Rezumat:
IATA ce scria PRO TV pe site-ul lor!
„Facebook a sarbatorit decizia luata de Curtea Suprema din SUA, care legalizeaza casatoriile gay in toate statele americane, printr-o aplicatie care-ti permite sa iti modifici poza de profil„
Mi-am modificat si eu poza de profil. Am vazut asta si la alti bloggeri si bloggerite, oameni de media, PR, intr-un cuvant OAMENI. De ce am facut-o si eu ? NU pentru ca imi place curcubeul, nu pentru ca e la moda sa ai atitudini de hipster ci pentru ca am ajuns la varsta de 32 de ani si am inceput sa inteleg lucruri, lucruri pe care nu le intelegeam pentru ca am fost si eu manipulat ca si voi in copilaria noastra.
➡ Unde incepe si unde se termina toleranta?
Inainte de toate sa explic titlul. Nu voi vorbi despre sex si relatiile intime dintre oameni ci voi vorbi despre fiecare individ in parte si relatiile pe care le are cu el insusi la nivel mental – EL/EA – MINTEA (ratiunea) – INIMA (emotia)
Aceste trei elemente sunt cu noi zilnic. Asta daca suntem sanatosi, nu avem boli mintale, putem simti, putem rationaliza, putem gandi.
Eu sunt ceea ce sunt. Sunt heterosexual pentru ca asta aleg, asta simt, asta doresc, asta imi place. Unii sunt homo, altii sunt bi, sunt alegeri. Dupa unii pot fi manifestari sau tulburari psihice. Habar n-am, nu intru in polemici. Dar am cunoscut oameni gay si erau normali, vorbeau normal, erau mai inteligenti ca mine, stiau lucruri din domenii precum fizica, chimie, tehnologie.
Ideea e cu totul alta. Eu cred ca totul pleaca de la acest „menage a trois” la nivel mental. Intr-un astfel de proces, de context, de legatura energetica, e imposibil ca toti „partenerii intrinseci implicati” sa beneficieze in acelasi timp de toata atentia si de toata „placerea” actului cognitiv-emotiv. Ori mintea va fi activa si inima pasiva, iar tu/ea doar rol de observator, ori tu/ea vrei sa controlezi totul si treci printr-un filtru neutru atat procesele cognitive cat si emotiile.
E foarte complicat sa te joc cu inima si cu mintea in acelasi timp si, spre deosebire de „menage a trois” ca si raport sexual unde cei trei parteneri, partenere ajung sa simta toti aceeasi placere intr-un timp delimitat, in cazul nostru, niciodata nu vor castiga toti aceeasi placere. Uniii vor supune, altii vor fi supusi.
Sa luam cazul de fata si sa vedem unde incepe si unde se termina toleranta cu privire la casatoriile gay.
➡ „Menage a trois” fara finalizare
Vorbim de acele persoane unde actul mental descris anterior se termina cu nefinalizare in nicio directie 🙂 Practic, sunt acele persoane care nu sunt tolerante din principiu dar nu sunt nici intolerante. Pur si simplu sunt indiferente si ignorante. Nu sufera de bigotism dar nici de un fanatism intr-o anumita directie. Isi vad de viata lor, de jobul lor, de sentimentele lor atunci cand nu le rationalizeaza. Problema casatoriilor gay ii lasa rece dar fara sa puna intrebari, sa caute raspunsuri, pur si simplu NU-i intereseaza.
Problema cu acest gen de persoane este ca neavand o directie clara, uneori, pot fi usor influentate si transformate. Din fericire, majoritatea „indiferentilor” sunt destul de stabili la nivel de personalitate.
➡ ” Menage a trois” cu final emotional dement
Vorbim de acele persoane unde emotiile castiga intotdeauna. Ati fi tentati sa spuneti ca e un lucru bun dar nu e asa. Vorbim de acele persoane care au patos pentru idei, pentru prejudecati, pentru gandiri preconcepute. Le place sa urasca, sa fie hateri pentru ca au frustrari. Nu conteaza de unde vin. Pot fi bloggeri (stiu eu unul cel putin), pot fi absolventi de facultate cu sau fara restante, pot fi preoti cu sutana, pot fi doctori, directori, taximetristi. E irelevant orasul de provenienta, clasa sociala sau statutul. Sunt acele persoane care nu gandesc cu mintea lor, care vad minuni sau care nu cred in nimic, care cred in dogmatism animalic sau in propria lor ratiune bolnava si plina de bube si sincope.
Mai rau e ca astfel de oameni intoleranti se cred formatori de opinie si se mandresc cu intoleranta lor.
Aici vorbim de barbati care au crescut cu ideea ca ei trebuie sa bea bere, sa fie hateri, sa-si scuipe nevasta, sau sa umileasca femeile, sa-si educe cei doi copii cu palme dar care au loc in biserica in strana cu nume de familie cu tot sau care merg prin societate cu alura de oameni inteligenti care stiu ei adevarul si comenteaza despre orice cu emfaza.
In aceeasi masura, vorbim de acele femei care stiu rugaciuni pe de rost, se inscriu la tot felul de miscari religioase, cred in moaste, sunt batute sistematic de barbat, cred ca asa arata crucea lor, ca sunt pedepsite pe buna dreptate de divinitate si care sunt intolerante pentru ca asa li s-a spus.
Eu vin acum si va intreb? Repet, sunt „normal” imi plac fetele, dar daca am prieteni care aleg sa iubeasca oameni de acelasi sex cu ei, automat se transforma si devin „anormali”? Dar un barbat care isi bea mintile si isi ucide nevasta desi are eticheta de ortodox, catolic, lutheran? Sau un pedofil care a fost botezat? Sau un blogger care are prejudecati si idei preconcepute si musca din ceilalti? Sau un doctor care isi chinuie pacientii? Sau o familie care omoara cainii din cartier? Daca judecam emotional lucrurile din jurul nostru nu o sa mai ajungem sa intelegem la ce ajuta cu adevarat ratiunea.
:arrow : „Menage a trois” rational, moral, normal
Vorbim de persoanele care aleg sa fie cum vor sa fie si care nu-i judeca pe ceilalti dupa culorile pe care le poarta, dupa apartenenta etnica, religioasa sau dorinta sexuala. SUNTEM OAMENI. TOTI suntem OAMENI. Unora ne e greu sa credem dar toti suntem homo sapiens.
Recunosc, nu stiu inca multe lucruri, mai am multe de aflat, dar, daca tot vorbim de crime, genocid, fapte abominabile, se pare ca cele mai multe „orgii violente” au fost facute de „oameni normali”.
Nu stiu daca pilotul Andrew Lubitz este vinovat de moartea a 150 de oameni sau nu, dar stiu ca era „normal”, avea o sotie si astepta un copil. Nu stiu cate accidente mortale din cauza soferilor care consuma alcool se intampla anual in Romania, Europa, America, dar oamenii aceia mor nu pentru ca sunt sau nu homosexuali ci pentru ca au baut.
Faptul ca mergi sa nu la biserica nu te face criminal cum nici dorinta de a fi homosexual nu te face normal sau anormal. VIATA ta, actele tale, dorintele tale te fac OM sau NEom.
Nu ajungi sa omori oameni, sa lovesti copii, sa chinui animale daca esti homosexual, lesbiana sau transexual. Ajungi sa faci acele fapte pentru ca vrei, pentru ca esti bolnav sau pentru ca ai nevoie de consiliere psihiatrica indiferent de religia pe care o declari, de societatea unde traiesti, de pozitia sociala pe care o ai.
Nici eu nu sunt perfect, dar problemele mele emotionale, personale, financiare n-au legatura cu comunitatea gay. Daca nu castig la Loto, NU sunt vinovate cuplurile Gay. Daca sunt singur NU sunt vinovate comunitatile GAY.
Atunci cand reusim sa evadam din acel „menaje a trois” intrinsec si sa gandim si cu altceva decat cu emotia si frustrarea din noi, lumea chiar ar arata altfel. Oamenii sunt violenti sau non-violenti nu pentru ca sunt crestini, musulmani, protestanti, bogati, saraci, bloggeri, ingineri, ci pentru ca vor sa nu vor sa faca rau, sa urasca, sa loveasca verbal sau prin actiuni pe cei din jurul lor.
TOLERANTA nu inseamna sa accepti orice fara sa intelegi, ci sa intelegi ca exista si oameni diferiti de tine si sa-i accepti. Hai sa fim oameni, fara idei preconcepute despre cine crede mai mult, care Dumnezeu e mai adevarat, unde e bine sa te situezi din punct de vedere dogmatic, cine sunt mai buni si care sunt cei rai. Nici macar HIV/SIDA nu se transmite pe criterii etnice, sociale sau de natura sexuala.
BOLILE nu discrimineaza, virusii nu aleg, bacteriile n-au preferinte, Cancerul DOAR ucide nu pune intrebari de genul – Tu in cine crezi, tu cu cine faci dragoste, TU de ce nationalitate esti? Toleranta, in secolul XXI, nu trebuie sa mai fie o alegere ci o manifestare de bun simt a fiecaruia dintre noi si e socant sa vezi oameni care se vor „formatori de opinie” si care isi imprastie ura si frustrarea din ei doar pentru ca NU inteleg.
Intr-un final un articol care ma indeamna sa las un comentariu. Bravo, Bogdane!
iti multumesc Irina de feed-back
Ai pus foarte bine problema. Cu sinceritate iti spun ca este un articole excelent.
multumesc tizule 🙂