Fără categorie

Femeile din Mediul Rural pun Tara in Valoare! Respect persoanelor implicate in acest proiect!

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Recent am avut sansa sa vizitez localitatea Comana de pe raza județului Giurgiu și Casa Comana. Motivul ? Asociația Femeilor și Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) în parteneriat cu Femxa Formacion, Femxa Consultancy and Training și Centrade Direct au incheiat proiectul „Creșterea competitivității zonelor rurale prin valorificarea potențialului turistic” si au tinut sa impartaseasca acest lucru cu oameni din presa, bloggeri si jurnalisti.

Pe langa bucatele alese pe stranceana cu specific romanesc, de la zacusta de vinete la fasolea batuta, de la micii romanesti la pastrama de porc, totul stropit cu cel mai pur vin romanesc rosu si alb, in cadrul evenimentului au avut loc si discutii intre partile implicate in proiect si oamenii din mass media.

Eu am ajuns acolo datorita Claudiei Craiu si am fost insotit de Elena Filip, Andrada Bonea si Alexandra Chirila.

: arrow: De ce acest proiect?

Proiectul „Creșterea competitivității zonelor rurale prin valorificarea potențialului turistic” a fost demarat în aprilie 2014. Pe parcursul perioadei de implementare, peste 1000 de tineri din mediul rural, din regiunile de dezvoltare Centru, Nord-Est Sud-Muntenia, au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională, de servicii de formare profesională de calificare în domenii conexe turismului, pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, precum și de servicii de consiliere și asistență în vederea începerii unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri non-agricole în mediul rural. 

: arrow: AFFMR

Asociatia Femeilor din Mediul Rural din Romania a fost fondata si functioneaza din anul 2012 in baza prevederilor OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii și fundatii, ca o organizatie romaneasca privata si juridica, non-profit si independenta.

Asociatia Femeilor din Mediul Rural din Romania isi propune sa promoveze drepturile femeilor, facilitarea accesului femeilor din mediul rural la programe de formare continua, calificare, formare profesionala continua si formare avansata și promovarea egalitatii de sanse. Deasemenea Asociatia Femeilor din Mediul Rural din Romania, are ca scop imbunatatirea nivelului de incluziune sociala a acestui segment al populatiei, facilitarea accesului femeilor din mediul rural pe piata muncii si reducerea dependentei lor economice. Despre obiectivele asociatiei gasiti toate detaliile de care aveti nevoie aici.

➡ De ce COMANA?

Recunosc ca n-am avut timp sa vad prea multe din imprejurimi dar mi-am promis sa mai revin. Am avut putine clipe in schimb pe care le-am ratacit prin proximitatea restaurantului si asa am descoperit putin din renumita Balta Comana care te duce cu gandul la canalele pline de stuf ale Deltei Dunarii, am traversat Podul Dorintelor unde deja cuplurile de indragostiti care au trecut pe acolo au agatat zeci de lacate dupa modelul deja cunoscut de pe podurile din Budapesta, Viena, Praga si Paris, am vazut putin din parcul de aventura si intrarea in Crama Domneasca. Casa Comana pare un paradis intr-un colt aparent uitat de spatiu si timp. Nimic din ce vezi in jurul tau n-are legatura prea mare cu prezentul.

Atat de mult mi-a placut locul si proiectul incat, in timpul evenimentului am scris aceste modeste randuri…

Cu gandul la bunici, la origini, la Plaiul Foii, cabana lui bunicu de la Satic, drugii din copitelele de fan, gladiolele bunicii de pe Lunca, ciresul batran, rafting cu plute din baloti de Pet-uri pe Dambovita, cetatea de bazalt, Podisorul…toate culorile copilariei mele prind contur aici la Casa Comana… Si daca vrei sa-ti revisezi copilaria/ mergi la sat/ Nu e departe…Si poate, daca ai noroc si Timpul a avut grija de clipele tale/ iti vei gasi bunicii pe prispa sau plivind cartofi…/Daca iti e dor de tine, fara griji si fara masti purtate pana la epuizare/ Mergi la sat…/Aici bunica va privi intotdeauna prin tine ca printr-o carte/ Si o sa-ti spuna ce simti…

➡ De vazut, de vizitat, de trait, de pastrat pentru eternitate…

Balta Comana

Balta Comana

* Balta Comana

Balta Comana este a treia zona umeda a Romaniei dupa Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei si a doua ca biodiversitate dupa Delta Dunarii. Aceasta gazduieste 141 specii de pasari si 13 specii de pesti. Dintre speciile de pesti Tiganusul si cleanul de Comana se gasesc doar in Balta Comana. Avand in vedere diversitatea speciilor de pasarii, Balta Comana este un loc excelent pentru observarea si fotografierea pasarilor.

➡   ➡    ➡   ➡   ➡    ➡    ➡

Sfanta Manastire Comana

Sfanta Manastire Comana

*“Manastirea Comana” – monument istoric (1461)

– 27 septembrie 1461 – prima data când toponimul Comana este folosit în mod oficial, într-un hrisov emis de cancelaria lui Vlad Tepes, care mentiona “ca sa fie hotarul (manastirii) pâna unde se împreuna cu balta Comanei, drept în iezerul Câlnitei”.
Locul pe care a fost înaltata manastirea era odinioara o insula, în mijlocul mlastinilor, iar accesul se facea pe o poarta aflata in nordul incintei, dupa ce se traversa un pod de lemn, usor de incendiat la vreme de primejdie.

➡   ➡    ➡   ➡   ➡    ➡    ➡

Rezervatia de Bujor Romanesc - Comana

Rezervatia de Bujor Romanesc – Comana

* Rezervatia de Bujor Romanesc (Paeonia peregrina var. romanica)
Pentru a sarbatori unicitatea rezervatiei de bujor, satenii din comuna Comana organizeaza in luna mai “Sarbatoarea Bujorului”.
Bujorul romanesc de aici are petalele mai rosii si mai putine decat bujorul de gradina. Se gaseste mai ales in locurile insorite ale Parcului Natural Comana in special zona Padurii Padina Tătarului.

➡   ➡    ➡   ➡   ➡    ➡    ➡


* “Moara de hârtie – Comana”
Moara de hârtie este un atelier – muzeu situat la aproximativ 35 km de București, la Comana, în Parcul Natural Comana, locul care adăpostește Mănăstirea Comana, Fântâna cu Nucu, Casa Memorială Gellu Naum, Rezervația de bujor sălbatic și ghimpe și multe alte minuni ale naturii.

Sursa: Casa Comana

VIDEO CASA COMANA

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *