Rezumat:
Hemoroizii reprezintă una dintre cele mai frecvente patologii anorectale, dar și una dintre afecțiunile cu o incidență în creștere în ultimii ani, pe fondul creșterii la nivel global a aportului de alimente bogate în grăsimi și a reducerii celui de fructe și legume. Dieta este, potrivit specialiștilor, un factor care influențează semnificativ riscul de a dezvolta hemoroizi. O alimentație nesănătoasă, cu un consum insuficient de fibre și bogată în grăsimi, poate duce la constipație cronică, efort excesiv în timpul defecației și, implicit, la dezvoltarea și exacerbarea hemoroizilor.
➡ Cum știi că suferi de boala hemoroidală?
Hemoroizii sunt vene umflate în zona rectului sau a anusului, care determină dureri sau disconfort local. Cele mai comune simptome de hemoroizi raportate de către majoritatea pacienților includ mâncărimea, durerea locală, sângerările apărute în timpul defecației și senzația de plenitudine în rect. În cazuri severe, hemoroizii pot ieși în afara anusului, fiind vizibili și ușor de simțit prin palpare și pot determina complicații și implicit simptome suplimentare.
➡ Care este rolul dietei în prevenția hemoroizilor?
Aportul insuficient de fibre alimentare, deoarece favorizează constipația, constituie unul dintre factorii de risc majori pentru hemoroizi. O dietă bogată în fibre poate ajuta la prevenirea sau chiar la gestionarea hemoroizilor. O cantitate suficientă de fibre în dietă favorizează eliminarea cu ușurință a scaunelor, lucru care reduce presiunea asupra venelor din rect.
➡ Suplimentele cu fibre: eficiente sau nu?
În studiile clinice privind hemoroizii, suplimentele alimentare cu fibre dietetice au demonstrat eficacitate în tratamentul hemoroizilor non-prolapsați, reducând riscul de simptome persistente și sângerare cu aproximativ 50%. Suplimentele alimentare cu fibre sunt considerate sigure și utile, fiind uneori o parte integrantă a planului de tratament pentru hemoroizi. Cu toate acestea, consumul de suplimente cu fibre poate fi recomandat doar de către un medic proctolog sau gastroenterolog, dacă pacientul nu reușește să obțină o cantitate suficientă de fibre din alimentația zilnică.
➡ Ce alimente sunt recomandate pentru a preveni hemoroizii?
Medicii proctologi recomandă persoanelor cu hemoroizi includerea treptată în alimentație a fibrelor și creșterea aportului de lichide consumate zilnic. Pentru a preveni sau a gestiona hemoroizii, se pot consuma cu regularitate:
– fructe și legume;
– cereale integrale;
– leguminoase;
– nuci și semințe.
➡ Recomandări generale
În plus față de creșterea aportului de fibre solubile din dietă, se recomandă și modificări ale stilului de viață pentru orice pacient cu hemoroizi. Printre altele, se recomandă consumul adecvat de lichide, în special de apă, exerciții regulate, îmbunătățirea igienei anale și evitarea efortului la defecație.