Social

Proiect SNRB de reciclare a bateriilor litiu-ion în România

Spread the love

Investiție de aproape 40 de milioane de euro pentru o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion în România

Într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Parlamentului, în data de 1 februarie, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) împreună cu companiile ECOWES și REDIVIUM Australia au anunțat un parteneriat istoric ce va aduce o investiție inițială de 9 milioane de euro pentru un studiu de fezabilitate. Investiția totală estimată se ridică la aproape 40 de milioane de euro pentru implementarea unei facilități de reciclare a bateriilor litiu-ion, având o capacitate inițială de 10 tone pe zi. Această inițiativă va plasa România în fruntea Europei Centrale și de Est în ceea ce privește reciclarea avansată a bateriilor.

Conferința de presă, desfășurată sub patronajul Comisiei pentru Comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din Senatul României, a fost urmărită de reprezentanți ai comisiilor de mediu ale Camerei Deputaților și Senatului, ai Cancelariei Primului Ministru, precum și de reprezentanți ai Asociației Administratorilor Publici Locali din România.

Discuțiile pentru acest parteneriat au început în 2022, iar procesul a inclus vizitarea fabricii de reciclare Primobius GmbH din Hilchenbach, Germania. Partenerii, ECOWES și SNRB, au o experiență vastă în gestionarea bateriilor și acumulatorilor, cu accent pe programele și procesele de tratare și reciclare a bateriilor aflate la sfârșitul duratei de viață.

ECOWES, companie înființată în 2017 lângă București, a început prin a recicla paleți din lemn, extinzându-și activitatea în 2020 către reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Astăzi, ECOWES operează o linie de sortare a bateriilor și două instalații de tratare a bateriilor alcaline și cu Li provenite atât de la populație, cât și din demontarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Parteneriatul cu REDIVIUM Australia consolidează România în regiunile licențiate REDIVIUM, adăugându-se la facilitățile deja proiectate în Regatul Unit cu G&P Battery Recycling Ltd (GPBR) și în Serbia cu Metalfer Group (Metalfer).

Asociația SNRB, membru fondator și consilier al EUCOBAT, are peste 920 de membri în România și operează peste 5.000 de puncte naționale de colectare, fiind singurul partener român al RENEOS, o rețea de top națională de colectare a bateriilor din Europa. Misunea SNRB este de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de baterii și acumulatori pentru organizarea unui sistem eficient de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori.

Redivium Limited, cunoscută anterior sub denumirea de Hannans Limited, este o companie cu sediul în Perth, Australia, care activează în mod activ în domeniul reciclării bateriilor. Pe lângă concentrarea sa pe reciclarea bateriilor, Redivium este implicată în activități de explorare minerală și dezvoltare de proiecte. Compania explorează diverse minerale, inclusiv depozite de cobalt, aur, nichel și litiu. Proiecte remarcabile din portofoliul său includ proiectul Forrestania Nickel situat în sudul orașului Southern Cross și la est de Hyden în Australia de Vest, unde deține control de 100%. Redivium deține, de asemenea, proiectul Moogie Gold and Nickel-Copper situat în provincia Gascoyne, Australia de Vest, și menține acțiuni de 70% în proiectul Fraser Range Nickel-Copper situat la est de Norseman, Australia de Vest. Compania și-a schimbat oficial numele în Redivium Limited în decembrie 2023, reflectând accentul său în evoluție și direcția strategică începând cu înființarea sa în 2002.

Într-un interviu exclusiv acordat de reprezentanții REDIVIUM Australia,  Dr. James Gunn – Director – European Operations and External Affairs și dl. Farhan Mohammed – Director – Engineering Europe schimbarea numelui în Redivium înseamnă renâscut, adus înapoi la viatî și am obținut confirmarea și detaliile esențiale despre investiția de aproape 40 de milioane de euro într-o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion în comuna Jilava, România. Aceștia au subliniat că colaborarea cu autoritățile române a fost extrem de pozitivă, evidențiind deschiderea și sprijinul acordat de acestea în implementarea proiectului. Informațiile oferite în cadrul interviului au adăugat o perspectivă valoroasă la detaliile deja anunțate și au subliniat importanța parteneriatului pentru mediu și dezvoltarea durabilă în regiune.

Investiția propusă va genera aproximativ 20 de locuri de muncă și se estimează că proiectul va fi finalizat până la sfârșitul anului 2026. Această facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va contribui semnificativ la eforturile de protejare a mediului și la gestionarea durabilă a deșeurilor tehnologice, consolidând poziția României în domeniul reciclării avansate a bateriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *