Rezumat:
Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae
După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul „Un Stradivarius în școli” prezintă o suită inspiraţională de lucrări clasice pentru vioară și pian, de la Georg Friederich Hӓndel, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart până la Niccolo Paganini, Maurice Ravel, Igor Stravinski, Ciprian Porumbescu sau George Enescu.
Public tânăr pentru o muzică eternă
„Un Stradivarius în școli” promovează o abordare neconvenţională asupra muzicii clasice, prin contactul direct cu publicul tânăr. Fundația Culturală Gaudium Animae îşi doreşte facilitarea şi popularizarea muzicii clasice, prin aportul interpretativ excepţional al violonistului Răzvan Stoica. Aflat la o primă iterație, proiectul „Un Stradivarius în școli” este un efort susținut de a încuraja familiaritatea și conexiunea cu valorile perene ale culturii europene, prin înlesnirea accesului nemijlocit la muzica clasică. Violonistul Răzvan Stoica vorbește adeseori în interviurile sale despre importanța înțelegerii, a formării unei relații intime cu muzica, iar „Un Stradivarius în școli” exprimă întocmai această formă de deschidere spre un domeniu considerat greu accesibil.
Până la finele acestui an, proiectul propune peste 20 de concerte în cel puțin 10 localități vizând pe tot parcursul său implicarea unui public tânăr de peste 5.000 de persoane. Din decembrie 2023 și până acum au fost susținute recitaluri în colegii din Iași, Suceava, Botoşani și Piatra Neamț. În 22 și 25 aprilie, Răzvan și Andreea Stoica vor sustine în cadrul proiectului primele două concerte în București.
„Ne dorim cu ardoare să avem sălile pline și peste 10, 15 ani de acum. Tocmai de aceea, prin acest proiect ambițios, ne propunem să-i apropiem pe tineri de muzica clasică într-un mediu care le este familiar și confortabil: chiar școala lor.” – Răzvan Stoica, ambasador al Fundației Culturale Gaudium Animae.
Un instrument emblematic pentru muzică pe măsură
Răzvan Stoica, este câștigătorul titlului „Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani” în anul 2013, iar vioara Stradivarius „Ex-Ernst” i-a fost oferită în anul 2009, în urma câștigării Marelui Premiul al Concursului „Strad Prize” din Salzburg, Austria. În întreaga lume au rămas mai puțin de 650 de viori construite de celebrul lutier Antonio Stradivari, dintre care marea majoritate sunt deținute de colecționari care nu le expun public și nu permit folosirea lor.
Vioara „Ex-Ernst” a fost realizată în 1729, la sfârșitul perioadei de aur a marelui lutier. Dincolo de subtilitățile tonului și frumusețea propriu-zisă a viorii ca obiect, e important de știut că, înainte de Stradivarius, proporțiile viorii variau destul de mult de la un lutier la altul; instrumentul își căuta încă vocea. După el, aceste variațiuni nu au mai fost necesare. Așadar, elevii bucureșteni vor avea ocazia să intre în contact cu fragmente din muzica unora dintre cei mai importanți compozitori din istorie, interpretate pe una dintre cele mai minunate viori produse vreodată, în mâinile unuia dintre cei mai buni violoniști din lume.
Mai mult decât un concert
„Un Stradivarius în școli” nu se rezumă la un simplu eveniment artistic, ci reprezintă o experiență educativă cu obiective ambițioase, ce își propune să inspire o nouă generație care să aprecieze muzica clasică, dorindu-și să trezească interesul elevilor pentru muzica clasică și să îi încurajeze să o exploreze mai departe, contribuind la perpetuarea și revitalizarea acestui gen artistic.
De asemenea, proiectul are scopul de a stimula excelența, prin prezența unor artiști de renume oferind elevilor un model de urmat pentru a-i motiva să își atingă potențialul maxim în domenii diverse, inspirând o cultură a performanței și a excelenței.
Nu în ultimul rând, „Un Stradivarius în școli” promovează educația non-formală, concertele fiind o modalitate complementară de învățare ce oferă elevilor o experiență culturală bogată și memorabilă, care va contribui la completarea educației formale și la dezvoltarea personală a fiecăruia.
O invitație la descoperire și o investiție în viitor
„Un Stradivarius în școli” este o invitație adresată elevilor din România de a păși cu încredere în fascinanta lume a muzicii clasice. Este o șansă de a explora noi orizonturi artistice, de a se conecta cu emoții profunde și de a-și descoperi pasiunea pentru o frumusețe atemporală. Susținând acest proiect, investim în viitorul cultural al României, cultivând o generație de tineri iubitori de artă.
Programul „Un Stradivarius în școli” este un proiect educaţional gratuit pentru toţi tinerii din şcolile şi colegiile româneşti, cu sprijinul Grup ETA.
“Împreună, construim un viitor cultural mai bogat pentru România!” – Gianina Parascanu, CEO Grup ETA