Fără categorie

EVEREST – Un film unde actorii nu conteaza, pentru ca muntele e personajul Suprem

Spread the love

Pentru un om care a escaladat si care a mers de multe ori pe munte la viata lui, desi nu se compara cu altitudinile de 8000 de metri, filmul Everest te pune putin pe ganduri.

Pana in prezent am urcat pe Făgăraș, Piatra Craiului, Bucegi, cele mai multe ascensiuni   le-am făcut însă în Piatra Craiului unde am testat iarna prin februarie trasee de vară ca să trăiesc și să simt adrenalina.

11889505_474735072704251_2125853918270032908_n

Ideea de la care vreau sa plec este ca filmul EVEREST nu pune accent pe distributie. Cu fetele acoperite in mare parte a timpului de masti, ochelari de protectie si acoperiti de haine groase nu stii cine e Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson sau Jake Gyllenhaal.

Actorii nici macar nu conteaza in acest film inspirat dintr-o poveste adevarata pentru ca personajul suprem ramane muntele – EVEREST.

➡ Puncte tari

Avem la bază povestea unor turiști cu orgoliu exacerbat și mulți bani care vor să escaladeze Everestul. Cu minime cunoștințe și cu antrenament fizic și mai puțin, aceștia vor să ajungă pe vârful de peste 8.000 de metri. Din păcate, 13 dintre ei vor rămâne pe munte ca tribut.

Vorbim de două expediții diferite din primavara anului 1996, organizate de două firme concurente care ofereau consultanță și servicii de alpinism unor clienți care, după ce plăteau sume cuprinse între 60.000 și 1000.000 de dolari doreau să urce pe Everest.

Din păcate, muntele Everest n-ar trebui să aibă legătură cu orgoliul exacerbat al omului care poate lua ce vrea cand vrea pentru ca la 8.000 de metri Muntele e zeu, e stapan absolut, e demon si inger atunci cand vrea si cu cine vrea.

Filmul ar trebui privit ca o lecție de smerenie în condițiile în care în perioada 2014-2015 peste 35 de alpiniști amatori și-au pierdut viaț încercând să escaladeze acest munte.

11954737_475777119266713_4470360003485013138_n

➡ Momentele care m-au lasat rece

După cum spuneam, filmul Everest are in spate o poveste dramatica, o lectie de viata si supravietuire, o emotie REALA. Prin urmare, n-am inteles nevoia regizorului de a customiza, de a plastifia exact momentele cheie. Se vede de la o posta efectele 3D generate pe calculator si scenele filmate in studio care n-au deloc credibilitate. Sa nu mai spun de momentele cheie cand personajele ajung sa fie prinse de o furtuna la peste 7500 de metri si, acoperiti de tone de zapada si degerati vorbesc prin statii cu voci normale, eventual usor obosite. La acea altitudine cand oxigenul e atat de rarefiat incat nu poti aprinde nici macar un chibrit, vocea n-are cum sa fie atat de constanta ca timbru. Dar poate sunt eu carcotas.

everest_ver2_xlg

➡ Concluzii

Filmul e un spectacol crud unde omul contra naturii n-are nicio șansă. Escaladarea Everestului devine o ruleta ruseasca cu un singur spatiu gol in butoiul cu cartuse atunci cand n-ai experienta si singura ta motivatie tine mai mult de orgoliu decat de respect. Pe Everest nu se moare pe Everest mori pentru ca omul pur si simplu nu e facut sa respire la altitudinea de croazieră a unui Boeing 747.

Filmul merita vazut de cei care vor sa vada ce inseamna muntele Everest, pentru cei care vor sa aduca un omagiu victimelor cutremurului din Nepal pentru ca o parte din castigurile acestei productii vor fi donate pentru alinarea suferintei victimelor cutremurului din Nepal.

O producție Universal Pictures ce va avea premiera din 18 septembrie în cinematografele 2D  si IMAX 3D și va fi distribuit în România de ROIMAGE 2000.

0 gânduri despre „EVEREST – Un film unde actorii nu conteaza, pentru ca muntele e personajul Suprem”

  1. Frumos gestul de a dona o parte din castig victimelor cutremurului din Nepal,banii nu pot compensa nimic,dar poate pot ajuta.In ce priveste filmul prezinta o situatie care se intampla celor care escaladeaza pe munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *