IT&C

„Eu cu cine votez?”: Aplicația pentru alegători informați

Spread the love

 

[CP] „Eu cu cine votez?”: Aplicația care a fost utilizată de peste 100.000 de români pentru a se informa înainte de alegerile parlamentare.

Aplicația folosește 28 de întrebări prin care poți afla cu ce partid rezonezi

  • Aproape 100.000 de oameni au completat chestionarul pentru a afla compatibilitatea politică față de partidele înscrise la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
  • „Eu cu cine votez?” își propune să sprijine votul informat, contribuind la consolidarea unei democrații funcționale și implicate.
  • Utilizatorii răspund la un set de 28 de întrebări despre teme de interes public, primind la final o ierarhie a partidelor, în funcție de compatibilitate.

Românii sunt încurajați să devină alegători informați prin utilizarea aplicației „Eu cu cine votez?”, o platformă interactivă care a fost deja accesată de peste 100.000 de utilizatori. Aceasta are scopul de a ajuta cetățenii să-și identifice compatibilitatea cu partidele politice, înainte de alegerile parlamentare din 1 decembrie.

„Eu cu cine votez?” este inspirată de Wahl-O-Mat, platformă utilizată cu succes în Germania înainte de fiecare scrutin. Aceasta ajută alegătorii să compare pozițiile partidelor politice pe teme de actualitate, oferind o perspectivă clară asupra compatibilității fiecărui respondent cu diferite formațiuni politice, în funcție de răspunsurile lor.

 

Aplicația e foarte utilă pentru a-i ajuta pe alegătorii care nu au timp să citească toate materialele electorale să se decidă cu cine ar fi mai potrivit să voteze. Cu ajutorul aplicației, pot decide în cunoștință de cauză, rațional, cui să acorde votul. Milităm pentru o informare obiectivă și pentru luarea unor decizii de vot pe criterii cât mai obiective. Ne propunem să reducem cât mai mult impactul factorilor iraționali asupra deciziei de vot”, subliniază prof. univ. dr. Mircea Comșa, membru al echipei de cercetare care a realizat chestionarul.

 

„Eu cu cine votez?” funcționează în baza unui chestionar cu 28 de întrebări, realizat de o echipă de cercetare din care fac parte prof. univ. dr. Ionela Băluță (Universitatea din București), prof. univ. dr. Mircea Comșa (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. univ. dr. Bogdan Voicu (Academia Română) și conf. univ. dr. Claudiu Tufiș (Universitatea din București).

 

Aplicația „Eu cu cine votez?” include întrebări relevante privind teme de actualitate, precum: religia ar trebui să fie materie obligatorie sau nu în școli, prioritatea dezvoltării economice față de protecția mediului sau numărul angajaților din sectorul public. Utilizatorii pot urmări în timp real compatibilitatea lor cu pozițiile partidelor politice și, la final, primesc un scor detaliat pentru fiecare formațiune. În plus, aceștia pot explora răspunsurile detaliate ale partidelor pentru fiecare întrebare.

 

„Platforma este un instrument foarte valoros care îi va ajuta pe români să aleagă conștient și informat. E un lucru foarte important pentru democrație, alegerile reprezintă esența unui stat democratic și o astfel de aplicație oferă un acces ușor și posibilitatea de a ne gândi la întrebări esențiale și teme importante din societate. Te pune realmente să te gândești la ce e important înainte să iei o decizie cu privire la cine votezi la alegeri”, explică dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România.

Instrument intuitiv pentru alegători

Aplicația este foarte ușor de utilizat și chiar mi-a plăcut că în partea de sus a ecranului arată cărui partid îi aparține o anumită opțiune și procentul de compatibilitate,” a declarat Mona Vasile, senior learning designer. Ea a adăugat că rezultatele oferite de aplicație au fost conforme cu așteptările sale, subliniind importanța implicării prin vot: „Trebuie să mergem la vot, dar să mergem informați.

Andrei Scurtu, antreprenor, consideră aplicația un instrument valoros pentru societate: „Îmi place că există un tur virtual inițial care te ajută să navighezi. La final, poți verifica pozițiile partidelor pe întrebările la care ai răspuns, ceea ce este foarte util pentru a te informa despre partidele respective.”

***

Mesaje de încurajare pentru alegători

Te îndemnăm să îți iei acum 20 de minute și să faci simularea, ca să nu regreți apoi 4 ani de zile. Devino din cetățeanul turmentat alegătorul informat”, încurajează Mihai Marc, coordonator de proiecte al Fundației Konrad Adenauer România.

Maria Ionescu, vicepreședintele organizației „O Țară ca Afară”, consideră că aplicația este un exemplu de inițiativă civică deosebită: „Cel mai important e că este foarte ușor de folosit, intuitivă. Îi încurajez pe toți să o folosească.”

Inițiativa este susținută de toate cele patru fundații politice germane prezente în România: Friedrich Ebert, Konrad Adenauer, Friedrich Naumann și Hanns Seidel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *