Actualitate, Divertisment, Economic, Social, Tineri

Political Correctness e un spectacol socant, ca un dus rece. Daca totul e real sau va fi…real?

Spread the love

Am văzut spectacolul #PoliticalCorrectness și sunt sub stare de șoc. Sunt sub stare de șoc pentru că e ireal de real acest spectacol. E atât de intens încât orice cuvânt aș folosi precum genial, sublim, modern, nu pot sa acopăr nici 0,1% din experiență. Dacă acest spectacol ar fi pe Broadway ar fi viral instant. E un spectacol atât de vizual, de intens că pare că trăiești un film. Iar contextul??? Acest concept de #PC pare atât de nobil dar e atât de otrăvitor și abject pentru artă, pentru viață.

Acum vor fi voci care vor spune că sunt de acord să fie abuzate și umilite categorii defavorizate, femei de etnie romă sau minorități sexuale sau religioase, dar tocmai asta e problema cu acest concept că am ajuns să îl folosim abuziv. Nu sunt de acord să fie marginalizate minoritățile sexuale dar nici nu mi se pare artistic să transformăm super-eroi în persoane gay sau lesbi. Una e să tolerezi o minoritate sexuală, religioasă, etnică, alta e să uniformizezi orice act artistic, orice manifestare.

➡ #AcelMoment când echitatea socială naște demoni

Caz concret. Recent o postare pe Facebook pentru un client a fost interzisă până nu am schimbat poza pentru că arătam o talie cu un centimetru. Nu era o persoană în acea poză, nu spuneam că așa trebuie să fie talia ideală. Dar acea postare a fost interzisă pentru că acea fotografie exprima după Facebook o încălcare a dreptului de a alege cum vrei să arăți.

Nu e glumă. Îmi pare rău că n-am păstrat motivația în engleză. Și nu întâmplător am dat acest exemplu. Pentru că în acest spectacol se face referire inclusiv la această speță. Pentru că #PC e vorba despre prezent. Deși piesa pare o distopie futuristă, un amestec de 1984 al lui Orwell și Procesul lui Kafka cu elemente din filmul Equilibrium, piesa e extrem de prezentă în prezent.

Și de ce spun că te simți că intr-un carusel pentru că are o mulțime de plot-twist-uri exact ca un film thriller. Au fost momente când efectiv am uitat în ce an sunt, atât de intensă e experiența vizuală.

Nu demult Codin Maticiuc povestea că azi dacă vrei să faci un film biografic și vrei să mergi cu el la un festival internațional, trebuie să ai în el personaje „vulnerabile” din toate minoritățile. Și se întreba și el retoric – „NU sunt rasist și xenofob, dar dacă în copilăria mea n-am cunoscut trăit, printre gay, lesbiene, oameni din LGBTQ sau alte minorități, de ce sa inventez personaje pentru ele?”

Pentru că asta e problema cu acest concept de #PC. Că devine un monstru greu de controlat și absurd. Să nu uităm de aberațiile Disney de a anula anumite desene animate și a modifica anumite povești pe motiv de #PC. Căutați pe Google.

În loc de final, las un gând din piesă. Uneori pare că trăim momente când ne întrebăm dacă lumea mai merită salvată.

Pentru că acest concept de #PC dacă devine literă de lege în toată lumea, acea unitate în diversitate va fi doar un clișeu prăfuit și vom fi toți niște entități non-binare, fără gen, apolitici, fără rase, fără culori, doar niște umbre amorfe de gri…

Felicitări Cristian Bajora pentru regie, Felicitări Ionut Iftimiciuc , Felicitări Ioana Nichita , Felicitări Razvan Ilie și mai ales Felicitări Alexandra Ionita . Toți au jucat genial, dar Alexandra pur și simplu a fost Beyond words. Pe scurt, treceți acest spectacol în lista. Merită fiecare cent, merită fiecare clipă din timpul vostru.

➡ Despre spectacol

Într-un viitor deloc îndepărtat în care umorul a fost interzis și numeroase cuvinte și expresii uzuale (pe care nu avem voie să le pronunțăm sau scriem aici!!!) au fost scoase din uz pentru că sunt incorecte politic, controlul a fost instalat complet atât în mediul online, cât și în mediul intim. Autoritățile știu tot ce faci și tot ce spui, iar omenirea se află acum sub atenta supraveghere a forțelor de liniște și ordine ale corectitudinii politice.

Madame Diamandesco, o cetățeană nonconformistă a noii societăți Political Corectness, își duce existența ternă în propriul glob de cristal. O viață fără umor și fără bucurie. Pentru că reușește să încalce din nou legea rostind un cuvânt interzis, aceasta este din nou pasibilă de închisoare și intră în vizorul justițiarului Agent Operațional. Va reuși oare să scape oprobriului public și pedepselor care o așteaptă?

Political Correctness este un spectacol al momentului, cu un umor acid și o puternică amprentă socială, care ne arată că această corectitudine politică, gândită ca un instrument de ajutor în respectarea drepturilor umane și evitarea discriminării, poate deveni o adevărată amenințare cu privire la libertatea omenirii, dacă este denaturată și exploatată în scopuri radicale.

Sperăm ca acest spectacol să nu fie interzis.

Political Correctness (PC) sau Corectitudinea politică este o expresie ce are la bază ideea că oamenii trebuie să aibă grijă să nu se exprime sau să nu acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, să excludă sau să marginalizeze oameni dezavantajați social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *