Rezumat:
Jurnal de Bord 14.11.2023
E greu, e extrem de greu să vorbești despre un personaj precum NAPOLEON. Dar dacă tot am acostat de câteva zile pe coasta de nord-vest a Franței în regiunea Normandiei, acolo unde s-au dat cele mai grele lupte la finalul celui de-al doilea Război Mondial în vara lui 1944, cred că nu găseam un loc mai bun unde să mă gândesc la unul dintre cele mai controversate personaje din istoria lumii.
Mă bucur că un regizor ca Ridley Scott a avut curajul să facă un film despre un personaj al Franței atât de comentat, de adulat și ostracizat totodată, de divinizat sau pus la zidul rușinii și să-l aducă la cinema în această toamnă.
Un film ca NAPOLEON nu poți să-l privești minimalist dintr-o singură perspectivă. Este într-adevăr un film care vorbește despre un personaj iconic al istoriei lumii la final de secol XVIII dar asta nu îl face doar un film istoric.
Este un film de acțiune dacă urmărim cadrele frame by frame din trailer, dar e mai mult decât atât. Nici măcar nu poate fi numit doar film biografic pentru că numele său e legat de biografia unei întregi națiuni, a unui întreg continent.
Ce vreau să spun este că fără să parcurg filmul integral, în afară de imaginile din trailer, eu cred că va fi un regal vizual, un regal de emoții și intrigi, un regal de lacrimi și frustrări, un film tumultos despre una dintre cele mai complicate perioade din istoria Franței. Iar motivele pentru care cred asta în rândurile care urmează.
➡ Moștenirea lui Napoleon, dincolo de controverse
Următoarele rânduri nu sunt despre personajul Napoleon și despre politica lui internă, despre campaniile sale militare și deciziile economice pe care le-a luat pentru Franța. Nu sunt istoric, nu am cunoștințe și competențe de geo-politică, în schimb, pentru mine, adevărata moștenire lăsată de Napoleon lumii este descoperirea Egiptului.
Știu, poate că n-am folosit cele mai bune cuvinte. Egiptul era cunoscut de mii de ani, iar civilizația egipteană are mii de ani înainte oricărei țări din Europa. Dar să nuanțez. Campaniile duse de Napoleon în Egipt poate că au fost un fiasco din punct de vedere militar, dar pentru cultura umanității au fost de departe campaniile care au lăsat cele mai importante descoperiri.
Despre calitățile sale de lider se pot spune multe, despre modul cum a condus Franța, despre luptele pe care le-a dus, despre raportul dintre el și ceilalți monarhi ai Europei, despre viața lui intimă, se pot comenta atâtea. Dar ceea ce s-a întâmplat în Egipt datorită lui nu poate contesta nimeni. Pe site-ul rfi.ro am aflat de exemplu că lucrarea „Descrierea Egiptului”, a cărei copie este păstrată la Biblioteca Arhivelor Naționale din București, conține numeroase notițe, planuri, desene și schițe, realizate între 1798 și 1801 despre Egipt.
Altfel spus, oamenii de știință ai lui Bonaparte au dezvăluit secretele Egiptului nu doar lumii, dar și egiptenilor. Să nu uităm că celebra piatră de la Rosetta a fost găsită de soldații lui Napoleon în 1799 și descifrată de Champollion în 1821. Ce vreau să spun este că ceea ce s-a întâmplat în Egipt, din motive legitime sau nu, cu rezultate militare sau nu pentru Napoleon, pentru lume a fost un câștig incomensurabil, iar efectele acelor campanii se resimt și azi.
Cu cât mă gândesc la Napoleon mai mult cu atât mă gândesc la mine și la moștenirea mea. Am acest blog din 23 martie 2009, blog care va împlini în curând 15 ani de existență și 5000 de materiale scrise. Nu sunt toate scrise de mine dar sunt publicate aici. Personal am scris peste 4700/4800. În ultimii ani am colaborat și colaborez cu alte persoane pentru că nu mai puteam singur să acopăr tot ce era relevant.
Mii de cuvinte, mii de emoții și consoane, mii de gânduri și vocale, și mai presus de tot și toate las în urmă și acest text pe care l-am făcut acum aproape 10 ani, din pasiune pentru hieroglife și coduri ascunse. Este o frază criptată de două ori. O dată prin modul de a ascunde literele în amestecul de simboluri. La un anumit interval pe verticală de la dreapta la stânga de sus în jos apar litere. După ce le identifici urmează decriptarea lor finală pentru că în prima fază vei găsi ceva de genul xgorhsjhsghrs.
Apoi, ca să descoperi consoanele corecte și vocalele trebuie să numeri 3 respectiv 5 poziții în alfabetul latin ca să descoperi literele care pot să formeze cuvinte. Încerci să numeri în față, încerci să numeri în spate, până prinzi primele litere. Asta las moștenire lumii. Blogul meu cu tot ce am în el și acest text. Sunt curios dacă va mai apărea un alt Champollion sau poate un AI care să traducă fraza. Indiciu. Fraza e scrisă în limba română fără diacritice. Așa că vocalele sunt – A, E, I, O, U.
Sunt curios cine se va încumeta să o descifreze! Poate că printre voi să ascunde un alt Napoleon care nu va ceda până când nu va găsi răspunsul. Pentru că el spunea așa: „În dicţionarul meu, cuvântul <<imposibil>> nu există.”
➡ În loc de epilog
La final, vă las un ,,remake” al unei melodii de munte celebre. Cei ce știu piesa vă invit să citiți aceste versuri fredonând în minte melodia cântecului – Râpa și privind în același timp imaginile din trailer.
La marginea unei localități de Revoluție chinuite,
La un han din Ajaccio s-a oprit un soldat,
Era trist și avea hainele de sânge pătate,
Și purta la brâu o sabie grea de mareșal.
*******
E un străin ce a înconjurat toată Europa,
Stai aici și dormi măcar un ceas,
,,Să dorm acum, tocmai eu, nu am unde,
Doar înainte spre Toulon drumul mi-a rămas.”
*******
Îmi amintesc de Revoluția Franceză dintr-o vară fierbinte,
De un împărat care a învins Prusia și Rusia,
Mi-amintesc de Josephine și de alte iubite,
Și de un castel rătăcit pe un deal, în Franța, undeva.
*******
A ajuns Napoleon, la mal, pe a Sfintei Elene stâncă,
,,Să renunț acum la tot, eu nu pot,
Dar poate că în larg marea e mai adâncă,
Să îmi înec amarul și dorul de țară de tot.”
Dacă imaginile din trailer v-au convins sau pur si simplu vreți să îl revedeți la cinema pe Joaquin Phoenix sau poate vă place de Vanessa Kirby, atunci trebuie să știți că filmul va intra în cinema din 24 noiembrie 2023. Producția este distribuită de Intercom Film. Sper să mergeți la film! Sunt curios care va fi opinia voastră.
Până atunci, pe curând, pe orice rând!
Articol scris pentru SuperBlog 2023