Actualitate, Economic, Social

Macelaria Ghita – gustul autentic de carne, de la tara, ca la bunici

Spread the love

Disclaimer! Acest reportaj/articol/intermezzo este STRICT INTERZIS veganilor.

Vor urma povesti cu acea aroma dulceaga de sorici fiert in apa si sare, povesti cu carnati, mici, carne de porc pregatita ca odinioara ca la bunici. Adevarul este ca primul contact pe care l-am avut cu Macelaria Ghita din Timpuri Noi a fost mirosul, acea aroma de carne proaspata, de carnati facuti din membrana 100% naturala din mat de porc, vita sau oaie, acea aroma care m-a teleportat in urma cu 20 de ani cand eram la bunici de Ignat si dupa ce se parlea porcul si gustam soriciul acela cald, se incepea procesarea carnii pentru sunca, jumari, carnati, toba, carne macra pentru sloi, deja am apa in gura cand scriu aceste randuri.

Ce am gasit cand am ajuns la Macelaria Ghita?

Preparate din carne de porc 100% romanesc, de la furca la furculita cum s-ar spune, mici care abia asteapta sa treaca prin focurile transformarii, sunca si carnati care au miros genuin de tara, ca odinioara. De ce spun asta? Pentru ca Macelaria Ghita nu e doar o carmangerie cu puncte de vanzare. Ei controleaza tot procesul. De la hrana animalelor, la cresterea lor, de la asigurarea unei alimentatii 100% naturale bazate pe graunte si furaje pana la procesare. Exact ca la bunici. Doar ca fac asta la o scara de o suta de ori mai mare.

Aici am gasit pentru prima oara de cand sunt in Bucuresti o delicatesa pentru gurmanzi – carnatii macelaresti.

Cârnații măcelărești sunt obținuți din carne proaspătă și sănătoasă, putând fi consumați atât gătiți cât și ca atare, fiind perfecți pentru orice fel de masă. Savoarea gustului vânătoresc iți va surprinde papilele gustative si vei visa curcubee pe cerul gurii.

Ingrediente: Carne de porc 100% romaneasca, fara conservanti, aditivi, slănină moale, condimentul lui Ghiță, cimbru, maț natural de porc

Cârnații măcelărești sunt un produs premium, din carne de porc 100% provenită din ferma Izocon din Calarasi. Slănina moale din compozitia carnatilor se coace cu fum rece obținându-se gustul perfect. Cu cât stau la o umiditate mai mică și o temperatură mai ridicată, cu atât sunt mai savuroși. Ii gasiti si voi pe www.macelariaghita.ro

Iar aici cateva imagini din Macelaria de la Timpuri Noi. Si daca vreti si voi produse proaspete sa stiti ca mai exista Macelaria Ghita in Bucuresti si la Titan dar si in Pantelimon. Detaliile le gasiti la ei pe site. Plus in alte orase din tara dupa cum o sa aflati mai tarziu.

Intamplarea a facut sa descopar macelaria chiar de 1 mai si m-am bucurat de mici din carne de porc 100%, mici din carne de porc si vita, carnati macelaresti, iar sunca de la Macelaria Ghita e dementiala. Am tras-o un pic in tigaie si am mancat jumarile rezultate ca pe seminte 🙂

 

Povestea Macelariei Ghita

Acum mai bine de 20 de ani m-am îndrăgostit de un teren în Călărași. Totul era verde, înconjurat de copaci și flori. Am cumpărat locul și, alături de soția mea, am început să punem bazele unei ferme cum am știut noi mai bine, astfel încât animalele să crească frumos. După o perioadă ne-am dorit mai mult, ne-am dorit să realizăm preparate tradiționale cu gust de care să se bucure cât mai mulți oameni. Așa că, în anul 2000, cu ajutorul Fondurilor Europene, am clădit și un abator. La scurt timp a apărut și prima noastră măcelărie unde oamenii veneau dimineața să-și cumpere produse proaspete. Am continuat să deschidem măcelării pentru a le oferi tuturor ocazia să se bucure de gustul tradițional și natural al preparatelor noastre.

Astăzi, Măcelăria Ghiță are 17 magazine în țară, locații pe care le aprovizionăm zilnic. Am plecat în această călătorie alături de soția mea, iar acum toată familia este implicată alături de mine. Unul dintre băieți este medic veterinar la fermă, iar cel de-al doilea este manager. Mâinile pricepute care fac produsele sunt prieteni vechi, la fel ca și cei care au grijă de animale. Măcelăria Ghiță este astăzi formată dintr-o familie de 200 de angajați care lucrează zilnic pentru a oferi românilor produse tradiționale cu adevăratul gust de carne.” – Costel Marinache

Dar am zis ca nu e suficient sa citesc povestea pe site-ul lor si pe paginile de Facebook, asa ca am decis sa merg mai departe si am stat de vorba cu unul dintre baietii care se ocupa de Macelaria Ghita, Costin Marinache. Iata ce a iesit!

Macelaria Ghita, de la Furca la furculita. Cum si cand s-a nascut acest concept?

Incepand cu anul 2018 am inceput rebranding-ul macelariei IZOCON in macelaria Ghita. Interesant e faptul ca prima aparitie a macelariei Ghita a coincis cu deschiderea unei noi macelarii in Bucuresti si anume Macelaria Ghita Pantelimon. Eu personal sunt foarte mandru de acest nou concept.

Am avut oameni de incredere si profesionisti in domeniul brandingului care au inteles exact ceea ce urmarim, fiind si acestia fascinanti de lantul integrat de productie, sau cum ne place noua sa spunem, de la furca la furculita. Prin acest nou concept incercam sa educam consumatorul in privinta produselor din carne pe care acesta le consuma, respectiv, sa inteleaga ca intr-un lant integrat de productie al carnii , se pot obtine produse si preparate din carne mult mai sanatoase decat acelea obtinute in sistem industrial in fabricile mari de mezeluri, care se aprovizioneaza cu materia prima congelata chiar si cu cateva luni bune inainte. Ulterior am extins procesul de rebranding la Macelaria Ghita Titan si Macelaria Ghita Timpuri Noi, iar in prezent suntem in proces de rebranding pentru macelariile din Calarasi, Oltenita, Fetesti, Medgidia, Constanta si Navodari.

Deci sa inteleg ca in spatele acestui proiect important pentru industria agro-alimentara din Romania se afla brandul Izocon. Care e povestea?

Povestea a inceput inca din 1990, brandul IZOCON fiind o afacere de familie infiintată de tatal meu, care, de altfel, se află si acum implicat 100% in acest frumos proiect de viata. La inceputurile anilor 1990, tatal meu, fiind inginer, a infiintat compania IZOCON pentru activitatea de izolatii in constructii, beneficiarii directi fiind micile companii locale sau chiar persoanele fizice.

Ulterior, a existat oportunitatea exploatarii terenurilor agricole ale unui fost IAS, acesta fiind primul pas spre schimbarea domeniului de activitate al firmei. Foarte interesant e faptul ca acest proiect de lant integrat de productie nu a fost gandit de la inceput, ci pur si simplu lucrurile au fost facute cu rabdare si liniste, cu pasi marunti din aproape in aproape.

In jurul anului 2000, ne-am hotarat sa achizitionam o ferma de porci dezafectata care a fost modernizata la standarde europene pe care ulterior am facut-o mai mare, am extins anexele si am ajuns ca in prezent sa avem un flux anual de 10.000 de capete porci. Ulterior, cu ajutorul fondurilor europene, am pus bazele unui abator modern langa ferma zootehnica, tocmai pentru a valorifica porcii crescuti sanatos, doar cu graunte si furaje.

In anul 2005 deschidem prima noastra macelarie in Calarasi unde comercializam atat produse proaspete cat si specialitati din carne de porc din carmangeria proprie. In prezent, detinem un lant de 17 macelarii in sud estul Romaniei, fiind singurii producatori de carne de porc din zona care au un proces integrat de productie.

Cum ai ales numele ? Te-ai inspirat de la melodia Cleopatrei Stratan?

Nu, chiar nu. Sincer, acum doi ani ne-am gandit intens la un nume potrivit pentru acest rebranding. Cu toate cunostintele persoanelor pasionate de branding, nu am putut gasi un nume care sa arate pe deplin, intr-un singur cuvant, calitatea produselor noastre, si anume, produse cum se faceau odata, cu adevaratul gust de carne. Asta pana cand tatal meu ne-a surprins cu acest nume, oferindu-ne si argumente foarte bune pentru care ar trebui sa alegem Macelaria Ghita.

Intotdeauna, la tara, porcul era numit Ghita. Oricine avea un porc in curte, avea ca prima optiune sa ii puna numele Ghita. A fost alegerea perfecta avand in vedere faptul ca exact asta ne dorim …. sa aducem pe mesele consumatorilor de carne, gustul de odinioara al preparatelor. Imi amintesc acum cu zambetul pe buze ca in trecut, tatal meu a gasit un slogan creativ pentru produsele noastre, slogan pe care l-am folosit la un moment dat si pe spatiile outdoor din Calarasi „ Preparate sanatoase si gustoase, nu vopsite si frumoase!”

Care sunt principalii vostri diferentiatori pe piata de produse de carmangerie?

  • In primul rand, nu producem in sistem industrial, deoarece carmangeria noastra are capacitatea de a produce preparatele numai in macelariile proprii, ceea ce inseamna ca suntem foarte atenti la fiecare preparat in parte, tot procesul de productie fiind in mare parte fara ajutorul masinilor industriale alimentare.

 

  • Un alt element important care ne defineste de restul concurentei, este faptul ca produsele noastre contin 100% carne, fara inlocuitori (gel, mdm) sau alti aditivi nocivi organismului. Dupa parerea noastra, nimeni in Romania nu produce crenvursti sau parizer folosind numai carne, in schimb, noi o facem, si suntem foarte mandri ca reusim asta.

 

  • De asemenea, toate macelariile noastre sunt aprovizionate in fiecare zi. Asta inseamna ca tot ceea ce vindem noi azi, a fost produs ieri. Aici nu ne referim numai la produsele preparate, ci si la carnea macra provenita din abator. Toate produsele noastre se vand refrigerate, nu dezghetate si apoi vandute asa cum se intampla in majoritatea cazurilor in piata actuala agroalimentara.

Toata carnea procesata o folositi in produse pentru clientii vostri sau aveti si solicitari de vanzare de animale catre alti furnizori?

Ceea ce producem noi, de la porci, carcasa de porc si produsele preparate din porc, referindu-ne la cantitatile rezultate, se vand in functie de cerintele pietei si mai ales in functie de sezon. In situatia in care macelariile nu vand atat de mult pe cat de repede cresc porcii din ferma, atunci suntem nevoiti sa vindem si carcasa de porc din abatorul propriu. Acest lucru se intampla destul de rar, in special in perioadele de post sau la inceputul anului. Ceea ce nu am comercializat niciodata catre alte macelarii sunt produsele noastre preparate din carmangeria proprie. Dorim sa avem o fidelizare a clientelei noastre prin comercializarea preparatelor naturale si sanatoase numai in lantul propriu de carmangerii.

Ce planuri ai pentru perioada urmatoare?

Planuri de viitor ne facem tot timpul in consiliul de administratie al familiei , dar se pare ca apar situatii neprevazute, cum e cazul de fata, si atunci cumva trebuie sa ne oprim din investitii pentru a ne proteja angajatii si a incerca sa facem cat mai putine indisponibilizari de posturi. Exista planuri de investitii de la marirea capacitatii de productie in vederea deschiderii unor noi macelarii pana la construirea unei centrale de biogaz pentru producerea energiei electrice.

In acest fel, putem reduce costurile cu energia electrica, care reprezinta un cost imens in acest moment, iar ca rezultat ar insemna o reducere de pret. Va imaginati ce ar insemna sa avem cele mai sanatoase si naturale produse dar si cele mai ieftine de pe piata? Ar fi un lucru extraordinar si speram sa ajungem acolo in viitorul apropiat.

Care sunt provocarile acestui business si cum v-a afectat pandemia fluxul de productie?

Provocarile sunt multiple in momentul in care intreg business-ul are in componenta mai multe activitati: de la activitati agricole, activitati zootehnice pana la activitati de comercializare a produselor din carne. Noi cumva suntem familiarizati si obisnuiti cu o perioada de pandemie.

Inca de acum doi ani ne-am confruntat cu pandemia mondiala a pestei porcine africane. Am fost nevoiti inclusiv sa stam in carantina cu ferma de porci timp de 4 luni de zile, perioada in care nu aveam dreptul sa facem livrari catre abator din cauza legislatiei. Intreg judetul era plin de focare de infectie, ceea ce a insemnat un colaps economic pentru fiecare ferma in parte. Pentru noi a fost o perioada dificila, dar am reusit, prin biosecuritate si prin noroc, sa trecem peste si sa functionam si in prezent. Pericolul inca nu este trecut, dar in continuare suntem vigilenti si incercam sa pastram aceeasi biosecuritate in incinta fermei ca si pana acum.

Actuala pandemie ne-a afectat si pe noi, asa cum era de asteptat. Vanzarile au scazut in macelarii, in principal din cauza restrictiilor impuse de autoritati si din lipsa banilor in randul clientilor. De asemenea, impreuna cu angajatii nostri suntem o mare familie asa ca incercam sa-i protejam cum putem mai bine. In prezent, in toate sectoarele de productie se lucreaza in schimburi. Nu este situatia ideala de lucru, insa ne-am adaptat foarte bine si asteptam cu nerabdare ca lucrurile sa revina la normal. Cum un necaz nu vine niciodata singur, sectorul agricol este grav afectat asa cum nu a mai fost in ultimii 10 ani. Seceta din aceasta perioada compromite in proportie de 90% culturile agricole ceea ce va insemna o crestere de pret la toate produsele de panificatie si nu numai.

Un mesaj pentru cititori

In primul rand, le transmit ca in aceasta perioada dificila sa fie sanatosi fizic, psihic si sa fie optimisti. Lucrurile sa vor intoarce cu siguranta la normal. De asemenea, le transmit sa intre in macelariile noastre si sa guste un produs, oricare, si cu siguranta isi vor da seama de gustul diferit si sanatos al produselor noastre. Le promit ca nu vor fi dezamagiti.

Cine este Costin Marinache

Costin Marinache, unul dintre cei doi fii ai domnului antreprenor Costel Marinache. A absolvit Facultatea de Drept si Facultatea de Administratie si Afaceri. Inca de mic a visat sa urmeze aceste doua facultati si se pare ca a reusit 😊 A lucrat doi ani de zile la o firma de avocatura in Bucuresti iar apoi s-a implicat full time, din 2014 in proiectul Macelaria Ghita. La inceput s-a ocupat de partea juridica a firmei ca ulterior sa se implice in managementul si investiile din cadrul companiei.

Si asta nu e tot.  De aproximativ 8 ani are o asociatie non profit unde sustine sportul in randul tinerilor. Organizeaza concursuri de biciclete sub genericul „Prima Bicicleta” la Calarasi, singurul concurs de acest fel din tara, iar toate fondurile stranse merg catre o cauza umanitara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *