Fără categorie

Reflectivitatea si emisivitatea: factori importanti in selectarea unui acoperis rece

Spread the love

11205550_1593952257512909_5243205731289244348_nBenjamin Franklin a efectuat primul test al reflexiei in anii 1760. El a luat diferite mostre de material colorat- de la inchis la deschis – si le-a pus in zapada din Philadelphia. In timp ce soarele stralucea Franklin a remarcat ca zapada s-a topit in jurul tesaturii de culoare inchisa mai repede decat a facut-o sub culorile mai deschise. In mod clar, tesatura alba a reflectat razele soarelui si a mentinut o temperatura a suprafetei mai rece decat a facut-o materialul inchis.

Acest principiu se aplica si pentru un acoperis rece. Si pentru acest motiv, constructorii au folosit acoperisuri de culoare deschisa timp de decenii pentru a mentine temperatura acestora scazuta si pentru a reduce costurilor de racire in timpul lunilor fierbinti de vara. De fapt, acoperisurile reci au devenit o parte din multe coduri de constructii si sisteme de rating ale constructiilor verzi. Dar alegerea unui sistem potrivit inseamna a intelege exact cum functioneaza acesta, precum si o serie de consideratii cu privire la alegerea unui material potrivit, precum tabla metalica

  1. Reflectivitate

Ratingul de reflexie se bazeaza pe capacitatea suprafatei acoperisului de a reflecta razele soarelui. Reflectivitatea este exprimata fie ca procent din razele soarelui reflectate sau ca echivalentul zecimal al acestui procentaj. Un acoperis rece are, in general, o reflexie mai mare de 65% sau 0.65. Suprafetele reflectoare, precum tabla cutata zincata, care ajuta la mentinerea cladirii reci in timpul verii, scazand sarcina de racire si ajutand la economisirea energiei electrice. Cel mai mare beneficiu al reflexiei va fi vazut intr-un climat cald, unde racirea este necesara in cea mai mare parte a anului.

  1. Emisivitate

Emisivitatea este abilitatea unui acoperis de a re-radia orice energie absorbita. Aceasta este exprimata ca o zecimala, cu o emisivitate mai aproape de 1,0 reprezentand o suprafata care re-radiaza majoritatea energiei absorbite. Un acoperis cu o valoare ridicata de reflectivitate si o valoare ridicata de emisivitate este cel mai potrivit pentru a economisi energie in timpul lunilor calde de vara. O mai mare valoare a emisivitatii este de asemenea importanta pentru reducerea efectului insulei de caldura urbana.

  1. Efectul insulei de caldura urbana

Conform lui Hashem Akbari, un cercetator al efectului insulei de caldura urbana la Lawrence Berkeley National Laboratories, „suprafetele negre din soare pot deveni cu pana la 70 de grade F (40 C) mai calde decat cele mai multe suprafete albe reflectorizante.” In mediul urban, efectul acoperisurilor si trotuarelor negre ce  absorb caldura poate duce la o temperatura cu 1 grad mai mare decat in ​​zonele suburbane inconjuratoare. Aceasta temperatura mai mare creste cantitatea de smog si ridica facturile de racire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *