Rezumat:
[yasr_overall_rating size=”large”]
Ţara cu un singur gras, Fallujah, Închisoarea Guantánamo, Întâlnirea cu Mu’ammar al Gaddafi, Interviul cu ayatollahul Mohammad şi Campania din Irak sunt doar câteva din reportajele realizate de Adelin Petrişor care îţi aduc aminte de observaţia lui Heidegger pentru care “jurnalistul este un Zeiger, anticipator al disfuncţiilor şi conflictelor sociale, capabil să le semnaleze înainte ca pruncul să cadă în fântână, oferind o imago mundi reală” (spunând ca în basmul lui Andreson că “împăratul e gol”).
foto: adelin-petrisor.ro
Vă invităm să citiţi interviul realizat de Adrian-Vladimir Costea cu privire la activitatea mass media în regimurile totalitare.
➡ Pentru început, am rugămintea sa evidenţiaţi care sunt celemai frapante aspecte referitoare la activitatea mass mediei din regimurile totalitare, comparativ cu activitatea mass mediei din regimurile democratice. În ce măsură cenzura şi ideologiatotalitară construiesc un “nou” tip de mass media?
În dictatură, presa se ocupă doar de propagandă. Nici nu poate fi vorba de informare a cetăţeanului. Ştirile sunt de fapt puncte de vedere ale regimului, puncte de vedere cu care trebuie bombardat omul de rând.
➡ Care sunt mijloacele prin intermediul căreia, “vechiul” tip de mass media (anterioară regimului totalitar) este anihilată, iar în locul acesteia este instaurată o mass media obedientă regimului totalitar?
În dictaturi totul se face prin forţă iar frica este motorul tuturor acţiunilor cetăţenilor.
➡ Care este rolul mass media în cadrul regimurilor totalitare?
Am mai spus, presa se ocupă doar de propagandă, nimic altceva.
➡ În ce măsură consideraţi că mass media contribuie la imbecilizare prin îndoctrinare a cetăţenilor?
Are un rol esenţial în „prelucrarea” cetăţenilor. În Coreea de Nord de exemplu, un rol important îl are şi şcoala. Copiii învaţă de mici că liderul este un semizeu cu puteri extraordinare: comunică cu animalele, controlează vremea etc. Presa şi şcoala trebuie să formeze omul speriat şi obedient de care au nevoie dictaturile.
➡ În continuare, vă supun atenţiei perioada regimului comunist român şi perioada regimului nord-coreean sub dinastia familiei Kim.
Cred că au funcţionat fix după aceleaşi reguli şi au servit regimul şi nu cetăţenii.
➡ Cum se construieşte mass media într-un regim democratic, aflat în tranziţie, pe ruinele unui regim totalitar? Care sunt principalele riscuri care trebuie evitate în cadrul acestui proces?
Este un proces foarte complicat ce necesită mult timp, bani, răbdare. Poţi construi redacţii noi, poţi cumpăra echipamente performante, însă ai nevoie de oameni care să lucreze după alte reguli. Cel mai greu este să schimbi mentalităţile. Pentru asta ai nevoie de noi generaţii…
Interviu realizat de Vladimir Adrian Costea
[yasr_visitor_votes size=”large”]