Social

Cu mască, fără mască – între legislație, rațiune și teorii ale conspirației

Spread the love

Pandemia de noul coronavirus, deja foarte antipaticul Covid-19, provocat de virusul SARS-CoV-2, a schimbat destul de puternic mersul lucrurilor în întreaga lume. A apărut noul normal, cu limitări de apropiere fizică și foarte multe noi reglementări pentru companii, în HoReCa, turism, transporturi, comerț și în diverse alte domenii de business. Statele pun pe de o parte interdicții, își afectează implicit propriile economii, iar pe de altă parte gândesc planuri de salvare economică, injectând sume fabuloase pentru salvarea domeniilor afectate. Crește șomajul, oamenii câștigă mai puțini bani, cheltuiesc în același timp mai puțini bani și circuitul economic este departe de strălucirea obișnuită chiar și în țările foarte dezvoltate.

În timp ce statele sacrifică totul și luptă cu un dușman invizibil, apar mișcări sociale, mai mult online decât offline, categorii de persoane nemulțumite de politicile publice și de acțiunile statului în general, care acuză conspirații și consideră că dacă dușmanul nu este vizibil, el nu există. Din păcate, statisticile cu decese sunt ușor de observat la nivel global, secțiile de terapie intensivă sunt tot mai solicitate inclusiv în România, cu puține locuri la ATI în spitalele dedicate tratării noului coronavirus.

Lumea politică este tot mai efervescentă, adversarii politici contrându-se inclusiv pe subiecte legate de limitări ale drepturilor populației, distanțare socială, acțiuni în mediul economic, ajutoare de stat și… purtarea măștilor de protecție. Da, este un subiect aprins până și în Statele Unite ale Americii. O simplă mască este considerată de unii un simbol al acțiunii anti-democratice sau un gest inutil, în timp ce marea masă de oameni (inclusiv cei mai mulți specialiști, medici, epidemiologi) văd masca de protecție drept un simbol al luptei pentru viață. În domeniul medical, aceste măști chirurgicale nu sunt folosite de ieri, de azi, ci de foarte mult timp, protejând viețile salvatorilor de vieți, dar și ale pacienților care și-ar putea periclita și mai mult starea de sănătate.

Din fericire, măștile faciale au ajuns din nou la prețuri mici, ceea ce le face accesibile pentru oricine. Deficitul de ofertă s-a estompat după luni întregi în care s-a produs intensiv chiar și de către firme care aveau poate alte domenii de activitate. Între teorii ale conspirației și vânătoare de intermediari și oportuniști imorali, problema este că zilnic s-a ajuns la numere teribile în materie de infectări și decese legate de coronavirus. În prezent, zi de zi peste 200.000 de oameni sunt raportați ca nou infectați cu SARS-CoV-2 la nivel global. Implicit, mii de persoane decedează în fiecare zi, oameni care, chiar dacă poate erau mai sensibili (ca mulți dintre noi), ar mai fi avut de trăit ani, zeci de ani, după cum afirmă medicii. Apar și în media, și pe rețelele sociale, tot mai multe povești cu drame personale, inclusiv ale celor care nu credeau în acest virus și care au aflat în cel mai brutal mod că povestea este mai adevărată decât era de dorit…

În timp ce politicienii profită poate de context pentru a-și mai disputa meciuri, iar o parte a populației este procupată cu fel de fel de scenarii, fiecare dintre noi poate decide dacă merită să poarte mască inclusiv în acele momente în care legislația este permisivă sau atunci când ai putea scăpa și fără sancțiuni. Dacă în aer liber se pare că nu există pericole, acolo unde distanțarea fizică este imposibil, numerele teribile ne arată că purtarea măștii poate fi un gest util, care cu siguranță face mai mult bine decât ar face ceva rău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *