Economic, Social

Despre masini, despre anvelope, despre leasing

Spread the love

Istoria leasing-ului

Aparitia leasingului operational auto ca forma de finantare dateaza din anii ’60, insa baza economica s-a format mai devreme, in perioada premergatoare celui de al doilea razboi mondial. Primul moment istoric legat de notiunea de leasing apare in 1877, cand Bell Telephone Company din Statele Unite ale Americii a oferit posibilitatea folosirii aparatelor telefonice din productia proprie contra unui cost de folosinta fara achitarea totala a contravalorii produsului.

Schimbarea radicala insa a adus-o structura economica de dupa al II-lea razboi mondial, in Statele Unite ale Americii dupa 1950, iar un deceniu mai tarziu si in tarile Europei Occidentale, dupa revitalizarea economiei acestora. In Statele Unite ale Americii oamenii de afaceri au realizat pentru prima data ca investitiile decapitalizate se pot realiza nu numai prin finantarea clasica bancara. Daca la inceput leasing-urile vizau domeniul agricol si industrial b2b, dupa anii 60, oamenii au inceput sa fie atrasi de idea de leasing operational acordat si pentru automobile si a devenit extrem de popular leasing-ul auto.

➡ ARVAL si povestea unor leasing-uri auto

Arval a fost fondată în 1989 și este deținută în totalitate de BNP Paribas. Este o companie specializată în leasingul auto cu servicii incluse. Arval oferă clientelei sale alcătuite din multinaționale, IMM-uri și profesioniști, soluții personalizate pentru furnizarea soluțiilor de flotă optime.

Compania Arval este prezenta in 28 de țări si are peste 6.000 angajați. Flota totală de închirieri Arval cuprinde peste 1.000.000 vehicule la nivel global, potrivit cifrelor din decembrie 2016.

Arval este membră fondatoare a Alianței Element-Arval Global, cea mai lungă alianță strategică din industria managementului de flotă și lider mondial cu 3 milioane de autovehicule în 50 de țări.

Arval oferă servicii de întreţinere, reparaţii şi pneuri pentru vehiculele în leasing operational din flota sa, autovehiculele de înlocuire pentru cele care au suferit deteriorări ale caroseriei sau care au fost accidentate si livrează autovehiculele într-o perioadă scurtă de timp şi asigură returnarea convenabilă a acestora.

Si daca tot am vorbit de istorie, sa va povestesc putin si despre istoria anvelopei, fara de care n-ar exista azi automobilele moderne.

Anvelopa are o istoria de aproape 200 de ani, si, la inceput, nu exista conceptul de anvelopa off-road pentru ca toate masinile aveau rotile standard. Ca orice lucru bun de pe lumea asta, totul a inceput cu o intamplare – Descoperirea arborelui de cauciuc.

Thomas Hancock este cel care in 1819 a descoperit cum sa prelucreze cauciucul natural cu ajutorul unor aditivi. Ca fapt divers, in stare naturala, cauciucul este foarte moale si non-elastic si cand se intareste, in contact cu oxigenul devine rigid, se rupe si se deterioreaza extrem de repede. Plus ca nu are o aderenta corecta. Primele incercari de anvelope erau foarte lipicioase in contact cu solul, atunci cand era cald iar la contactul cu apa rece sau cu mediul deveneau foarte tari si se deformau foarte rapid.

Problema a fost rezolvata in 1839 de catre Charles Goodyear, parintele vulcanizarii cauciucului. Numele lui a facut istorie si azi una dintre cele mai cunoscute branduri de cauciuc ii poarta numele. Astazi anvelopele goodyear se regasesc in toate sporturile auto precum F1 sau evenimentele de Rally.

➡ Ce inseamna vulcanizarea?

Vulcanizarea este o reactie chimica in cadrul careia polimerii rasinosi din cauciuc se amesteca cu sulf, iar rezultatul este o pasta mult mai elastica. Reactia chimica a fost descoperita dintr-o intamplare, dar istoria a dovedit ca intamplarile sunt cele care inspira marile inventii.

In forma sa vulcanizata, cauciucul devine extrem de elastic, aderent la toate suprafetele, grund, nisip, pietris, bitum, noroi si rezistent in timp, intr-o marja mult mai mare de temperatura, intre – 7 grade Celsius si +30. Astazi, mai mult de 75% din productia mondiala de cauciuc este investita in fabricarea de anvelope.

Dar daca vulcanizarea a fost inventata de Goodyear, prelucrarea cauciucului vulcanizat si inventarea primei anvelope moderne pe perna de aer se datoreaza fratilor Michelin care, in 1891 patenteaza anvelopa demontabila. Mai mult decat atat, acestia au avut curajul ca in 1895 sa se inscrie în cursa Paris-Bordeaux-Paris cu maşina de construcţie proprie Eclair. Datorita sistemului de transmisie si a anvelopelor au reusit sa atinga cu vehiculul si viteze de peste 30 km/h. Dar mai multe povesti cu alta ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *