Rezumat:
[yasr_overall_rating size=”large”]
Regizorul David Lowery şi co-scenaristul Toby Halbrooks au fost întotdeauna pasionaţi de proiectele care au avut o anumită naivitate şi candoare, fiind astfel extrem de încântaţi de această nouă oportunitate Disney. Iar noul film „Pete şi dragonul” s-a dovedit a fi croit în perfectă armonie cu simţurile artistice ale celor doi.
„Am îndrăgit ideea de a regiza un film plin de imaginaţie şi fantezie”, spune Lowery. „Prin urmare, mecanismul poveştii nu a trebuit schimbat, el funcţionând excelent pentru public”. „Montarea unei pelicule presupune un întreg proces de analiză, însă noi am reuşit să dăm contur filmului din primele 20 de pagini”, spune Whitaker. „David căuta să dea poveştii un aer de realism magic, după cum chiar el îl numeşte, iar acest lucru s-a putut realiza datorită talentului său de a strecura magie în scenariu în feluri neaşteptate”, completează el.
Multe dintre filmele clasice Disney – precum „Dumbo” şi „Bambi” – scot în evidenţă teme importante pentru dezvoltarea copiilor şi îi ajută să se maturizeze, ghidându-i în rezolvarea problemelor vieţii. „Povestea noastră pune o întrebare fundamentală: unde ne este locul şi cui aparţinem?”, adaugă Lowery.
➡ Cum si de ce s-au nascut dragonii
Creaturi mitologice, dragonii au apărut, de-a lungul timpului, în poveşti, basme, mituri şi folclor, iar multe culturi au felurite interpretări în ceea ce priveşte simbolistica lor. Cel mai adesea, însă, dragonii, deşi fascinează, sunt conotaţi negativ, fiind reprezentaţi drept sălbatici, răpciugoşi, creaturi asemănătoare şopârlelor. Foarte rar ei apar ca fiind abordabili, prietenoşi sau având caractere eroice. Din acest motiv, înfăţişarea şi personalitatea lui Elliot au fost în centrul tuturor discuţiilor dintre producătorii Disney şi compania Weta Digital, cea care l-a creat pe simpaticul dragon.
Elliot este în totalitate generat pe calculator, dar el reprezintă un personaj complex al poveştii, pe care Pete va ajunge să îl îndrăgească profund pe parcursul filmului. Prezenţa lui Elliot în viaţa lui Pete îi oferă acestuia şansa de a înţelege de ce are nevoie, dragonul având puterea instinctivă de a desluşi lipsurile lui băiatului şi de a-i demonstra că locul lui este în altă parte.
➡ Cand Disney spune povesti, toata lumea asculta…
În 1977, Studiourile Walt Disney au lansat musical-ul de animaţie bogat în elemente de live-action „Pete şi dragonul” – o emoţionantă poveste de prietenie dintre un tânăr băiat şi dragonul său verde – avându-i în roluri principale pe Mickey Rooney, Helen Reddy, Red Buttons şi Shelley Winters.
În ultimii ani, însă, echipa Disney ştia că provocarea este să refacă „Pete şi dragonul” pentru tânăra generaţie de cinefili, complet diferită în aşteptări şi dorinţe. Astfel a fost ales producătorul Jim Whitaker – a cărui companie de producţie îşi are sediul chiar în studiourile Disney – pentru a coordona realizarea noului film.
„Foarte mulţi oameni au crescut cu filmul original, iar conceptul acestei poveşti s-a transformat într-o rampă de lansare pentru noi”, declară producătorul Jim Whitaker. „Am avut certitudinea că o idee atât de simplă – un băiat şi dragonul său – încă mai are potenţialul de a deveni o peliculă cu adevărat fermecătoare”.
Chiar dacă regizorul David Lowery nu părea a fi alegerea evidentă pentru a scrie şi a regiza o viziune nouă a mult-iubitului film Disney, există câteva asemănări între varianta iniţială şi cea lansată în august în cinema. Ambele poveşti aduc în discuţie sentimentul de apartenenţă, iar în cazul lui Pete, conceptul de familie. „Există, de asemenea, şi o puritate a ambelor filme, la care se adaugă şi farmecul de a percepe realitatea prin ochi de copil; l-am considerat aşadar pe David ca fiind cel mai capabil în a aduce o abordare nouă, simplă şi inocentă poveştii”, a mai adăugat Whitaker.
Filmul „Pete şi dragonul” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 19 august 2016, în format 3D, variantă dublată.
➡ Despre Forum Film România
Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, Lionsgate, Weinstein, FilmNation şi alţi independenţi. Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.
[yasr_visitor_votes size=”large”]