Cele mai populare stiluri de arte martiale
Sport

Cele mai populare stiluri de arte martiale

Spread the love

Este foarte greu de stabilit care stiluri de arte martiale sunt cele mai populare din lume, deoarece aproape toate au practicanti destul de multi.

Probabil ai vazut de multe ori la galele de lupte comentatorii spunand ca un anumit luptator este la baza striker sau specialist pe anume stil si te-ai intrebat ce relevanta are. Pe masura ce te specializezi in stilurile de lupte, vei afla singur ca unele ofera anumite avantaje in fata altora. Iata-le pe cele mai populare:

Kung Fu

Se crede ca originea Kung Fu se duce inapoi in timp tocmai pana undeva in anul 527, in manastirile calugarilor Shaolini.

Kung Fu nu a fost gandit initial ca un sport de contact, ci drept o metoda eficienta pentru a imbunatati conditia fizica, sanatatea fizica dar si rezistenta psihica a practicantilor. Se stie ca acei calugari Shaolin treceau unele teste de rezistenta fizica extrem de dure.

Pentru un ochi mai putin pregatit, Kung Fu se aseamana destul de mult cu Karate, mai ales din punct de vedere al strikingului.

Totusi, luptatorii si practicantii experimentati de Kung Fu recunosc usor aceasta disciplina gratie miscarilor mai ample si mai circulare.

Vei vedea acest stil de lupta in sute de filme produse la Hollywood. Pe langa asta, acest sport a inspirat si dezvoltatorii de jocuri.

Spre exemplu, slotul Shaolin Spin exploreaza chiar aceste arte martiale deosebite si il poti accesa pe site-ul Unibet, iar uneori poti sa primesti si rotiri gratuite fara depunere Unibet.

Arte Martiale Mixte (MMA)

Artele martiale mixte sunt un stil extrem de popular deoarece imbina elemente de tehnica din aproape toate celelalte stiluri. Exista dubii cu privire la cine a inventat acest stil, dar va pot spune cu siguranta punctul din care au devenit celebre: infiintarea UFC-ului, o promotie in care se practica acest stil.

UFC-ul este o promotie in care specialistii in MMA au ocazia sa-si demonstreze abilitatile tehnice, nu este vorba neaparat de violenta. Spre exemplu, un specialist in jiu jitsu brazilian (BJJ) va avea avantaj teoretic in fata unui luptator care vine din Muay Thai.

In artele martiale mixte se imbina foarte bine atat tehnica lovirii (strikingul), cat si ducerea la sol, grapplingul si tehnicile de control (wrestlingul).

Karate

Karatele sunt o forma derivata din artele martiale mixte care pune mai mult accentul pe lovire. Cu toate acestea, karatele sunt despre defensiva si nu despre ofensiva, deoarece daca practici acest sport vei invata ca este eminamente unul defensiv, agresiunea fiind ultima optiune.

In karate vei invata sa te aperi contra tehnicilor ofensive ale oponentilor, dar si sa lovesi pe contre si sa iti neutralizezi adversarii.

In secolul al 19-lea, cand acest sport a fost redefinit, maestrul Gichin Funakoshi a declarat ca artele martiale – karate in special sunt pentru dezvoltarea personala.

Multi sportivi s-au apucat de karate deoarece au vazut multe filme, mai ales prin anii ‘90, in care acest sport era practicat pe scara larga, ceea ce a adus o oarecare popularitate artelor martiale.

Bruce Lee a fost un promotor legendar al karatelor, insa si armata americana a urmat acest model, invatandu-i lupta corp la corp pe soldatii americani din Insulele Solomon.

Taekwondo

Taekwondo este un stil de lupte corean la origine, dar care a preluat elemente atat din Karate, cat si din MMA.

In acest stil de arte martiale, de regula lupta se duce din picioare si mai putin la sol. Exista si unele elemente de control tip priza, insa striking-ul (lovirea) este elementul de baza aici.

Taekwondo pune accent foarte mult pe latura spirituala, pe dezvoltarea abilitatilor de control de sine, de armonie a spiritului si a trupului.

Daca restul stilurilor de arte martiale sunt vechi de secole, in cazul Taekwondo, acest stil dateaza de prin anii ‘40-‘50. In 1988 Taekwondo a debutat ca sport olimpic, iar in 2000 s-a acordat prima medalie de aur la aceasta disciplina, la Sydney.

Choi Hong Hi este vazut ca parintele acestei discipline martiale, el dezvoltand stilul de lupta si imbunatatindu-l in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Judo

Judo este un stil care isi are originea in Jiu Jitsu. Este infiintat de Kano Jigoro in 1882, fiind un sport de contact care pune foarte mult accent pe trecerile la sol si pe controlul la sol al oponentilor. Asadar, aici este vorba de contact fizic prelungit si de mai putin striking.

In acest stil de lupta, se da eficienta principiului maxim de rezultat cu un efort cat mai mic si folosind forta adversarului impotriva lui.

Poate ca putini stiu ca in anul 1964 judo a devenit primul sport din categoria de karate care a fost prezent la Jocurile Olimpice, asigurandu-si astfel o expunere mult mai mare in public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *