Fără categorie

INTERVIU cu Alessandra Stoicescu, presedintele Fundatiei Mereu Aproape

Spread the love

100_de_minuteÎn cadrul proiectului Euroscola, ediţia a VIII-a, membrii echipei “Young Spirits for Humanity” de la Colegiul Tehnic Motru au realizat un interviu cu Doamna Alessandra Stoicescu, Preşedintele Fundaţiei Mereu Aproape, având ca temă integrarea şi sprijinirea persoanelor ce provin din comunităţi defavorizate.

Care sunt, la ora actuală, principalele grupuri ţintă asupra cărora vă desfăşuraţi activităţile? Totodată, care sunt principalele activităţi pe care le realizaţi? (Prof. Mihaela Crăciunescu)


Misiunea Fundaţiei Mereu Aproape este de a sprijini, prin tot ceea ce face, copiii, tinerii, familiile, comunităţile din România și de a îmbunătății viața oamenilor. Înființată acum 10 ani, Fundația Mereu Aproape a ajutat, împreună cu partenerii săi, peste 870.000 de oameni prin programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii, social umanitare, dezastre şi advocacy. Până în prezent, ajutorul financiar şi material oferit de Fundaţia Mereu Aproape depăşeşte 9,5 milioane de Euro.

Lasati-ma sa invatCel mai important program al fundației destinat asigurării dreptului la sănătate al copiilor este Vreau să ajut. Menit ajutorării copiilor cu vârste de la 0 la 18 ani care au nevoie de consultații, investigații medicale, operații, transplant, recuperare – contra cost, în clinici din țară și din străinătate, programul Vreau să ajut este cel mai puternic proiect umanitar din România ultimilor 4 ani. Campania este singura din România căreia companiile de telefonie mobilă i-au alocat un număr de SMS pentru o perioadă atât de îndelungată (8848).

Programul Lăsați-mă să învăț, dedicat educației copiilor, a făcut fericiți mii de elevi din toate colțurile țării pe parcursul celor 4 ani de desfășurare. În cadrul acestui program mii de copii au primit cărți, echipamente IT, mobilier și material didactic (peste 500.000 de beneficiari – copii și tineri în anul 2014).

În zona socială, Fundația Mereu Aproape desfășoară mai multe programe prin care îi sprijnă pe românii care au nevoie de ajutor, care se află în situații dificile sau au posibilități materiale limitate. Schimbă o viață este o puternică platformă caritabilă bazată pe donații colective directe. Campania sprijină cazurile sociale grave, dar și pe copiii buni la învățătură care nu au resursele de a rămâne în școală. În cadrul campaniei Apa trece, România rămâne, fundația a ajutat sinistrații cu alimente, apă, haine și a clădit și utilat case pentru 75 de familii.

Vreau sa ajutUn proiect foarte important pentru noi, demarat în acest an, este Ajută un sat. Schimbă o ţară, care face parte din Programul strategic de investiţie în mediul rural al Fundaţiei Vodafone România și se desfășoară la nivel național. Scopul acestuia este de a susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România. Fundaţia Mereu Aproape a identificat 15 zone rurale, din 14 județe ale țării, care au nevoie să fie sprijinte și vor fi, timp de un an. În cadrul acestor comunități, construim, renovăm, dotăm şi implementăm programe educaţionale care să combată excluziunea socială, abandonul şcolar şi analfabetismul și, totodată, să dezvolte spiritul antreprenorial și voluntariatul.

Care sunt obstacolele pe care le întâmpinaţi în realizarea acestora? (Alexandra Kokay)

Experiența echipei noastre ne ajută de fiecare dată să trecem peste obstacole, deși încă sunt situații în care ne confruntăm, de exemplu, cu lipsa de încredere a potențialilor donatori români față de acțiunile umanitare în general sau chiar cu un nivel scăzut de apreciere a beneficiarilor față de ajutorul acordat (de exemplu refuză un loc de muncă pe care îl oferim).

Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, cum se poziţionează România în raport cu integrarea şi sprijinirea persoanelor ce provin din comunităţi defavorizate? (Ion Truşcă)

Schimba o viata

România se situează sub media țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește susținerea comunităților defavorizate – în primul rând, valoarea ajutoarelor sociale este mult mai mică. Dacă 24,8% din totalul populaţiei UE trăieşte sub pragul sărăciei, în România ponderea persoanelor amenințate de sărăcie sau excluziune socială era de 41,7% în anul 2012, conform datelor INS.

Ce trebuie să facă tinerii voluntari pentru a oferi un ajutor eficient în legătură cu integrarea şi sprijinirea acestor persoane? (Prof. Niculina Chiţulescu)

În cadrul programelor Fundației Mereu Aproape, voluntariatul reprezintă un factor cheie privit dintr-o perspectivă aparte: încurajăm implicarea comunităţii în rezolvarea nevoilor sale proprii. Avem proiectul „Donează o zi de muncă” pe care îl activăm punctual pentru cazuri, iar în proiectul “Ajută un sat. Schimbă o țară” componenta voluntariatului este esențială. Noi îi implicăm chiar pe membrii comunității, credem că astfel comunitatea câștigă pe termen lung, prin cultivarea spiritului civic și umanitar. Îi ajutăm să se ajute.

Cine sunt campionii care fac parte din proiectele Fundaţiei Mereu Aproape? Vă rog să-mi vorbiţi despre poveştile acestor campioni? (Robert Hoară)

Campionii sunt copiii bolnavi care luptă să trăiască, părinții lor, medicii care înțeleg că în boală există minuni și că ei o pot înfăptui, cadrele medicale care susțin moral părinții și copiii, susținându-i pentru viață și nu pregătindu-i pentru moarte. Campioni sunt dascălii care răstoarnă munți în comunitățile lor, departe de reflectoare. Campioni sunt copiii și adulții care privesc sărăcia ca pe o stimulare și caută să învețe ca să depășească greutățile. Campioni sunt donatorii, partenerii noștri tradiționali care înțeleg misiunea Fundației Mereu Aproape, sunt colegii din Trustul Intact Media Group care ne sprijină vorbind la televizor despre sărăcie, despre viață și moarte, despre solidaritate, compasiune și sinceritate.

Campioni sunt membrii echipei fundaței care, de multe ori, pun într-un “sertar” durerea și caută doar rezolvarea cazurilor cu care ne confruntăm. Campioni sunt persoanele publice care nu au ținut cont de rivalitățile de trust și care ne-au sprijinit și ne sprijină. Campioni sunt… campionii. De exemplu, în 2012, în cadrul campaniei Împreună pentru cei mici, campionii României Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Gică Hagi și-au dat mâna pentru salvarea copiilor, pentru renovarea blocului operator din Clinica de Chirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie.

Care sunt resursele de care dispune Fundaţia Mereu Aproape pentru combaterea discriminării comunităţilor defavorizate din România? (Alexandra Gabriela)

Campaniile și proiectele fundației sunt dedicate tocmai acelor persoane și familii defavorizate care fac tot posibilul să trăiască demn, care luptă permanent cu greutățile gata să îi doboare. Îi susținem continuu în încercarea de a avea o viață demnă, de a nu renunța, sprijinindu-i cu alimente, rechizite, haine pentru copii, mobilier și chiar construirea de case.

Care sunt obiectivele Fundaţiei Mereu Aproape pentru următoarea perioadă? Asupra cărui domeniu doriţi să vă focalizaţi atenţia? (Vladimir-Adrian Costea)

De 10 ani schimbăm destine. În 2008, 2014 am dotat spitalul de copii Marie Curie cu aparatură medicală. În 2011-2014 – am dotat şi utilat cu cărţi, material didactic, mobilier şi echipamente IT un număr de 210 şcoli, biblioteci şi licee. În 2010, 2013 şi 2014, am făcut 75 de case şi am ajutat 13 comunităţi îngenuncheate de natură. Din 2012 schimbăm, în fiecare zi, vieţi şi destine, oferind ajutor de la un pampers până la un loc de muncă sau o casă. Din 2011 ajutăm copiii cu boli grave să găsească sănătatea în clinici din țară și străinătate.

Din această vară vrem să schimbam destine în 15 comunități rurale și să lăsăm în urmă lucruri concrete, zâmbete și încrederea că fără pasiune și muncă nu există bunăstare. Obiectivele sunt aceleași de când existăm: să ascultăm oamenii, să îi ajutăm, să schimbăm în bine destine și mentalități, să dovedim că fără implicare, generozitate și compasiune suntem mai săraci decât părem.

Dorim să ducem mai departe rezultatele programelor pe care le desfășurăm, cele mai importante direcții fiind sănătate și social.

Material realizat de  Adrian-Vladimir Costea si echipa Young Spirits for Humanity

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *