Rezumat:
F-SIDES Sezon 3 — Este linia directoare a cineclubului și principala activitate pe parcursul celor trei ani de când a fost lansat proiectul. Al treilea sezon al cineclubului tratează privirea asupra celuilalt (the other gaze) și vrea să recupereze perspective care au fost alterizate de-a lungul timpului.
Cum îi privim pe ceilalți? Este întrebarea la care răspund cele 6 filme din selecție și 6 artiști invitați anul acesta în cadrul F-SIDES, primul cineclub românesc dedicat filmelor făcute de femei
, r. Kira Kovalenko, 2021
Miercuri, 14 septembrie, Cinema Elvire Popesco
Bilete: https://bit.ly/3RrxI02
de Georgiana Vrăjitoru, programmer F-SIDES
Câștigător al premiului Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2021, al doilea lungmetraj al Kirei Kovalenko este o dramă despre eliberarea unei femei de traumele conflictelor de uzură din Caucazul de Nord.
Supraviețuitoare a crizei ostaticilor din Beslan (care a avut loc în 2004, pe fondul celui de-al doilea război cecen), Ada (Milana Aguzarova) locuiește cu tatăl și unul dintre frații ei în orașul minier Mizur din Osetia de Nord și lucrează ca vânzătoare într-un butic. Plecările ei de acasă și felul în care se îmbracă sunt atent supravegheate de tatăl ultraprotectiv; metodele lui, deși capătă adesea o latură abuzivă, fac aluzie la o teamă adânc îngropată, iar cineasta (care este și co-scenaristă) amână cât mai mult, cu tușe realiste, dezvăluirea întregului fundal responsabil de relația lor ambivalentă.
Când fratele ei mai mare se întoarce din Rostov, Ada vede o șansă de a scăpa de sub controlul asfixiant al tatălui și a-și recăpăta o parte din integritatea corporală, afectată cu ani în urmă. Reuniunea familială nu face decât să amplifice tensiunile dintre frați și tatăl-patriarh, care este, la rândul lui, tot mai slăbit pe măsură ce se încăpățânează să țină frâiele vieților lor.
Proiecția începe la 20:30, dar organizatorii invită publicul să sosească cu 15 minute mai devreme pentru a vedea lucrarea care intră în dialog cu acest film și creează o a treia perspectivă artistică, realizată de artista Sabina Tupan, în cadrul proiectului , , curatoriat de Cristina Vasilescu.
Sabina Tupan interpretează filmul Unclenching the Fists, regizat de Kira Kovalenko, cu o instalație mixtă folosind elemente din practica ei de studio. Temele filmului despre închisoarea domestică, fragilitatea căminului și dorința de libertate, care pătrund în povestea sfâșietoare a regizoarei, stau la baza ansamblului sculptural al lui Tupan. Artista folosește mâini de catifea umplute si obiecte familiare în lucrarea ei pentru a invoca potențialul simultan înăbușitor și liniștitor al familiei. Mâinile se întind ca apendice din scaunul de catifea roșie al cinematografului și poartă în ele reprezentări decupate din hârtie ale vieții domestice din viața exilată a familiei Adei și diferitelor obiecte care îi umplu capul cu planuri de evadare. Instalația combină familiaritatea obiectelor domestice cu un sentiment de stranietate și intruziune care se reflectă cu sensibilitate în film.
Istoric proiect F-Sides Sezon 3:
Pe 4 mai 2022, la Cinema Elvire Popesco, F-SIDES a deschis cel de-al 3-lea sezon al cineclubului.
Cum îi privim pe ceilalți? este întrebarea la care răspund cele 6 filme propuse în 2022. Noutatea sezonului 3 este programul de dialog între cinema și alte arte „Honey, I got you a seat”, propus și coordonat de curatoarea Cristina Vasilescu.
6 artiști sunt invitați să răspundă filmelor din selecție printr-o lucrare originală care va putea fi văzută de spectatori înaintea fiecărei proiecții din București și într-o expoziție care va marca sfârșitul sezonului. Proiectul dorește să provoace un proces de dialog și reflexie între universul cinematic și limbajul vizual artistic.
Primele patru filme din acest sezon în care organizatoarele au adus în față perspective alterizate de-a lungul timpului au avut în centru ̦ , „̆” ̦ și ̦ și queerhood.
Politicile Privirii / The Othering Gaze, tema acestui sezon, ne va face să ne gândim la cum ne uităm la ceilalți și ce prejudecăți avem față de comunitățile pe care nu le cunoaștem.
De aceea, F-SIDES crede că este important să analizăm cum ne construim poziția față de celălalt, cum stigmatizăm sau cum ne regăsim în diferență și cum putem face loc pentru mai multe perspective. Prin programul acestui an, F-SIDES propune o cercetare a acestor spații și priviri alternative care pot forma baza unor inegalități, dar și ale unor curiozități și regăsiri, invitând publicul să își deconstruiască felul în care se uită la lume, să observe ce fel de linii de demarcare trasează între oameni, și cum își poate antrena ochiul ca să vadă mai mult.
xxx
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Sezonul 3 este realizat cu sprijinul: AFCN, Ambasada Olandei prin Human Rights Fund, Avon, Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch Shop, Asociația Accept.
Mai multe detalii despre Cineclub F-SIDES: