeași mașină. Atenție, însă, acestea pot diferi în funcție de motorizare astfel încât pentru versiunea de bază să nu puteți instala roțile versiunii de top sau invers. Desigur, este foarte posibil să puteți instala roți de 19” pe o mașină care a venit din fabrică dotată cu roți pe 16” dar asta nu înseamnă neapărat că este și legal sau corect.
Astfel, dacă vă tentează un alt set de roți, trebuie să vă asigurați că, în primul rând, acestea să fie omologate și pentru vehiculul dumneavoastră. De foarte multe ori, pe cartea de identitate a mașinii este trecută o singură dimensiune dar asta nu înseamnă că este și singura variantă. Fie vă documentați la producătorul mașinii respective, fie vă adresați unor specialiști în anvelope. Ulterior, puteți face o cerere la Registrul Auto Român să vă treacă în carte o nouă dimensiune de roți. Atenție! Dacă producătorul mașinii nu a omologat ceea ce vreți dumneavoastră să montați, cei de la RAR nu vă vor aproba cererea.
Aceste cerințe tehnice nu sunt arbitrare. Dacă roata pe care doriți să o montați va avea un diametru diferit de cea originală, vor apărea erori de vitezometru și de kilometraj. Din acest motiv, este de preferat să rămâneți pe dimensiunile originale sau variantele alternative omologate de către producătorul mașinii.
Prin urmare, atunci când vă veți decide să vă schimbați anvelopele (inclusiv cauciucurile de vara), luați în calcul ce contează mai mult pentru dumneavoastră și, dacă vreți alte dimensiuni de roți, apelați la profesioniști. Altfel, riscați să vă dotați mașina cu cauciucuri care nu vă vor mulțumi sau veți putea rămâne fără certificat de înmatriculare.