Rezumat:
The water diviner sau Promisiunea este…ceva. Nu stiu altii, dar eu n-am mai fost de foarte mult timp la un film si la final sa fie aplaudat in unanimitate. A fost ceva coplesitor pentru ca filmul lui Russell Crowe e un spectacol despre viata. Nici nu stiu cu ce sa incep, cum sa continui, cum sa transmit ce am de transmis !?
Inainte de tot si toate voi plasa filmul in contextul lui istoric pentru ca, mai inainte de tot si toate, filmul lui Russell Crowe, pentru ca e un film regizat de el, este in primul rand o lectie de istorie.
Bătălia de la Gallipoli a avut loc în peninsula omonimă din Turcia din aprilie 1915 până în decembrie 1915 în timpul Primului Război Mondial. O uniune militară dintre Imperiul Britanic și Franța a încercat cucerirea capitalei Imperiului Otoman, Istanbul, și securizarea unei rute maritime, vitală pentru menținerea Rusiei în război. Această tentativă a eșuat, cu pierderi însemnate pentru ambele părți.
În Turcia, campania este cunoscută ca și Çanakkale Savașları, după denumirea provinciei Çanakkale. În Marea Britanie este cunoscută ca și Campania Dardanelelor sau Gallipoli.
Pentru Marea Britanie au luptat in acele luni mii de soldati din Australia si Noua Zeelanda. Si de aici incepe povestea adevarata, o poveste emotionanta, ravasitoare de la primul cadru pana la ultimul stop cadru.
Water Diviner este povestea unei familii de agricultori australieni, Russell Crowe este tatal a trei baieti, baieti carora le citea in fiecare seara din povestile Levantului 1001 de Nopti. Ironic sau nu, toata viata lui va fi influentata de farmecul Orientului, de Levant, Bosfor, Dardanele, Constantinopol. Cei trei baieti ai lui pleaca in razboi si de aici incepe povestea…
Filmul, dupa lectia de istorie, este o lectie de geografie. Nu numai ca e excelent filmat si o sa ai sansa sa vezi peisaje nemodificate de sute de ani, dar vei intalni o cultura fascinanta – cultura TURCA. Cand scriu aceste randuri ascult muzica turceasca autentica pentru ca mi-e dor de atmosfera din film, de salvari, de turbane, de rahat, de prajitura de sarai, de cafea, de ibric, de Bosfor, de Dardanele.
Dervisi, Hagi Sofia, caii de pusta turcesti, bai termale, totul te prinde si te cuprinde.
Ce mi-a placut este ca limba vorbita in film este limba autentica… Personajele vorbesc turca, britanica australiana, engleza londoneza, greaca…Totul e asa cum trebuie sa fie. O admir pentru asta pe actrita Olga Kurylenko pentru ca a invatat limba turca si s-a purtat ca o otomana in film. Felicitari! Intreaga pelicula e atenta la detalii spatio-temporale, de la costume, la armament, pana la sarbatori si cutume sociale.
Practic filmul este povestea unui australian care ajunge in Turcia pentru ca dorea sa ajunga la Galipolli. De ce dorea asta ? Aflati din film, nu vreau sa fiu spoiler. Dar impactul pe care il are prezenta lui acolo si determinarea lui te pun pe ganduri.
Filmul e un film moralizator pentru ca e presarat tot timpul cu idei care te pun pe ganduri. Practic filmul scoate la lumina simtul ironic al istoriei – Cine scoate Sabia, de sabia va pieri.
Imperiul Otoman care a bagat spaima timp de sute de ani in popoarele baltice si balcanice se afla acum in pragul colapsului si al extinctiei si lupta pentru pamant, dar nu ca si cuceritori ci ca locuitori.
Oare de cat sange mai este nevoie pentru ca acest pamant sa fie sfant sau Totul se citeste in cafea, chiar si viata, moartea, norocul, sotiile si sotii sau suntem Otomani, nu suntem nemti…
Nu e un film, e o poveste precum 1001 si una de nopti dar spusa real… Nu e un film ci un reportaj, un documentar despre milioanele de soldati morti in primul razboi mondial, nu este un film, este un omagiu adus sutelor de mii de soldati morti si uitati, ingropati in tacere, in sange, in uitare, iar numele lor inca zace ingropat sub mormane de ticve pentru ca TIMPUL nu mai deosebeste intre prieteni si dusmani, intre frati si straini.
Din 16 ianuarie in cinematografe, si daca randurile mele nu v-au convins, am gasit un material video mai puternic decat orice trailer, povestea din spatele filmului spusa chiar de Russell Crowe.