Rezumat:
Pentru cei care știu sau care deja au aflat, în perioada 31 august – 6 septembrie, în România, va avea loc, într-un colț încărcat de istorie și poveste – Fălticeni, Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”. Dar ceea ce se știe mai puțin sau deloc, în spatele acestui eveniment cultural amplu se află o față bisericească, un preot implicat activ în viața comunității culturale și sociale a orașului Fălticeni.
Concret, preotul Liviu Mihăilă este inițiatorul Asociației „Fălticeni Cultural”, organizație care se află la rădăcina Festivalului GRIGORE VASILIU BIRLIC.
Pe lângă acest Festival de Teatru și interpretare, preotul Liviu Mihăilă, împreună cu asociația pe care o patronează, organizează de mai mulți ani și festivalul „Folk Fălticeni”, un festival concurs unde vin nume consacrate ale muzicii românești dar și tineri debutanți
În anii precedenţi festivalul de folk şi cel de teatru se desfăşurau independent unul de celălalt, dar în acest an folkul şi teatrul se reunesc într-o simbioză perfectă. Astfel, în perioada 31 august – 6 septembrie, la Fălticeni va avea loc a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic” și a IV-a editie a Festivalului de FOLK.
În acest an, juriul festivalului este alcătuit din: DRAGA OLTEANU MATEI ( președinte ), DAN TUDOR, GHEORGHE BALINT, OVIDIU CUNCEA, RADU GHILAȘ și LORETTE ENACHE.
Invitați de onoare vor fi ALEX ȘERBAN ( strănepotul maestrului Birlic ), CATRINEL DUMITRESCU, CARMEN OLARU, DOREL VIȘAN, MARIUS BODOCHI, CLAUDIU BLEONȚ, MEDEEA MARINESCU, BOGDAN STANOEVICI și alții.
La festivalul de teatru sunt așteptate 8 trupe de teatru de liceeni din România, Ucraina și Republica Moldova.
La Fălticeni Folk sunt invitați cantautorii PUIU CREȚU, MAGDA PUȘCAȘ, VASILE MARDARE, MARIUS MATACHE, COSMIN VAMAN, ȘTEFANIA IACOB, SORIN POCLITARU și trupa Fără Zahăr.
Am preluat și eu interviul dintr-o publicație suceveană și am să redau aici câteva lucruri relevante pentru cititori.
➡ Cum s-a născut Festivalul Grigore Birlic?
pr. Liviu Mihăilă: Totul a pornit de la Festivalul organizat la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Grigore Vasiliu Birlic. Manifestarea s-a făcut doar la București. A fost dureros pentru noi că Fălticeniul nu a fost implicat. În 2010, ne-am întâlnit cu marea actriță Draga Olteanu Matei, la Piatra Neamț și i-am spus că vrem să facem un festival Birlic, aici, la Fălticeni și a fost foarte încântată. Am înfiițat Asociația „Fălticeni Cultural” și am pornit demersurile pentru realizarea Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, în imobilul fostei Case de Cultură Fălticeni. Deși Casa de Cultură era propusă pentru demolare urmând a se construi altceva acolo, s-a revenit asupra deciziei, sprijinul venind tot dinspre Piatra Neamț spre Suceava. Într-o lună s-au făcut reabilitări, s-au schimbat scaunele, putem spune că am salvat Casa de Cultură aceasta devenind Centrul de Cultură „Grigore Vasiliu Birlic”. Imediat am organizat Festivalul Birlic, acesta pornind ca ediție județeană, apoi națională și acum internațională. La ediția din acest an a festivalului de teatru participă 8 trupe de liceeni din țară, Ukraina și Republica Moldova.
In plus, in acest an, din considerente financiare am lipit de teatru si folk-ul. Festivalul de Folk este rezervat creatorilor şi interpreţilor de muzică folk cu vârsta până în 30 de ani. Avem 15 concurenți, iar la finalul festivalului se va face al doilea CD FOLK având înregistrate cele mai bune piese, creație proprie, din festival. FĂLTICENI FOLK este primul festival de gen din România care pune în valoare creațiile tinerelor talente prin inscripționarea unui CD folk.
➡ Care sunt surprizele și noutățile acestei ediții?
pr. Liviu Mihăilă: Păi, sunt mai multe. Vom avea pe scenă pe cei de la Teatrul Național din Kolomea-Ucraina. Avem invitați speciali care nu au mai fost la edițiile precedente precum: Adela Mărculescu, maestrul Dorel Vișan, Ileana Popovici. Interesant este că la finalul fiecărei zile, atât actorii cât și folk-ișii se întâlnesc și discută, se relaxează.
➡ Ce proiecte mai aveți în vizor pentru perioada 2015-2016?
pr. Liviu Mihăilă: Vrem să ajungem la o Gală. În luna octombrie, organizăm la Iași, Gala – „Să nu-l uităm pe Birlic”-110 ani de la nașterea maestrului. De asemenea, vrem să promovăm cât mai mult Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni. Notorietatea lui Birlic este de necontestat, dar, totuși cea mai mare personalitate a Fălticeniului este artistul Ion Irimescu.
Pe lângă faptul că a fost un mare maestru, a fost și foarte milostiv donându-și valoroasele lucrări. Este păcat că pragul muzeului este trecut de atât de puțini vizitatori. A fost atât de apreciat de regretații actori Eugen Ștefănescu și Emil Hosu, prietenii de suflet ai festivalului nostru alături de marea actriță Draga Olteanu Matei.
SCRIS DE : MIHAELA IRINA BUCȘINESCU