Rezumat:
Cristi Ariton este pasionat de HR si a fost implicat în proiectul Stud-Life în cadrul departamentului de HR.
Din iulie 2009 locuieste in Norvegia si acolo s-a adaptat foarte bine. A absolvit Facultatea de Sociologie in Romania si si-a dat licenta in Managementul Resurselor Umane. A făcut voluntariat la JRS Romania in 2009, la Clubul de Turism Şandru si la Centrul de plasament pentru copii abandonaţi, Oneşti.
Dar mai multe informatii despre el si activitatea lui in zona de HR, plus idei despre noile tendinte in materie de digitalizare a procesului de salarizare, in randurile care urmeaza…
BOGDAN: Cum ai ajuns sa traiesti in Norvegia?
Cristi: Am ajuns in Norvegia cu ajutorul unui prieten, imediat dupa terminarea facultății. Planul era sa stau un an pentru a-mi finanta un master bun in domeniul resurselor umane. Intre timp am realizat ca socotelile din est nu se potrivesc cu cele din nord…
BOGDAN: Care e povestea din spatele proiectului Stud-life?
Cristi: Pentru mine, activitatea din cadrul revistei Stud-life a fost definitorie în dezvoltarea pasiunii pentru HR. Colectivul revistei era exceptional, o gaşca de tineri pasionati, creativi si visători. Toti făceam voluntariat, tineam sedinte, editam o revista studențească de calitate, organizam evenimente. Criza financiara ne-a luat si noua bir. In urma aventurii Stud-life am ramas molipsit pe viata de plăcerea colaborarii de dragul unui scop inalt.
BOGDAN: Detaliază pentru cititori experiența ta ca voluntar in cadrul JRS România.
Cristi: Perioada petrecuta la JRS a fost destul de scurtă, dar plina de experiente transformatoare. Ce am facut atunci revine acum in atentia specialistilor HR drept „mediere profesionala”. Mai exact, un mediator incearca sa faciliteze integrarea profesionala a unui candidat provenind dintr-o categorie defavorizata. In cazul JRS era vorba de refugiatii adăpostiti in sediile JRS. Pe atunci faceam o treaba destul de nebuneasca. Băteam la usile companiilor cerându-le sa angajeze refugiați:)
BOGDAN: Ce te-ar determina sa te reîntorci in Romania?
Cristi: M-as întoarce în Romania pentru a-mi deschide un atelier in care sa pot face pantofi hand-made.
BOGDAN: Cum sunt norvegienii cand vine vorba de munca si distractie?
Cristi: Cand vine vorba de muncă, norvegienii sunt responsabili, harnici, simpli. De regulă incep viata profesionala in jurul vârstei de 16 ani, indiferent de situatia materiala a parintilor. Nu au conceptul de „munca rușinoasă” si nici nu fug de munca fizica. In plus, in zona de HR pentru ca asta e expertiza mea, norvegienii se folosesc foarte mult de calculator. Am observat ca si in Romania se incearca implementarea unor soft-uri ajutatoare, mai ales in zona de salarizare, dar norvegienii fac asta de multi ani.
În timpul liber nordicii practica mult sport, călătoresc sau ies cu prietenii. Sâmbăta e ziua de betie si mers in club. Nu prea fac voluntariat si nici nu sunt un popor religios.
BOGDAN: Daca ar fi sa schimbi ceva la tine, ce ai schimba?
Cristi: Oh, multe as schimba! Cu unele chiar fac progrese. Ma străduiesc sa devin o persoană ordonată, sa am o listă clară de prioritati, sa folosesc eficient timpul si sa raspund rapid la email-uri 🙂
BOGDAN: Un mesaj pentru tinerii care vor sa îsi caute un job in Norvegia? Ce oportunități sunt?
Cristi: Sunt foarte multe oportunități în Norvegia in ce priveste studiile si diversele colaborări între ONG-uri. Si ofertele de munca sunt numeroase, mai ales in IT, industrie, sanatate. Salariile sunt suficient de mari (in jur de 16 €/h), iar pe ansamblu Norvegia este o tara binecuvantata, bine pusa la punct.
0 gânduri despre „Cristian Ariton, din Romania in Norvegia! O poveste de citit cu mintea la…rece!”