Fără categorie

The Finest Hour – Furtuna Extrema, real, apocaliptic, dramatic, inspirat din intamplari adevarate

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

„The Finest Hours: Furtună extremă”, un thriller de acţiune eroic produs de Disney şi bazat pe o întâmplare reală, este un tribut adus curajului şi voinţei umane, două forţe care pot învinge natura dezlănţuită.

Filmul „The Finest Hours: Furtuna extremă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 29 ianuarie 2016, fiind distribuit în format 3D, IMAX 3D și 4DX.

Pelicula spune povestea teribilei furtuni care a rupt în două, în noaptea de 18 februarie 1952, un petrolier pornit spre Boston, 32 de marinari fiind prinşi în interiorul pupei, ce s-a scufundat rapid. În acelaşi timp, o parte din echipaj s-a salvat miraculos, cu ajutorul Pazei de Coastă, dar şi prin voinţa extremă a unuia dintre tinerii de la bordul petrolierului. Producătorii filmului şi-au dorit atât să readucă în prezent evenimentul – care a fost ştire de prima pagină la vremea respectivă –, cât şi să spună o poveste despre o luptă inegală şi un succes nesperat.

Pelicula, tributară realităţii

Ca să redea cât mai bine evenimentele acelei fatidice nopţi de februarie, producătorii i-au antamat în echipa peliculei şi pe doi dintre salvatorii de atunci, singurii în viaţă astăzi. E vorba de Andy Fitzgerald şi Mel “Gus” Gouthro, ambii angajaţi ai Pazei de Coastă şi implicaţi în operaţiunile de salvare pe care mulţi le-au catalogat drept „sinucigaşe”. Rolul acestora a fost să confirme, de-a lungul producţiei, veridicitatea scenelor filmate.

De altfel, filmările au avut loc în sud-estul statului Massachusetts şi de-a lungul coastei de sud a Bostonului, pentru a recrea cu fidelitate traseul petrolierului. Ultimele zile de filmări au fost programate chiar la Cape Cod, în New England, de unde a pornit operaţiunea de salvare. „A fost o experienţă extraordinară pentru întreaga echipă să putem vizita locurile în care s-a întâmplat catastrofa”, spune producătoarea Dorothy Aufiero.

Echipa de producţie a filmului, în frunte cu scenograful Michael Corenblith, a recreat un enorm petrolier T-2 şi un oraş din anii ’50, din Cape Cod. „Am frunzărit documente de Arhivă, am citit tot ce puteam citi, am colaborat strâns cu Paza de Coastă şi am avut acces la documentele lor, mai ales că evenimentul acesta este unul extrem de important în istoria nautică”, spune Corenblith.

Foarte util pentru echipă a fost şi că barca de salvare CG 36500, care a participat la operaţiunea de atunci, încă există, iar actorii au putut să o viziteze. Însă, pentru filmări, au fost închiriate câteva bărci de salvare originale.

➡ Decizii inedite de producţie

Regizorul Craig Gillespie a decis să filmeze, timp de două zile, şi pe un fost crucişător din timpul Războiului Rece, care avea motor şi centrală similare celor de pe petrolierul lovit de furtună.  Respectiva navă este acum un muzeu în Quincy, iar filmările au avut loc în camera motoarelor, în cea a generatorului diesel şi pe punte.

Însă, pentru a recrea interiorul petrolierului, scenografii au construit o serie de decoruri, inclusiv bucătăria, cabinele echipajului, staţia de navigare şi camera motoarelor. Ce este cu adevărat uimitor e felul în care artiştii din echipa de producţie au integrat în decor şi părţi reale ale crucişătorului-muzeu, cum sunt unele cotloane şi culoare, redând astfel detalii istorice incredibile.

În ceea ce priveşte exteriorul navei petrolier, scenografii au ales să ridice un decor înalt cât de trei ori nivelul punţii, unde are loc o mare parte din acţiunea filmului. „A fost o experienţă extraordinară să ridicăm un decor de o aşa mărime, mai ales când am adus în scenă ploaia, revărsarea de apă, rezervoarele flexibile”, spune regizorul peliculei.

Din distribuţia filmului „The Finest Hours: Furtună extremă” fac parte: Chris Pine, Cassey Affleck, Ben Foster, Holliday Grainger, John Ortiz, Eric Bana. Filmul este regizat de Craig Gillespie şi produs de Jim Whitaker şi Dorothy Aufiero, după un scenariu de Scott Silver şi Paul Tamasy & Eric Johnson, fiind bazat pe cartea de non-ficţiune cu acelaşi nume scrisă de Michael J. Tougias şi Casey Sherman.

➡ Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, Lionsgate, Weinstein, FilmNation şi alţi independenţi. Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *