Actualitate

Sondaj de opinie: “Solidari cu cei de lângă noi”

Spread the love

euroscola-bannerConceptul de solidaritate îşi are originea în principiul instaurat de dreptul roman – obligatio in solidim – privind responsabilitatea obligatorie de a onora datoriile comune ce derivă din calitatea de membru al unei familii sau a altui tip de comunitate.

În schimb, tradiţia sociologică instaurată de Tönnies şi Durkheim defineşte solidaritatea drept mecanism integrator bazat atât pe backgroundul emoţional/afectiv cât şi pe cel cognitive al atitudinilor sau acţiunii umane.

Indiferent de perspectiva din care este definit conceptul de solidaritate, principala problemă constă în identificarea itemilor necesari pentru măsurarea atitudinilor faţă de solidaritate socială, deoarece politicile de coeziune – unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le are la dispoziţie Uniunea Europeană pentru a combate inegalitatea şi pentru a sprijini coeziunea teritorială şi socială în regiunile sale – au nevoie de statistici relevante privind gradul de incluziune socială, respectiv nivelul de discriminare faţă de grupurile vulnerabile din cadrul statelor membre.

sondajAvând în vedere aceste aspect, cu scopul de a realiza o analiză cu privire la nivelul de incluziune socială, precum şi identificarea grupurilor vulnerabile din cadrul societăţii, în perioada 31 iulie – 15 august, membrii echipei Young Spirits for Humanity realizează, în cadrul proiectului Euroscola 2015, un sondaj de opinie online cu tema “Solidari cu cei de lângă noi”.

În realizarea întrebărilor, au fost utilizate următoarele surse: Atitudini faţă de solidaritate în România, conform Word Value Survey 2012; Bogdan VOICU, Horaţiu RUSU şi Mircea COMŞA, “Atitudini faţă de solidaritate în România”; Guvernul României, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Raport privind Analiza socio-economică pentru programarea Fondurilor Europene 2014-2020 în domeniul Afaceri sociale şi incluziune socială; “Studiu privind incluziunea socială pe piaţa muncii în Regiunea Sud Muntenia”, Incluziune socială, decembrie 2010 – mai 2011; “Barometrul de incluziune socială 2010”, Sondaj reprezentativ la nivel naţional.

Pentru a obţine un rezultat reprezentativ, membrii echipei şi-au propus să obţină un număr minim de 300 de răspunsuri, dintr-un număr de minim 10 de localităţi. Pentru realizarea acestui obiectiv, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Vă invităm să răspundeţi la cele 7 întrebări ale chestionarului, disponibil la www.isondaje.ro/sondaj/391788905/ sau pe pagina de facebook a echipei Young Spirits for Humanity (https://www.facebook.com/pages/Young-Spirits-for-Humanity/637767889690704). Părerea dumneavoastră este importantă pentru noi. Vă mulţumim pentru timpul oferit!

Material realizat de echipa Young Spirits for Humanity si Adrian-Vladimir Costea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *