Rezumat:
Tocmai ai absolvit facultatea si esti in cautarea unui loc de munca? Inainte de a incepe sa povestim despre cum sa iti cauti job-ul potrivit si cum sa te pregatesti pentru interviu, este necesar sa stabilim cateva limite. Foarte putini dintre noi chiar se angajeaza in domeniile pe care le-au studiat, iar cel mai bun exemplu este cel al absolventilor Facultatilor de Drept care, cu greu, ajung sa profeseze.
Daca ne uitam in jurul nostru, vom observa jurnalisti care nu au absolvit o scoala de Jurnalism, antreprenori care nu au terminat o facultate sau vedete care nici macar nu s-au gandit sa se inscrie la cursurile vreuneia.
Insight-uri si studii de piata relevante
Ultimele cercetari in domeniu arata ca tinerilor le este impus un model de gandire, conform caruia ei trebuie sa aiba o diploma in domeniu pentru a putea fi angajat. De foarte multe ori, aceasta gandire este eronata, dat fiind ca antreprenorii si companiile internationale cauta oameni cu experienta, mai degraba decat cu diplome. Pe multi dintre ei ii trimit la cursuri pe banii lor, iar acolo angajatii au sansa de a-si exersa talentul si de a invata si mai mult.
De altfel, procesele de recrutare ale secolului XXI dau gres, iar multe companii se plang ca nu isi gasesc angajatii potriviti pentru ca ii pierd pe cei cu potential, dar care nu se inscriu in cerintele lor. Este drept ca nu exista angajatul “bun la toate”, insa exista oameni cu potential urias carora, daca li s-ar acorda o sansa, ar putea sa isi demonstreze ca pot mai mult.
Ce trebuie sa stim cand ne cautam job in actuala piata de munca
Cautarea unui loc de munca in Bucuresti este de cele mai multe ori anevoioasa iar din acest motiv va prezint cateva sfaturi care sa te ajute in cautarea unui loc de munca potrivit:
In primul rand, extinde-ti aria de cautare. Ce daca nu ai facut o facultate de Jurnalism, dar iti place sa scrii? Daca nu ai absolvit un liceu de informatica, asta inseamna ca nu poti crea site-uri? Cu cat iti extinzi aria de cautare, cu atat vei gasi o multime de alte job-uri care sa se potriveasca cunostintelor, dar mai ales personalitatii tale.
➡ Cauta cat mai multe informatii despre compania care publica anunturi cu locuri de munca. Asta pentru ca firmele serioase intotdeauna isi publica numele si site-ul. De aici poti afla informatii despre viziunea si misiunea companiei, despre proiectele in desfasurare, ce produse sau servicii ofera si chiar cifra de afaceri. Cu cat afli mai multe informatii, cu atat vei stii daca esti potrivit pentru acest loc de munca sau nu.
➡ Fa-ti o lista cu punctele tari si cele slabe. Prin aceasta lista te vei descoperi mai bine, iti vei analiza aptitudinile, competentele si chiar motivatiile. Astfel, daca vei fi chemat la interviu iti vei evidentia calitatile si iti vei defini mai clar prioritatile profesionale.
➡ Citeste cu atentie cerintele si atributiile posturilor pentru care aplici. Cei mai multi candidati trec superficial peste aceasta etapa sau chiar o omit, crezand ca titlul anuntului este acelasi cu valorile in care cred. Ca sa fii sigur ca esti potrivit pentru job-ul pentru care vei aplica, pune-ti cateva intrebari: “Vreau acest job?, “Sunt potrivt pentru el?”. Daca nu, cauta alt anunt, daca da, aplica cu toata increderea.
➡ Redacteaza cu mare grija CV-ul. Acesta este oglinda ta, prin care il motivezi pe recrutor sa isi doreasca sa te intalneasca. Construieste-l cat mai coerent, cu mare grija la detalii. Salveaza-l cu “C.V. Nume si Prenume”, astfel incat angajatorul sa il repereze cat mai usor. Daca ai o competenta care se potriveste locului de munca pentru care aplici, nu ezita sa o marchezi cu bold. Adauga si o fotografie profi cu tine, astfel incat angajatorul sa stie cu cine va sta de vorba in viitor.
➡ Scrisoarea de motivatie. Multi candidati omit sa trimita o scurta scrisoare de prezentare, care cantareste mult in ochii angajatorului. Include-o in corpul mail-ului si redacteaza-o cat mai clar, astfel incat angajatorului sa o citeasca pana la final. Nu folosi template-uri, ci fa-o personalizat (angajatorii isi dau seama rapid daca scrisoarea de intentie este un sablon).
➡ Trimiterea CV-ului. Fie ca optezi pentru a-l trimite pe mail, fie direct pe platformele de job-uri, trimite un mail personalizat, in care sa te descrii succint si sa incerci sa afli cand vor fi programarile la interviu, astfel incat angajatorul sa vada ca iti doresti acel job.