Actualitate, Economic, Tineri

Radu Gabriel: Am cautat intotdeauna sa aduc pe scena un om. Autentic, credibil, cu viata

Rezumat:

Spread the love

Nu știu câți dintre voi știu, dar Palatul Bragadiru nu e doar un loc eclectic pentru evenimente cu iz de Micul Paris, aici poți să savurezi la un pahar de vin și spectacole realizate sub cupola Teatrului Godot. Un astfel de spectacol este „Godot Love Station”, o producție a Teatrului Godot în regia lui Radu Gabriel, care e un show ca un cocktail de emoții, exact ca viața.
Un show pe formatul „10 minute plays”, un concept american ca pe Broadway, adună mai multe povești aparent random care sunt legate de aceeași idee – iubirea.

Pentru unii boemă și idealistă ca o poezie de tip catren sau haiku „Dacă eram într-o poezie puteam să plecăm cu primul autobuz spre oriunde”, alteori e cinică și crudă ca un sushi servit la restaurant, uneori e o nebunie de moment udată brutal de o găleată de apă rece mai ales când fugi de la propria nuntă, alteori e precum o țigară ajunsă la filtrul divorțului, alteori e ca o izbăvire de pedeapsă când dispare din viața ta.

➡ Uneori iubirea e că un autobuz pe care unii îl așteaptă toată viața

Un spectacol cu umor, intrigi, plot-twist-uri, poezie și pahare cu buchet de vin. Iar teatru și vinul într-un decor cu influențe RoCoCo sau Baroc Târziu la Palatul Bragadiru e exact ce trebuie pentru ultima zi de vară. Și dacă tot vorbim de vinuri, recomand cuvee sec alb de la Gramofon Wine

„Uneori iubirea e că un autobuz pe care unii îl așteaptă toată viața” #bloggerDeTeatru

Dar mai multe despre spectacol chiar de la regizorul Radu Gabriel.

➡ Salutare maestre. Precum personajele lui Tennessee Williams din piese iconice pentru secolul XX precum (Un tramvai numit dorinta) sau (Pisica pe acoperisul fierbinte), personaje care deseneaza un carusel de emotii, de ganduri, de idei, tu ai desenat atatea personaje in productii de TV si cinema precum – Investitorii, Profu, Las Fierbinti, Ghinionistul, Ursul, Medalia de Onoare, iar recent ai trecut si in zona de teatru ca regizor. Care e povestea din spatele proiectului Love Station by Teatru Godot ?

A fost o invitatie din partea lui George Remes sa fac al doilea spectacol din proiectul Ten minutes plays, primul fiind Hotel Godot, care se joaca deja de aproape un an.  Sigur, am raspuns bucuros  invitatiei, mai ales pentru ca doream sa lucrez cu echipa de tineri actori de la Teatrul Godot, o echipa omogena, determinata si cu mare deschidere catre jocul autentic si comedia de calitate.

Stiu ca mai esti actor la Sala Dalles in cadrul spectacolului Filarmonica de comedie unde mai spui o parte din glumele consacrate din grupul VOUA. Cum te simti cand vezi ca majoritatea glumelor scrise in anii 90 sunt la fel de prezent si actuale si azi?

Da, vad ca sunt destul de gustate si dupa mai bine de 20 de ani. Pe de o parte ma bucur ca ele rezista la proba timpului, au fost concepute ca niste “fabule” care reflecta mentalitati, apucaturi, metehne ale spatiului carpato-danubiano-pontic, tratate cu ingaduinta si blandete.
Cred ca elementul de autentic, atat al scriiturii cat si al jocului actoricesc, este acela care coserva aceste miniaturi satirice si le face sa ramana proaspete, accesibile si pentru noile generatii. Pe de alta parte, uneori ma gandesc ca progresul nostru in acest spatiu geografic si deopotriva spiritual este lent si cam neconvingator.
Oricum, aceasta lume “mustoasa”, reflectata in sus-numitele alcatuiri amuzante, va disparea incetul cu incetul si este posibil ca realitatea sa ramana mai putin ofertanta ca sursa de inspiratie pentru viitorii slujitori ai umorului romanesc.

➡ Mai ai in lucru si alte spectacole cu teatrul GODOT? Pregatesti alte surprize pentru toamna?

Nu am un proiect in derulare la Teatrul Godot dar nu e timpul trecut, toamna abia a inceput. In rest, incep filmarile la un lung-metraj regizat de Iura Luncasu si apoi probabil o sa fac un alt spectacol cu echipa de la Filarmonica de Comedie.

➡ Care a fost pana acum cea mai mare provocare de cand ai ales sa fii regizor al spectacolului LOVE STATION?

Singura provocare a fost sa gasim solutia pentru spatiul de joc optim. Impreuna cu Geo si tanara scenografa Maria Ordean am ales sa folosim zona centrala si sa incercam sa integram un decor contemporan intre coloanele minunatei sali de bal a Palatului Bragadiru, care dateaza de la sfarsitul secolului 19.

➡ Cand urmeaza noi spectacole regizate de tine la Sala Dalles sau alte teatre din Bucuresti sau din tara?

La sala Dalles o sa avem din nou Filarmonica de Comedie in noiembrie iar in stagiunea de toamna se vor relua la Teatrul George Ciprian din Buzau Conu’ Leonida fata cu reactiunea si O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale, la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti Crima la Howard Johnson a lui Sam Bobrick. In  Bucuresti, la Teatrul Recul este programat pe 28 septembrie spectacolul Cererea in casatorie, de A.P. Cehov.

:arrow: Ai piese de teatru preferate? Autori clasici sau contemporani preferati? Ai un rol care ti-a placut sau un personaj care te-a marcat de cand ai ales drumul actoriei fie ca vorbim de teatru sau de tv?

Comediile lui Caragiale si Mobila si durere de Teodor Mazilu. N-as alege in mod special vreun rol, am cautat intotdeuna sa aduc pe scena un om. Autentic, credibil, cu viata proprie. La fel in film, in televiziune, chiar si in reclame. Uneori am izbutit, alteori probabil se putea mai mult.

➡ Un mesaj pentru cititorii care vor sa incerce experienta de a fi pe scena, sau care vor sa joace in filme.

Cei care doresc sa faca aceasta profesie ar trebui sa afle intai daca au cu adevarat aptitudinile necesare. Apoi ar trebui sa afle ce presupune sa fii actor.  E ceva mai mult decat se vede pe scena ori pe ecran. Acela e doar varful icebergului. Cu alte cuvinte,  nu va apucati decat daca stiti in ce va bagati! Iar daca totusi va apucati, intai invatati! Iar cand ati invatat cate ceva despre actorie, continuati. Continuati sa invatati. Cam toata viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *