Fără categorie

SUHD – de la tehnologie la arta, ARTA – de la creion la pixel

Spread the love

Jurassic World_2Astazi, odata cu inovatiile SAMSUNG  in materie de tehnologie, atat pe segmentul de smarthone-uri cat si pe segmentul de televizoare, frigidere sau masini de spalat, nu mai putem vorbi doar de inovatii hi-tech fara sa ne gandim si la dimensiunea umana, fara sa ne punem intrebari de genul – La ce ajuta inovatia asta, cum imi schimba mie stilul de viata ?

Prin urmare, nu e deloc intamplator atunci cand SAMSUNG a creat platforma lifestyledesigner pentru ca și-a dorit să inspire utilizatorii să își transforme stilul de viață cu ajutorul tehnologiei de top.

Potrivit ultimelor studii pe care SAMSUNG le-a realizat,  compania a aflat de exemplu că utilizatorii sunt preocupați de stilul de viață și de dezvoltarea lor personală. Prin urmare reprezentantii companiei au decis să îi susțină în procesul lor de transformare cu…tehnologie de varf si inovatii tehnologice la cele mai inalte standarde.

Si pentru ca vorbim de inovatie ca stil de viata, pana la conceptul de arta mai era doar un pas pentru ca viata e doar o forma de arta prin intermediul careia ne coloram fiecare clipa. Uneori insa, nu sunt suficiente doar cuvintele, iar SAMSUNG a venit cu un concept inovativ si a provocat artistii sa gaseasca moduri prin care sa combine tehnologia cu talentul lor nativ.

Ce a insemnat acest proiect vom afla de la cele doua parti implicate, un reprezentant SAMSUNG si un artist in voga. Numele lor le vom descoperi pe parcurs!

SUHD – Mai mult decat un televizor

➡ Când a devenit televizorul un element artistic pentru brandul Samsung?

Ana PasculescuArta digitală reprezintă una dintre cele mai noi modalități de exprimare pe plan artistic și a cunoscut o evoluție rapidă in ultimii ani, odată cu inovațiile tehnologice. Prin noua gamă de televizoare premium SUHD, echipate cu tehnologie avansată care permite redarea celor mai mici detalii, ne-am propus să devenim un susținător al ei,încurajând dezvoltarea tinerilor artiști și a pieței.

Caracteristicile tehnice ale televizoarelor SUHD permit vizualizarea operelor digitale  în cel mai apropiat mod de viziunea artiștilor, păstrând toate elementele de autenticitate fie că vorbim de linii, culoare, contrast sau chiar emoție. Astfel  legătura între arta digitală şi dispozitivele capabile să o redea la adevărata ei valoare a luat naştere spontan şi natural. Am creat prima galerie de artă digitală din România, care include opere expuse folosind tehnologia SUHD pentru a aduce arta digitală mai aproape de utilizatori, demonstrându-le că aceasta își poate găsi locul în locuința unui iubitor al artei prin intermediul tehnologiei și design-ului minimalist care să o pună în valoare.

➡ Dacă tot am început să vorbim despre artă, care sunt atuurile televizorului SUHD și cum schimbă percepția despre tot ceea ce înțelegem noi ca și experiență vizuală?

10492303_10205828492284469_396867081647796424_n

Televizoarele SUHD introduc tehnologia Nano Crystal Color care este capabilă să reproducă cu 20% mai multe culori și de până la 64 de ori mai multe nuanțe prin intermediul panelul de 10 biți. Vorbim deci, de o redare tot mai fidelă a imaginilor, tot mai apropiată de realitate.

Peak Illuminator, o alta inovație incorporată în televizoarele SUHD, permite afișarea unor imagini de 2,5 ori mai luminoase (comparativ cu un televizorUHD din gama anului trecut), întrucât economisește energia în zonele de negru si o folosește pentru a mări luminozitatea în zonele care necesită acest lucru. Acesta tehnologie vine în completarea funcţiei Precision Black Pro care reduce intensitatea luminoasă a LED-urilor din spatele ecranului, în zonele cu imagini întunecate, asigurând astfel un contrast crescut.

Practic, toate aceste tehnologii oferă o experiență vizuală superioară pentru că reușesc să redea mai multe detalii și astfel sunt transmise mai multe emoții.

Raspunsurile au fost oferite de catre Ana Maria Păsculescu, Head of Product Management Consumer Electronics la Samsung Electronics Romania.

 Cand tehnologia intalneste…artistul

 ➡ Razvan, vorbeste liber catre publicul internaut, amator de arta si tehnologie.

razvan

Hei, sunt Răzvan, am 26 de ani, și sunt lead concept artist la Plumzi. Ştiam încă din liceu ce mi-ar plăcea să fac din punct de vedere profesional, numai că la momentul acela, din păcate, în România nu existau facultăţi specializate pe arta digitală, aşa că am ales arhitectura.

În facultate am început să lucrez cu diverse birouri de arhitectură şi am încercat să mă axez mai mult pe partea de imagine arhitecturală, pentru că era mai aproape de ceea ce-mi doream eu să fac iniţial. În timp am evoluat şi în  zona de modelare 3D şi procesare şi la sfârşitul facultăţii am lucrat pentru prima oară într-un loc în care puteam să fac ceea ce mă pasiona cu adevărat: CARIOCA STUDIO.

A urmat o perioadă de freelancing care a luat sfârşit în momentul în care am găsit un nou job care să merite din punctul meu de vedere cele 8 ore de stat într-un singur loc, în fiecare zi. A fost sa fie PLUMZI şi iată-mă aici, colaborând cu o echipă de oameni faini în procesul de a crea animaţii interactive preluate de la cele mai mari studiouri din lume, care să funcţioneze pe orice device de ultimă generaţie.

➡ Cum ai ajuns sa te definesti ca si „artist digital” ?

Razvan Dumitru_3

Nu pot să spun că mă definesc cu adevărat ca un artist digital, aș spune mai degrabă că îmi place foarte mult să creez, să mă exprim și sa experimentez în domeniul artistic, atât digital cât și tradițional. Îmi place că pot folosi acest domeniu să transmit stări, trăiri și să stârnesc imaginația privitorului.

 ➡ Ce tehnici, ce programe ai folosit pentru expozitia Samsung de la Artmark?

Toate lucrările pornesc inițial de la niște schițe sumare pe care le fac pe hârtii sau ciorne. Dupa ce sunt mulțumit de o anumita idee, compoziție sau pur și simplu mă încanta un detaliu, îl preiau și îl transform într-o imagine finală cu ajutorul unei tablete grafice în programul Adobe Photoshop.

➡ Si daca tot vorbim despre Samsung, cum crezi ca te-a influentat tehnologia SUHD in raport cu lucrarile expuse?

Faptul că tehnologia SUHD a reusit să redea lucrările la o rezoluție atât de mare și la o claritate atât de bună, care să îți permită să observi, ca privitor, toate detaliile pe care în mod normal pe un telefon, tabletă sau monitor nu le-ai vedea, mi s-a părut fascinant. Voi experimenta mai mult cu această tehnologie pe viitor.

➡ Ce inseamna pentru tine tehnologia, cum interactionezi cu ea?

Razvan Dumitru_2

Interacțiunea mea cu tehnologia și cu lumea virtuală s-a materializat într-un proiect numit Spoof. Momentan nu poate fi găsit decât pe Facebook – https://www.facebook.com/spoofart. Spoof e un băiat pentru care lumea imaginară e la fel de reală ca orice altceva, fără ca ea, Spoof să fie inconştient sau neadaptat la vremurile în care trăieşte. În principiu imaginaţia lui are o logică foarte puternică şi porneşte întotdeauna de la ceva profund uman. Fiecare moment din viaţa lui e o poveste întreagă pentru că aşa alege el să vadă şi să interpreteze lucrurile: mersul cu metroul, plimbarea prin pădure, ieşitul pe balcon seara înainte de culcare.

Chiar dacă voi continua să folosesc în paralel metodele tradiționale de exprimare artistică, voi rămâne foarte interesat de acest domeniu pentru că tehnologia poate fi un factor foarte important in procesul de exprimare artistică.

➡ Daca Samsung ar veni la tine si ti-ar solicita sa desenezi brandul intr-un personaj, sa cuprinzi cultura organizationala a brandului, serviciile si produsele intr-un personaj de film, de benzi desenate sau ceva inventat, cum ar arata acel desen, sau ce personaj ar fi?

Ar fi un experiment dificil dar interesant :). Probabil aș încerca să transpun acest element în lumea și imaginația nebună a lui Spoof unde ar putea lua forma unui pesonaj și ar avea o serie de interacțiuni, poate chiar conversații cu acesta. Un fel de sketch animat.

➡ Ce te-a atras pe tine de la inceput spre arta digitala? Cum si cand a inceput totul?

Pasiunea mea pentru arta digitală s-a format în liceu dar la momentul acela, din păcate în România nu exista o facultate care să fie specializată pe acest domeniu. Inițial m-am gândit să dau la facultatea de arte, dar din diverse constrângeri, am hotărât ca este mai bine să mă îndrept spre arhitectură. Oricum, pe vremea aia mi se părea că talentul la desen era un plus, orice aș fi ales, asa că am zis de ce nu?

➡ Ce planuri ai pentru aceasta vara?

Aici voi fi foarte scurt și la obiect: Creativitate.

➡ Un mesaj pentru cititorii presainblugi

Sincer să fiu nu sunt un mare cititor de blogguri, în mare parte pentru că timpul nu îmi permite multe între lucru și proiectele personale, dar presainblugi mi-a stârnit interesul. Să purtăm blugi! 🙂

In loc de final

Comentati, share-uiti, fiti voi, fiti creativi. SAMSUNG vrea sa va cunoasca mai bine!

11214327_10205828491924460_3036506108721124159_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *