Fără categorie

Cum poti sa-ti optimizezi online promovarea business-ului tau pe canalele social media

Spread the love

Un magazin online este o afacere al carei succes depinde de foarte multi factori: cat de variata este gama de produse (sau cat de nisata este, in functie de strategia business-ului), cat de seriosi sunt furnizorii, cat de eficienta este distributia coletelor etc. La acestea se adauga bineinteles componentele de marketing de promovare site si fidelizare clienti, care atunci cand sunt realizate corect, pun intregul sistem in miscare.

Spre deosebire insa de un magazin fizic deschis intr-un centru comercial, intr-un magazin online nu ajung “intamplator” potentiali clienti, asa cum cei care se plimba printr-un mall pot intra intr-un magazin doar pentru ca este in drumul lor.

84_Pestera-Cerdacul-Stanciului-mv

Paradigma nu se aplica in mediul online, unde un magazin trebuie sa depuna eforturi de promovare online pentru atragerea fiecarui vizitator pe site.

Mai usor de masurat insa decat in cazul magazinelor fizice, in online putem utiliza conceptul de “canale atragere trafic”, adica misloace prin care au ajuns (sau pot ajunge) pe site-ul nostru potentialii clienti.

Astfel, toate eforturile de promovare site, fie promovare seo, fie promovare google adwords ori de alta natura, se pot masura la un magazin online in mod clar si astfel putem decide in ce directie (sau pe ce canal) este mai eficient sa distribuim bugetele de marketing. La finalul articolului, vom raspunde si la vesnica intrebare: care este cea mai buna metoda de promovare web?

Ce canal de promovare online aduce cele mai multe vanzari?

In primul rand trebuie inteles urmatorul aspect, legat de modul in care sunt prezentate datele in acest raport din Google Analytics: comenzile si sumele incasate de magazinul online sunt atribuite ultimului canal (cel mai recent) folosit de persoana care a plasat comanda. Practic, in momentul in care vedem in Google Analytics o comanda plasata pe canalul “Direct”, nu stim din acest raport ce alte interactiuni a mai avut persoana respectiva cu site-ul nostru.

Un scenariu des intalnit este acela in care un om se hotaraste sa cumpere un obiect, dar face mai intai cautari generale pe web, identificand astfel cateva website-uri de unde poate achizitiona produsul (poate ajunge pe ele fie din rezultatele organice, fie din reclamele platite). De asemenea, poate intreaba si intre prieteni, pe Facebook, primind si de la acestia 1-2 sugestii, pe care de asemenea le verifica (canalul “Social”).

Ajuns pe site, omul este insa indecis, dar se aboneaza la newsletter. Primind ulterior mai multe mesaje, intra pe site si face achizitia, fie ca vizitator direct (cunoaste deja de unde doreste sa cumpere), fie dintr-un click in newsletter sau pe o reclama.

Practic, SEO e mult mai complex decat pare si daca ai nevoie de informatii suplimentare poti descarca gratuit un ebook despre SEO.

Aceasta practica impune un nou stil de promovare online, denumit “multichannel marketing”. Multichannel marketing-ul este un ansamblu de actiuni de marketing ce vizeaza interactiunea cu un potential client prin intermediul mai multor medii si in stadii diverse de cumparare prin care acesta trece, de la informare, la decizia de cumparare.

In Google Analytics este posibil sa identificam toate canalele prin care o persoana a trecut pana la plasarea comenzii, insa despre acest lucru vom discuta intr-un articol viitor. Mentionam doar ca sistemul se numeste multi-channel funnels, informatii detaliate despre modul de functionare si setare fiind disponibile pe website-ul Google.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *