Actualitate, Social, Tineri

Diana Cîmpeanu: Îmi place să lucrez înconjurată de cărți pentru că trăiesc perpetuu în magie

Spread the love

Pe Diana Cîmpeanu am întâlnit-o la un eveniment Bookfest organizat de editura PRIOR. Așa am aflat de aceasta editură și de portofoliul lor de cărți și așa am reușit să o aduc pe Nina Hariton și cartea ei în portofoliul acestei edituri. Cine este Diana și cum arata o zi din viața ei la editură, aflăm în următorul material.

➡ Cine ești tu? Dacă ai fi o carte, un roman, care ar fi numele tău, iar dacă ai fi o poezie, ce poet te-ar scrie și cum s-ar numi poezia?

Încă îmi descopăr personalitatea, laturile diverse, contradicțiile. Mă consider diferită, foarte sensibilă, am un mare simț de pătrundere a lucrurilor, trăiesc în magie, în copilărie, unde dorințele par că mi se împlinesc, iar toate aceste aspecte i-au determinat pe unii apropiați să mă numească o mică „vrăjitoare”. Pentru că lucrurile par a se mișca în direcția mea (eu voi completa: „momentan, doar unele lucruri”). 😊

Dacă aș fi un roman, știu sigur că ar fi multă zăpadă în acea proză, iar asta fiindcă iubesc zăpada. Apoi, sigur că aș fi personajul principal. 😉

Iar dacă aș fi o poezie, poate că aș fi un poem, adică tot cu elemente de proză. Simt eu că proza poartă o forță creatoare mai mare și poate conține de toate, inclusiv poezie.

Cum ai ajuns să lucrezi la editura Prior? De câți ani ești aici și ce te determină să rămâi în continuare?

Am terminat Masteratul de Teoria și Practica Editării (singurul din țară) în cadrul Universității București. Îmi amintesc de faptul că aveam un alt job pe durata masteratului – eram Specialist Marketing la revista INDUSTRIA CARNII.RO, dar visam să lucrez într-o editură. La câteva luni după susținerea disertației, mi-am dat demisia de acolo și iată-mă redactor începător la Prior Media Group.

Lucrez la Editura Prior de 10 ani! 😊 Nu știu cum au trecut acești ani, mereu mi se pare că timpul se duce prea repede și rog mereu clipa să se oprească, exact ca în Faust. Motive să rămân sunt o groază: iubesc munca academică și dificilă pe care o fac, am parte de un colectiv extraordinar, de un șef răbdător (și nu prea 😊), m-am atașat de familia și activitățile Prior Media Group. Am avut câteva ocazii să plec, dar am hotărât să nu, încă simt că aparțin de acest grup editorial. În plus, aici am ocazia să redactez tratate medicale, să colaborez cu medici, să particip la congrese medicale, așadar o activitate diferită față de alte edituri.

Știu că te pregătești de Gaudeamus 2023 în luna noiembrie. Cu ce surprize veniți la târg?

Da, Gaudeamus rămâne târgul meu preferat de profil. Anul acesta va fi organizat din nou în Pavilionul A (Central) de la ROMEXPO, fapt ce mă bucură nespus. În ultimii ani, după pandemie, acest târg nu se mai organiza în spațiul A, ci în B, acolo unde are loc și Bookfest, evenimentul din luna mai.

Prior Media Group este importator de carte străină, aceasta reprezintă activitatea principală, prin urmare mereu avem noutăți interesante de la cele mai mari grupuri editoriale din lume: avem cărți frumoase de la Editura DK (cele mai potrivite pentru a fi dăruite celor dragi; sunt cărți despre astrofizică, vinuri, minuni ale naturii, gastronomie, băuturi, eroi etc.), albume de artă (unele sunt și traduse în limba română, cum ar fi Munch, Gauguin, Klimt etc.), albume de fotografii, cărți de arhitectură, design interior, bineînțeles cărți de medicină (de la editurile mari precum Elsevier, Wiley, Oxford, LWW, Springer, Mc-Graw ș.a.m.d.).

Desigur, avem și editările noastre, ultimele cărți publicate sunt de medicină (Manualul Oxford de Pediatrie, Ecografie vasculară, Ecografie abdominală, Ghidul Opie – Medicamente cardiovasculare), dar și de gastronomie (Pas cu pas în bucătărie. Tehnici, secrete și rețete de Nina Hariton).

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat despre tine de când ai început să descoperi domeniul în care lucrezi în prezent?

Am învățat multe lucruri: că sunt meticuloasă, perfecționistă, atentă la detalii (tocmai am precizat cele trei trăsături de bază ale redactorului 😉), că nu fac nici un compromis când vine vorba despre limba română (atât cât mă pricep, desigur).

Am mai constatat că nu respect mereu dogma – de exemplu, scriu mereu „nici o” și nici un” (nu „nicio” și „niciun”), pentru că am învățat că, atunci când ai un argument lingvistic, poți scrie cum vrei (așa ne-au spus profii de la Litere). În acest caz, dacă se poate intercala un termen între cele două cuvinte, atunci ele nu pot fi sudate: „nici măcar o”/„nici măcar un”. Oricum, mai multe edituri au ales sa scrie acești termeni în două cuvinte. Și mă bucur. 😊

Un așa-zis defect îl reprezintă faptul că nu sunt mereu punctuală privind unele etape din editarea unei cărți. Dacă textul conține prea multe inadvertențe și greșeli, atunci timpul de redactare se prelungește. Dar prefer să întârzii și să lucrez pe timpul meu liber decât să las cuvintele și lucrurile (ca să-l parafrazez pe Michel Foucault) în neorânduială. Mereu las ceva din mine în fiecare carte de care mă ocup. 😊

Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o sau o ai legată de activitatea ta până azi?

Cea mai mare satisfacție e că pot contribui la crearea unei cărți. Pot învăța lucruri noi și mă pot perfecționa încontinuu. Acum sunt în posesia mai multor noțiuni medicale, sunt mai atentă la greșelile gramaticale, de punctuație. De asemenea, faptul că pot ajuta la realizarea atâtor cărți medicale academice mă împlinește. Studenții la Medicină și medicii deja formați utilizează cărți redactate, verificate, îngrijite de mine. Desigur, redactez și alte tipuri de cărți, în special non-ficțiune (cărți de management, psihologie), dar m-am ocupat, în afara activității de la birou, și de beletristică (poezii, romane).

Dar cea mai mare realizare? Care este cartea la care ai lucrat cel mai mult sau cu cele mai multe pagini?

Sunt multe cărți-emblemă la care am muncit enorm. Prima – Anatomia lui Gray pentru studenți (nu are nici o legătură cu serialul american, este un manual!). Este o carte de aproximativ 1.200 de pagini, manualul studenților la Medicină din primii doi ani. 😊 A fost prima mea carte de medicină pe care am redactat-o, am muncit câteva luni bune la ea.

Apoi ar mai fi și Manualul AJCC de Stadializare a Cancerului (un tratat de 1.060 de pagini), Manualul de Medicație oncologică (840 de pagini), Manualul Oxford de Medicină clinică (970 de pagini), iar ultima redactată de mine – Manualul Oxford de Pediatrie (1.020 de pagini). De asemenea, pot fi menționate și câteva numere ale revistei The Lancet – Oncology, de a cărei ediție în limba română m-am ocupat în primii mei ani la Prior.

1-2-3 încercări prin care ai trecut și te-au definit ca om? Sau momentele-cheie din viața ta care te-au transformat în omul care ești azi?

Toate întâmplările, bucuriile și nefericirile poartă în ele semnificații adânci. Încerc să iau binele din rău (mereu există), să fiu calmă (nu îmi iese mereu), empatică (asta îmi iese mereu 😊), înțeleaptă, să rămân mereu Eu indiferent de obstacole.

Pentru a reliefa nuanțele vieții, o să citez prima strofă dintr-o poezie care mi-e dragă (Contraste de Virgil Carianopol):

„Sunt bucurii care-ntristează,

Sunt întristări ce fericesc,

Sunt zile fără de lumină

Şi nopţi adânci ce strălucesc.”

Care este cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat de când lucrezi la editura PRIOR?

Faptul că mă aflu în mijlocul cărților reprezintă o bucurie în sine. Sunt multe lucruri frumoase: aflu lucruri noi, lucrez cu noțiuni medicale (am un ușor regret că nu m-am făcut medic), redactez și mă joc cu fraze și cuvinte. Sunt de-a dreptul fericită dacă termin o carte la timp și dacă sunt și mulțumită de eforturile mele la realizarea ei.

Care este lecția pe care ai învățat-o în cel mai dur mod?

😊 Am niște zicale personale:

Dacă vrei să faci corect un lucru, fă-l singur!

Nu te aștepta să fii răsplătit cu bine chiar dacă ai făcut un bine!

Deși vorbim aceeași limbă, putem avea limbaje diferite, iar comunicarea să nu poată înflori.

Ce te deranjează cel mai mult la societate în general sau la unii oameni; ce anume nu suporți?

Detest superficialitatea, vulgaritatea, mândria deșartă, lipsa inteligenței emoționale, lipsa de etică și estetică în toate domeniile vieții. Din păcate, trăim vremuri de carton, lectura nu este promovată, educația autentică lipsește din familie și din școală, oamenii își pierd cu ușurință reperele morale, emoționale, totul transformându-se într-un univers decadent, relativizat.

Ce-ți aduce bucurie, împlinire? Dar care sunt fricile tale?

Să știu că munca mea de editor de cărți medicale îi ajută pe cei din domeniul medical. Să mă perfecționez, să aflu lucruri noi. Să am mai mult timp liber, ca să pot citi mai mult, să pot călători, să pot crea, visa, să pot cuprinde cu adevărat frumusețea lumii în care ne aflăm și nu știm s-o prețuim. Frica principală este legată de trecerea timpului (mi se pare că planeta se rotește prea repede, aici e răsărit, aici e apus, iar viața se scurge…).

Ce visezi să faci și încă n-ai reușit/n-ai apucat – dar este în plan?

Visez să fiu eu cea redactată. 😊 Glumesc. Visez să scriu eu cărți, mă văd scriind proză (povești, povestiri, chiar romane). Dar mereu am spus că ai nevoie de experiență de viață pentru a scrie proză, așa că încă o strâng. 😊 Nu mă văd compunând poezii, deși îmi plac foarte mult. Proza necesită multă imaginație, organizare mentală, forță creatoare – romancierul rămâne un zeu care creează o nouă lume.

Nu m-am grăbit cu scrisul pentru că nu îmi plac grafomanii, îmi plac oamenii care au ce spune, nu doar care vor să-și împlinească un vis egotist, acela de a-și vedea numele pe o carte, fie ea și plictisitoare. Fiindcă am studiat la Litere, știu să fac diferența între un scriitor/creator și un om care nu aduce nimic nou. Vorba lui Borges, „totul a fost scris”, prin urmare a rămas loc doar pentru adevărații inovatori.

Un mesaj pentru cititori: de ce să vină la Gaudeamus, la standul editurii PRIOR?

Îi așteptăm pe toți cititorii și necititorii să vină, în primul rând, la acest eveniment frumos și special! Vor găsi multe cărți și noutăți la fiecare stand. Îi așteptăm pe vizitatori și la standul PRIOR, desigur, pentru că vor găsi multe cărți frumoase din toate domeniile, de la arhitectură și design interior la volume despre mâncăruri, băuturi, pisici, supereroi, minuni ale naturii. Vor găsi cărți de copii în limbile engleză și germană, vor găsi tratate medicale, cărți de managament, psihologie, în engleză și în română, beletristică (în engleză și franceză), multe cărți de colecție, enciclopedii, cum ar fi Britannica și L’Art de France.

Sursa foto: Catalin Petolea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *