Rezumat:
[yasr_overall_rating size=”large”]
Am fost la Avincis. Incep povestea in cuvinte simple pentru ca, aparent, vinul este un produs simplu. Ai nevoie de vita de vie, rod, butoaie si…timp. Doar ca aparentele sunt inselatoare, pentru ca vinul, cu potential de invechire are in spate un proces atat de complex si o poveste atat de sofisticata incat o sa-l percepi ca pe un suflet de om, cu stari, toane, ganduri, emotii, iar vinul, daca nu e facut cu dragoste, pasiune, daca nu te deruiesti inainte sa ceri tu de la el, nu vei obtine nimic sau poate vei avea la final un lichid colorat de pus pe masa.
Dar la Avincis vinurile au suflet… Si voi vorbi despre vinurile care m-au impresionat cel mai mult – Domnul de Roua Rosu 2013 si Negru de Dragasani 2012.
➡ Domnul de Rouă în Roşu 2013 e un cupaj pe cat de misterios pe atat de intens. E misterios pentru ca nu poti sa-i intelegi tainele pana nu-l savurezi, pana nu-l gusti cu emotie. Obtinut dintr-un amestec secret cu aroma de legenda din trei soiuri internationale, rezultatul incanta si descanta orice urma de tristete sau anxietate.
Îmi place atât de mult sa-l savurez rece, desi, ratacit in pahar si surprins in mangaierea Soarelui zici ca ai langa tine o evadare a sangelui care-ti da tie viata. E o licoare accesibilă simţurilor care are in spatele etichetei o poveste…
„Legenda spune că Domnul de Rouă îşi vizita în timpul nopţii iubita, dar o părăsea spre a ajunge înapoi acasă înainte de cântarea cocoşilor şi de răsăritul soarelui. Într-o noapte, la rugăminţile iubitei sale, locuitorii satului au închis cocoşii, iar Domnul de Rouă nu a mai auzit cântul acestora. Încercând să se întoarcă acasă, misteriosul crai a fost surprins de razele soarelui şi s-a transformat în rouă sangerie…„
➡ Negru de Drăgășani este un soi de struguri ce își are originile în solul distinctiv din Drăgășani. Nu este un soi foarte vechi în România, fiind creat la Centrul de Cercetare din Drăgășani relativ recent (în anii ’90), fiind obținut prin uniunea dintre Negru Vârtos și Saperavi.
35% din volumul total a fost lăsat la învechit în butoaie noi de stejar din Franța timp de 14 luni, iar restul cantitatii a fost păstrată în rezervoare metalice speciale. Iar de anul trecut, vinul a fost lăsat la învechit în sticle.
Acest vin are o culoare intensă de purpuriu și un buchet special, oferit de cireșele negre și de afine. Atunci când îl savurezi simți pe cerul gurii o atingere mătăsoasă, o aromă intensă de suc de cireșe și o senzație de prospețime.
“Calitatea cere efort,răbdare şi pasiune. Când am creat Negru de Drăgăşani, am ales cei mai buni butaşi de viţă de vie, pentru a obţine un vin complex şi rafinat. De asemenea, în conceperea sa, am luat în calcul trendurile de pe piaţa internaţională a vinului, întrucât ne-am propus ca o parte din producţia de Negru de Drăgăşani să reprezinte România pe pieţele din afara ţării. Îl felicităm pe Ghislain Moritz, enologul nostru, şi felicităm întreagă echipă AVINCIS pentru acest vin de excepţie” declară Andreea Micu, owner Crama AVINCIS.
➡ Crama Avincis – Locul unde timpul se topeste in trecut, reinvie in prezent si se pastreaza in eternitate
Cand ajungi la Avincis o sa te surprinda in primul rand atemporalitatea spatiului. O crama in stilul piramidelor incase cu influente futuriste, un conac cu sute de ani in spate si vinuri crescute in prezent, piatra de rau spalata de milioane de ani, mortar si arhitectura aparent SF. Aici timpul nu se mai numara in ani, luni, zile si ore ci in clipe amestecate cu pahare de vin.
Din pacate n-am reusit sa vizitez camerele, dar le-am vazut din exterior. Am inteles de la cei care se ocupa de zona de cazare ca fiecare spatiu are propria identitate.
Negru de Drăgășani – Un apartament cu două camere – fiecare cameră având un pat dublu confortabil, două băi, living room și bucătărie. Apartamentele Tămaioasă sau Crâmpoșie, fiecare cu câte o cameră cu un pat dublu confortabil, baie, living room și bucătărie. Toate apartamentele au o priveliște încântătoare asupra podgoriei, conacului familial și Oltului.
Conacul nu se poate vizita, dar piscina si zonele cu trandafiri pastreaza acelasi amestec eclectic de atemporalitate, de trecut si prezent, trecut si viitor, viitor si prezent.
Mai multe fotografii gasiti pe pagina de facebook a cramei. Multumesc Avincis pentru invitatie si RanEvents pentru organizarea evenimentului.