Rezumat:
Fie că e vorba de locuință, birou sau cafenea, un lucru e cert: spațiul contează. Dar ce contează mai mult de atât este faptul că spațiul poate fi păcălit.
Bineînțeles, tindem să credem că un spațiu generos este mult mai permisiv și ne dă voie să ne jucăm mai mult; în realitate, un spațiu mic poate fi pus în valoare cu ajutorul unor artificii de design. Mai mult decât atât, un spațiu mic are o serie de avantaje pe care nu le putem ignora:
- impune un buget mai mic de amenajare;
- este mai ușor de întreținut în timp;
- este cu adevărat intim.
Chiar dacă pare o adevărată provocare, amenajarea unui spațiu de dimensiuni reduse ne pune creativitatea la încercare – experții ESHO ne vorbesc despre câteva tips & tricks de care să ținem cont atunci când amenajăm un spațiu mic.
- Să fie lumină
O încăpere de dimensiuni reduse poate căpăta iluzia de spațialitate dacă iluminatul este pus cu adevărat în valoare. În afară de lumina naturală care trebuie folosită la maximum – putem uita de draperii sau jaluzele – este important să alegem inteligent iluminarea artificială.
La fel de importante sunt și corpurile de iluminat pentru care optăm; un candelabru imens nu este cea mai potrivită alegere pentru un spațiu de câțiva metri pătrați.
- Organizare & mobilier inteligent
Într-un spațiu de mici dimensiuni, organizarea trebuie luată în serios mai mult ca niciodată – este important să păstrăm totul cât se poate de ordonat pentru a conferi iluzia de spațialitate; asta înseamnă să alegem soluții de depozitare inteligente și mobilier multi-purpose (o canapea sau pat cu ladă de depozitare).
E indicat, de asemenea, să folosim spațiul și vertical, însă este important de știut că nu trebuie ca fiecare colț de cameră să fie încărcat cu ceva. Am fost, poate, obișnuiți, că fiecare gol trebuie umplu – în realitate, un colț gol într-o încăpere este atrăgător. Oferă spațiu de respiro și ne dă de înțeles că avem de-a face cu un design interior sofisticat, calculat, rafinat.
- Accesoriile potrivite
Detaliile fac cu adevărat diferența – de câte ori nu ai intrat într-o încăpere care ar fi putut fi superbă, dar care avea un covor nepotrivit? Covorul este deosebit de important într-o încăpere mai puțin spațioasă – dacă vei alege un covor imens, nu vei face decât să „scurtezi” și mai mult camera.
Același lucru este valabil și pentru draperii – niște draperii impunătoare, pline, bogate, sunt, într-adevăr, superbe – însă nu flatează un spațiu de dimensiuni reduse. În schimb, decorațiunile care nu ar trebui să lipsească din nicio încăpere mică sunt, cu siguranță, oglinzile – ele reflectă lumina în întreaga cameră și fac spațiul să se simtă mai mare.
- Go bold
A existat o tendință în care eram obișnuiți să amenajăm spațiile mici în culori cât mai neutre și din aceeași gamă cromatică, poate chiar integral alb – deși această alegere este în continuare favorita multora (și albul într-adevăr oferă senzația de dimensionalitate).
Astăzi, un spațiu de mici dimensiuni este mult mai bine pus în valoare de un fundal neutru, care este, totuși, „rupt” de o pată vibrantă de culoare: poate fi vorba de o canapea turcoaz sau de un tablou în culori îndrăznețe. Explicația? Culorile fură privirea – într-o încăpere în care avem parte de o explozie cromatică extraordinară, nimeni nu se mai gândește la cât de mare (sau mic) este spațiul avut la dispoziție.
Pe lângă sfaturile de mai sus, direcția generală pe care o abordezi trebuie să țină cont de dimensiunea fiecărei piese de mobilier: ferește-te de orice este masiv și impunător și redu cantitatea de obiecte pe care le ai în cameră – nu ai nevoie cu adevărat de opt perne decorative pe canapea, nu? Un lucru este cert – indiferent de dimensiunea unui spațiu, îl poți duce către potențialul său maxim, astfel încât nu doar să arate bine, ci și să te facă să te simți bine. Cea mai bună versiune a ta și nimic mai puțin.