Actualitate, Divertisment, Economic, Tineri

Laurentiu Dedu: Daca e executat corect, un cocktail e singura forma de arta care se poate bea

Rezumat:

Spread the love

La Atelierele Ilbah, daca nu stiati asta deja, poti nu doar sa iti rafinezi abilitati deja cunoscute ci poti descoperi hobby-uri noi. Pentru cei care iubesc aventura, lifestyle-ul urban, sa petreaca pana dimineata, care iubesc petrecerile tematice si festivalurile, la #AteliereleIlbah poti descoperi si cum se construieste magia si arta in paharele de cocktail-uri pentru ca exista un curs de barman (bartender). Cine este trainer-ul si care e povestea acestui curs vom descoperi impreuna in randurile care urmeaza.

➡ Salut Laurentiu. Vorbeste putin despre tine, in stil – Elevator pitch 🙂

Salut! Lucrez în industria ospitalității de peste 15 ani, absolvind una dintre cele mai prestigioase școli din Europa: European Bartending School. Acesta a fost doar începutul carierei mele, urmând participarea la o serie de seminarii în lume și o multitudine de premii câștigate, precum locul întâi la Barmaniacs Bartending Competition, The Moscow Mule Competition din Statele Unite și locul al treilea la Drinks Come True Competition în Budapesta. Am fost manager în baruri de prestigiu, precum Hard Rock Cafe, atât în București cât și în Edinburg, astăzi administrând o echipă de peste 20 de barmani.

Cum a început povestea ta ca trainer în cadrul proiectului Atelierele ILBAH?

Totul a început în vara anului 2022, într-o perioadă tulbure și grea pentru ospitalitatea și bartendingul românesc. Pandemia, închiderea multor locații și deciziile neinspirate privind taxarea tipsului au avut un efect dezastruos asupra industriei ospitalității, ducând la o criză acută de personal calificat. Povestea a prins contur în urma unei discuții sincere cu Vlad Iliescu, directorul Atelierele ILBAH, iar echipa și misiunea companiei m-au cucerit, iar rezultatul a fost crearea cursului de bartending pentru pasionatii acestui domeniu si nu numai.

Cum a început pasiunea ta pentru zona de cocktail-uri? Iți mai aduci aminte primul cocktail pe care l-ai făcut?

Pasiunea pentru cocktail-uri a început în 2010, când m-am angajat ca barman la Hard Rock Cafe București. Aici m-am îndrăgostit de această meserie și am realizat că ospitalitatea mi se potrivește. Cocktail-ul signature „Hurricane” al celor de la HRC a fost printre primele cocktailuri create.

Cu ajutorul acestei pasiuni ai reușit să călătorești în alte țari sau să ai proiecte pe vase de croazieră?

Da, pot să spun că meseria de barman m-a scos din țară, m-a scos din zona mea de confort și am reușit să călătoresc, să vizitez și să lucrez în cele mai importante orașe din Europa și din lume. Meseria de barman este una la mare căutare în străinătate și te poate ajuta foarte mult să te integrezi ușor în alte medii.

Cum sunt cursanții tăi? Bănuiesc că cel mai tânăr trebuie să aibă minim 18 ani, dar cel mai vârstnic cursant al tău ce vârstă avea?

Din punct de vedere legal, vârstă minimă este de 18 ani, dar cursul de barman din cadrul conceptului semnat de Atelierele ILBAH este adresat tuturor, indiferent de vârstă. Cursanții sunt diferiți, și diferă de la grupă la grupă. De la tineri dornici de a învăța meseria și a se angaja pentru prima oară ca barmani, la oameni ce au calificări și experiență în alte domenii, dar sunt pasionați de cocktail-uri și băuturi alcoolice.

Și acum câteva întrebări tehnice. De ce se pune întâi gheața în pahar și apoi alcoolul și sucul? Sau care e ordinea corectă când faci un cocktail?

Ordinea corectă când faci un cocktail diferă de la băutură la băutură, dar în principiu ordinea este următoarea: Se adaugă întăi ingredientele ieftine (sucuri, freshuri) și apoi băuturile scumpe .Gheața întotdeauna se adaugă la sfârșit, pentru a evita diluția băuturii.

Această prezentare necesită JavaScript.

➡ Când se pune gheață în whiskey și când nu? De ce nu se recomandă consumul de energizante cu whiskey sau Cola, deși multe cluburi servesc acest cocktail? Sau care e părerea ta despre această combinație?

În whiskey, gheața se adaugă doar în momentul în care oaspetele îți cere asta. Niciodată nu adăugăm gheața în pahar și apoi whiskey sau oricare altă băutură alcoolică. În principiu, whiskey-ul se servește sec, fără gheață, însoțit de un pahar de apă lângă, dar fiecare individ sau oaspete are preferințele sale, iar noi servim oameni, nu băuturi. Băuturile alcoolice se pot mixa cu Cola, energizante, ape tonice sau alte sucuri și mixuri pentru a le lungi și a fi mai ușor de băut. Legat de combinația alcool + energizant, nu este pe gustul meu acum și stiu că în unele țări este chiar interzisă.

Care e cel mai sofisticat cocktail pe care l-ai făcut, fie într-un bar/pub, fie la curs?

Cea mai interesantă parte în procesul de creare al unui cocktail ține de creativitatea de a alege cele mai interesante garnish-uri, care să ofere băuturii acea notă sofisticată, elegantă.

Ce rețete de shot-uri cunoști ? Care e preferata ta? Dar dintre rețetele de cocktail, care e preferata ta?

Cunosc foarte multe rețete de cocktail-uri și shot-uri. Ca barman preparator trebuie să ai cunoștințe exacte despre rețetele clasice, băuturile de sezon și trendurile actuale din industrie. În România, cele mai băute/cunoscute shot-uri sunr B-52, Kamikaze, Tequila, Jagermeister, iar Bubble Gum este shot-ul meu preferat, pentru că este răcoritor și ușor de băut.

Cocktail-ul meu preferat este Negroni, un cocktail clasic, cu o poveste lungă în spate și care este în momentul de față drink-ul preferat al barmanilor. El conține părți egale de gin, vermouth roșu și bitter.

Cate tipuri de alcool poți combina maxim într-un un cocktail și dacă exista și in baruri un astfel de cocktail, cum se numește?

Nu există un număr minim sau maxim de tipuri de alcool sau ingrediente într-un cocktail, atâta timp cât rezultatul final este unul echilibrat, iar costul final al băuturii nu depășește costul de achiziție. Personal consider că „less is more” și nu avem nevoie de multe ingrediente pentru a crea o băutură bună. Un cocktail foarte cunoscut, cu multe tipuri de alcool, este Long Island Iced Tea, un drink pentru cei ce își doresc un cocktail potent (conține vodka, rom, gin, tequila, lichior de portocale, lămâie și puțină Cola).

Au și paharele de cocktail denumiri? Care e cel mai mare pahar cu care ai lucrat?

Da, paharele au diferite denumiri, în funcție de cocktail-ul sau băutură servită. Cel mai cunoscut pahar pentru cocktail este paharul Martini, ce poartă numele cocktail-ului faimos din filmele James Bond. Paharele mari sunt folosite pentru cocktail-uri cu multe ingrediente, în principiu cele de vară, exotice ca Pină Colada, Frappe, Strawberry Daiquiri.

În încheiere, stiu că pregătești un curs de Barman în cadrul conceptului Atelierele ILBAH București. Când începe și ce trebuie să știe dinainte cei ce aleg acest curs?

Următorul curs începe pe data de 17.08. Acesta se va desfășura în fiecare miercuri și joi, după ora 18:00, timp de 6 săptămâni. Partea teoretică se va ține la sediul din strada Romulus 4, unde avem și barul. După terminarea celor 6 săptămâni de teorie și practică la Atelierele ILBAH, cursanții trebuie să facă practică într-o locație parteneră, înainte de a susține examenul final.

La final, un mesaj pentru cititori.  Drink smart and responsible!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *