Rezumat:
Stiţi piesa Genie in the Bottle!? Cristina Petrovici nu are nimic in comun cu Cristina Aguilera, dar este un geniu in zona de IT intr-o ,,sticluta,, de om. Cristina a avut şansa să lucreze alături de Mark Zuckerberg la sediul facebook din Palo Alto, este vicepreşedinte responsabil cu ”proiectele surpriză” în 2011-2012, vicepreşedinte responsabil cu Algoritmiada în 2010-2011 si omul dintre oamenii cheie din spatele proiectului InfoArena.
REPORTER: Am aflat de la InfoArena un lucru senzational despre tine si anume ca ai lucrat pentru o perioada de timp cot la cot cu Zuckerberg, guru facebook-ului. Detaliaza aceasta experienta?
Cristina: Vara aceasta am făcut un internship la Facebook, în Palo Alto (California). Într-adevăr, pe Mark – sau Zuck, cum i se spune în companie – ai ocazia să îl vezi zilnic (biroul lui e tot open space), să îl asculţi sau să îi pui întrebări la Q&A-ul săptămânal pe care îl are cu angajaţii. El crede cu tărie în misiunea Facebook (“making the world more open and connected”) şi e un adevărat exemplu şi un factor motivant pentru întreaga companie.
Facebook a fost o experienţă extraordinară. Pe lângă faptul că ai ocazia să lucrezi la o scară unică în lume, impresionantă, eşti practic în echipă cu unii dintre cei mai buni programatori din lume. Toată lumea te încurajează şi te ajută, iar ca intern ai cam la fel de multe beneficii şi avantaje ca şi un full-timer. Pe lângă un salariu atractiv, mese gratuite şi bani de cazare, primeşti un laptop şi un iPhone de ultimă generaţie, poţi să lucrezi de acasă, ai acces la toate informaţiile interne. Eşti privit ca un egal şi încurajat să dai ce e mai bun şi să progresezi tot timpul.
Motto-ul Facebook e “Move fast and break things” – şi reflectă întocmai cultura companiei. Lucrurile se mişcă foarte repede: ai ocazia să-ţi vezi curând codul în producţie şi să vezi cum 800 de milioane de oameni îl folosesc. E un sentiment extraordinar şi simplul fapt de a merge pe stradă, în autobuz sau într-un restaurant şi să-i auzi pe cei din jur vorbind despre Facebook – pentru că e parte din vieţile tuturor. Şi tu zâmbeşti, ştiind că eşti chiar acolo şi că tu eşti cel care mişcă lucrurile.
REPORTER: Cum a fost atmosfera la sediul facebook si povesteste-ne cea mai amuzanta amintire de acolo?
Cristina: O să spun din nou extraordinară – şi fără să exagerez. Am avut ocazia să cunosc foarte mulţi ingineri talentaţi, de la care am învăţat, dar şi foarte mulţi alţi interni din întreaga lume. E o experienţă care te îmbogăţeşte atât din punct de vedere profesional, cât şi cultural.
La Facebook ţi se asignează un mentor şi un recruiter care să te ghideze pe tot parcursul internship-ului. Cultura este totodată geeky, deschisă şi motivantă: ai dreptul să îţi alegi proiectul la care să lucrezi; programul nu este fix; eşti întotdeauna încurajat să contribui cu idei şi chiar ai şansa să le pui în practică la un hackaton (sesiune de codat care durează toată noaptea şi unde poţi lucra la orice proiect doreşti – aşa s-a născut, spre exemplu, Facebook Videos).
Pentru interni se organizează tot felul de evenimente: surfing, rafting, karting, scavenger hunts şi aşa mai departe. Unul dintre cele mai notabile este însă grătarul la Mark Zuckerberg acasă: ai ocazia să discuţi cu el sau chiar să-i povesteşti despre propriul tău proiect.
Dacă mă uit în urmă, mi-e greu să aleg o anumită amintire ca fiind cea mai amuzantă.Cred că m-aş opri totuşi asupra jocurilor de foosball, pentru care inventaserăm un fel de campionat (Epic Foosball Contest). Partea amuzantă era că marcam punctele doar în cazul câştigurilor, şi deci nu conta atât de mult cât de bine joci, ci mai degrabă cât de des. Bineînţeles, te trezeai că ceilalţi iar ţi-au luat-o înainte cât ai stat să repari un bug, când ai fost la masă sau într-o şedinţă.
Galerie foto si informatii complete pe www.onlinestudent.ro