Rezumat:
In ultimul timp am fost ocupat cu „antrenamentele” pentru Burta Jos III si alte activitati conexe. Pentru ca urmatorul post este despre politica voiam sa fac un anunt. PE 29 IUNIE PNL va omagia un om, un liberal, un geniu al istoriei – Nicolae Balcescu. Si daca tot vorbim de istorie o sa prezint in scurt rezumat un post despre istoria Bocului asa cum este vazuta ea de catre Dan Patrascu. Lectura Placuta!
Dacă zgândărim puțin prim memorie ne vom aminti cărțile de istorie din timpul liceului, mai exact manualele de istorie a românilor, unde costobocii erau enumerați printre triburile dacilor liberi, dat fiind faptul că nu au fost încorporați în Imperiul Roman. Tentativele de localizare geografică a costobocilor nu sunt tot timpul univoce, dar, în principiu, ei ocupau teritoriul Basarabiei de astăzi și o parte a Bucovinei. Până în secolul II d. Hr. au rămas și-au păstrat independența, apoi au fost cuceriți de popoarele migratoare mai puternice.
Și totuși, costobocii de ieri formează singurul trib dacic care a reușit să-și perpeteueze existența prin meandrele încâlcite ale istoriei până în zilele noastre. Mai exact, costobocii de ieri au devenit emilBOCii de astăzi. Dincolo de o ușoară schimbare a denumirii lor, există anumite trăsături fundamentale ce ne îndreptățesc să tragem concluzia că emilBOCii pe care îi cunoaștem cu toții sunt urmașii costobocilor de odioniară. Să vedem câteva caracteristici:
1. Costobocii, un trib care nu a fost încorporat în Dacia Romană, au pornit în jurul anului 170 d. Hr. un război împotriva cui nu trebuia, adică împotriva Imperiului Roman, aliindu-se cu marcomanii. În istoriografie acest război este consemnat drept: războiul marcomanic. Evident, au fost învinși, iar mai apoi romanii i-au folosit pe costoboci pentru a apăra granițele Daciei în fața vandaliilor oferindu-le bani și pământuri.
EmilBOCii de astăzi au pornit, la rândul lor, un război împotriva unui adversar cu care nu ar trebui să se războiască: poporul român. Tactica emilBOCilor este extrem de dură, tăieturile în carne vie și învrăjbirea adversarilor fiind două dintre armele de temut ale emilBOCilor care doresc să răscumpere înfrângerea strămoșilor costoboci prin câștigarea războiului. Tot de la strămoșii lor, emilBOCii au învățat și tactica oferirii de ”bani și pământuri”, care în contextul actual se concretizează prin pomana electorală. Dai un vot emilBOCilor primești un kilogram de făină!
2. Costobocii locuiau în așezări simple constituite din bordeie și locuințe de suprafață. EmilBOCii de astăzi doresc să-și ia revanșa față de strămoșii lor mutându-se la vile luxurioase și trimițând populația română la cort. Căci după măsurile emilBOCilor cortul va deveni așezământul românesc cel mai popular.
3. Costobocii lucrau ceramica manual sau cu roata. EmilBOCii nu au dorit să dea uitării preocupările strămoșilor, astfel încât îi putem vedea adesea cosind sau tricotând.
4. Costobocii foloseau monede proprii pe care le băteau în atelierele lor. Datorită emilBOCilor foarte curând și noi vom folosi exclusiv monede căci a vedea o bancnotă, fie și de 1 leu, va fi un lux de care românii nu vor avea parte.
5. Last, but not least! În multe privințe, costobocii rămân o enigmă, datorită lipsei de izvoare arheologice consistente. Totuși, cel mai cunoscut aspect îl constituie obiceiurile de înmormântare. RESTUL ARTICOLULUI AICI!