Actualitate

INTERVIU – Gabriel Ciubotaru, presedintele al Asociatiei Sansa TA

Spread the love

poza gala premiereÎn cadrul proiectului Euroscola, ediţia a VIII-a, membrii echipei “Young Spirits for Humanity” de la Colegiul Tehnic Motru au realizat un interviu cu domnul Gabriel Ciubotaru, Preşedinte al Asociaţiei Şansa ta, având ca temă integrarea şi sprijinirea copiilor ce provin din familii defavorizate.

Care este, la ora actuală, nivelul de sărăcie în România? Ce înţelegeţi dumneavoastră atunci când vă gândiţi la sintagma “familii defavorizate”? (Lavinia Bivolan)

Un sfert din populaţia ţării noastre şi unul din trei copii sunt afectaţi de sărăcie, care se resimte prin rată scăzută a achiziţionării de articole de uz personal, abandon şcolar, lipsa de investiţie în educaţie din partea autorităţilor.

Familie defavorizată, este aceea categorie socială, ţigani, români, care beneficiază de servicii sociale fie din partea unui ONG, fie din partea unei instituţii ale statului.

Această categorie, este o ramură vulnerabilă, care din diverse motive nu își permite să ofere copiilor lor o educație minimă, o şansă la viaţă decentă.

Care sunt principalele activităţi pe care le realizaţi? (Prof. Mihaela Crăciunescu)

– Centrul de Informatică, pentru copii defavorizaţi, unde 100 de copii beneficiază de gratuit accesul la calculatoare.
– Rechizite pentru viitorul tău, 200 de copii primesc anual rechizite şcolare, pentru prevenirea abandonului şcolar.
– Să construim speranţe împreună, unde construim locuinţe pentru familii cu copii mulţi.
– Proiectul, O şansă caldă, dedicat copiilor şi persoanelor fără adăpost, săptămânal peste 150 de persoane beneficiază de o hrană caldă.
– Proiectul, Zâmbetul din cutie, dedicat copiilor din sate uitate de lume, în fiecare an mii de copii din şcoliile din Bucureşti, fac de crăciun cadouri pentru copii săraci.
– Programe de socializare şi recreere; prin activități, sportive, consiliere socială, psihologică, educaţionale, de dezvoltarea deprinderilor de viaţǎ independentă a copiilor care părăsesc sistemul de protecţie;
– Tabăra din Viaţa Ta, unde zeci de copii săraci, în fiecare an, beneficiază de o tabără unică în viaţa lor.

Care sunt obstacolele pe care le întâmpinaţi în realizarea acestora? (Alexandra Kokay)

Obstacolul financiar reprezintă o provocare, precum şi lipsa de promovarea a proiectelor noastre de a îi provoca pe sponsori să ajute. Timpul sponsorilor este bine calculat şi noi trebuie să fim promţi să oferim proiecte de durată şi de responsabilitate socială. Ne dorim să sprijinim pe cei care trec prin situaţi dificile, împreună putem oferim copiilor orfani şi săraci, o şansă la un viitor mai bun.

Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, cum se poziţionează România în raport cu integrarea şi sprijinirea copiilor ce provin din familii defavorizate? (Ion Truşcă)

asociatie

Potrivit celui mai recent raport al U.E, aproape jumătate dintre copii din România prezintă un risc ridicat de excluziune socială, acest procent situând România pe locul 2 dintre state membre ale U.E. Uniunea Europeană alocă fonduri, pentru copiilor ce provin din familii defavorizate, însă, gestionare corectă a finanțelor sunt slabe, nu avem formaţi oameni suficienţi de a scrie şi implementa proiecte, o cauză în care multe fonduri nu pot fi folosite.

Ce trebuie să facă tinerii voluntari pentru a oferi un ajutor eficient în legătură cu integrarea şi sprijinirea acestor persoane? (Prof. Niculina Chiţulescu)

Voluntarul trebuie să facă eforturi de a se instrui, de a fi responsabil, în munca de voluntar cu copiii şi alte cazuri sociale. Voluntarul, trebuie să participe la ședințele organizate de ONG, unde acesta activează, pentru a îşi acumula informaţii, a îşi dezvolta abilități, necesare activităţi de voluntar. Avem peste 200 de voluntari, fiecare foloseşte timpul şi abilităţile, în funcţie de proiectul la care se înscrie.

Care sunt resursele de care dispune Asociaţia Şansa ta pentru combaterea sărăciei în comunităţilor defavorizate din România? (Alexandra Gabriela)

Asociația, Şansa Ta, oferim beneficiarilor posibilitatea de a avea acces la educație, prin proiecte de prevenirea abandonului şcolar, care să ofere o mai bună integrare în societate și șansa unui viitor mai bun al copiilor defavorizaţi. Părinții copiilor, tinerii beneficiari sunt îndrumați în căutarea și găsirea unui loc de muncă, pentru a scădea dependenta de asistat social, şi să îşi asigure un trai mai bun. Voluntari noştri sunt cei care ne ajuta să realizăm anumite proiecte.

Care sunt obiectivele Asociaţiei Şansa ta pentru următoarea perioadă? Asupra cărui domeniu doriţi să vă focalizaţi atenţia? (Vladimir-Adrian Costea)

Nevoile materiale şi educaţionale ale copiilor defavorizaţi, ale părinţilor şi ale societăţi în care trăiesc, sunt prioritatea noastră. Dorim să sprijinim şi să monitorizăm anturajul acestor categorii sociale pentru a încuraja să fie un model în viaţă. Ne dorim să facem o schimbare în oraşul său comună unde avem cazuri sociale, să identificăm nevoi, lipsa resurse, etc. Încercam să schimbăm mentalităţile din sistem, autorităţi, care nu înţeleg că este important implicare în societate a copiilor defavorizaţi. Scopul proiectelor asociaţiei Şansa Ta, sunt acelea de integrarea a copiilor în societate prin implicarea lor în activități comune în localităţile unde trăiesc.

presa in blugi

Obiectivele proiectului

Obiectivul este acela de a sprijini prin servicii sociale în vederea dezvoltării unor deprinderi de activităţi intelectuale, morala, educaţionale a copiilor şi familiilor acestora aflaţi în dificultate. Dezvoltarea unor programe educaţionale şi sociale. Dezvoltarea unor atitudini comportamentale adecvate acceptării și sprijinirea integrării în societate în care trăiesc. Cei care doresc să sprijine proiectele noastre, o pot face prin financiar, materiale sau prin voluntariat.

Beneficiar: “Asociaţia Şansa Ta”
Conturile bancare deschise la BCR
CONT ÎN LEI RO64RNCB0591123278690001
CONT ÎN EURO RO37RNCB0591123278690002
CONT ÎN DOLARI RO10RNCB0591123278690003
SWIFT: RNCB RO BU
Cod de identificare fiscală: 28901016

Material realizat de Adrian-Vladimir Costea si echipa Young Spirits for Humanity

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *