Rezumat:
În perioada 28 Iulie – 1 August, la Sibiu, Musica Ricercata Festival “Ramificări” vă invită să vă bucurați de muzica clasică, printr-o serie de evenimente extraordinare susținute de cei mai importanți muzicieni și creatori români și străini.
Într-o ediție cu totul specială, nume sonore precum: Emil Hurezeanu, Mircea Cărtărescu, Sayaka Shoji, Kalevi Aho, Ioana Nicolaie, Radu Vancu, Matei Ioachimescu, Götz Teutsch, Gabriel Bebeșelea, Cristian Spătaru, Rodica Vică, Lilia Istratii, Tiberius Simu, Sergiu Garabajii, vor fi prezente și vor contura momente de excepție, transmițând un mesaj de pace. În cadrul festivalului se vor face și donații pentru refugiații din Ucraina prin Crucea Roșie Română.
Și dacă tot am vorbit de lista de invitați, în rândurile următoare un interviu cu Gabriel Bebeșelea, un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
➡ Gabriel, ne bucuram tare mult sa avem ocazia acestui interviu. Esti unul dintre cei mai tineri dirijori din Romania care a ajuns sa faca performanta. A fost un drum usor? Ce sfat ai avea pentru tinerii care pornesc acum pe acest drum?
Bineînțeles că nu a fost un drum ușor dar a fost și este o călătorie pasionantă, pentru că mă consider norocos gândindu-mă la faptul că pasiunea mea cea mai mare a devenit și profesie. Tocmai cu lucrul acesta cred că aș putea să-i sfătuiesc pe tinerii muzicieni: să facă ceea ce-i pasionează și să fie curioși. Curiozitatea m-a adus în fața multor descoperiri interesante care m-au făcut să continui din ce în ce mai motivat către muzică.
➡ In afara de muzica clasica, mai asculti si alte genuri muzicale?
Recunosc că atunci când ascult muzică pentru a mă relaxa, ascult mai mult jazz și rock. Îmi plac foarte mult Muse, Queen, Beatles, Avishai Cohen, Aziza Mustafa Zadeh, Hiromi, Paul Anka, Tony Bennett și mulți alții.
➡ Dar sa ne intoarcem la muzica clasica. Din 2017 ai construit Festivalul Musica Ricercata, o experienta muzicala de anvergura mondiala. Cum a luat nastere acest festival?
Musica Ricercata (tradus “muzică cercetată”) este titlul unei piese pentru pian de György Ligeti prin care aducea un omagiu compozitorului italian Girolamo Frescobaldi, privind din perspectiva sec.XX muzica barocului timpuriu. Ligeti, născut nu departe de Sibiu, la Târnăveni, a fost unul din cei mai importanți compozitori de muzică clasică ai secolului XX, ajungând până la nivel de legendă pop-culture după utilizarea compozițiilor sale în filmele lui Stanley Kubrik „2001: A Space Odyssey” sau „Eyes Wide Shut” cu Tom Cruise și Nicole Kidman.
Coroborat cu faptul că m-am născut și am copilărit la Sibiu, a fost firesc ca alături de alți muzicieni din Sibiu și nu numai, să construim un festival care-l să omagieze nu doar pe Ligeti, ci și filosofia acestuia, de a se uita înspre muzica veche din perspectiva și tehnicile conteporane. Astfel, tot ceea ce am prezentat în Festivalul Musica Ricercata s-a bazat pe un studiu asiduu în biblioteci, arhive, muzica interpretată fiind în cea mai mare parte compoziții transcrise direct din manuscrise și premiere moderne, aduse la lumină după secole de liniște.
Aici aș aminti fragmente din prima operă compusă la Sibiu, „Die Fürstengrille” de Anton Hubatschek, compoziții scrise în Transilvania de Carl Filtsch, Carl Ditters sau Michael Haydn. Poate cea mai interesantă descoperire, opera „La foresta d’Hermanstad” (Pădurea Sibiului), compusă în 1812 la Napoli, din care vom interpreta un fragment în festivalul de anul acesta.
➡ Anul acesta festivalul este insotit de un mesaj de pace. Ne poti spune mai multe despre aceasta directie?
Toate evenimentele din această ediție, pe care am intitulat-o „Ramificări”, titlu inspirat din piesa Ramifications a lui Ligeti, pornesc două linii: pace și natură. Festivalul debutează cu o compoziție scrisă acum trei secole, denumită „Dansul marii pipe a păcii” din opera Indiile galante de Jean-Philippe Rameau și se încheie cu cel mai puternic și important simbol al păcii din întreaga istorie a muzicii: Simfonia a IX-a „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven.
Invitații sunt personalități importante ale culturii internaționale : Kalevi Aho (cel mai important compozitor contemporan finlandez), Sayaka Shoji (una din cele mai valoroase violoniste, interpretând pe vioara Stradivarius Recamier), extraordinarul Emil Hurezeanu (Ambasadorul României la Viena), reputatul flautist Matei Ioachimescu, celebrii scriitori Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie, cunoscutul poet Radu Vancu, dirijorul Cristian Spătaru, excelentul cvartet de voci din Beethoven: Rodica Vică, Lilia Istratii, Tiberius Simu, Sergiu Garabajii.
Într-un mod absolut extraordinar pe 1 august în Piața Mare vor fi pe scenă 120 de muzicieni din Ucraina, Moldova, România și alte țări din Uniunea Europeană, toți reuniți pentru a transmite acest mesaj de pace. Absolut emoționant este faptul că pe scena din Piața Mare, interpretând această capodoperă a păcii, alături de ceilalți muzicieni, va fi corul Filarmonicii din Vinița (Ucraina), oraș care chiar acum câteva zile a fost puternic bombardat.