Implantul dentar este cea mai noua tehnica de inlocuire a unor dinti lipsa sau a celor foarte afectati de carii. Prin intermediul implantologiei se eita prepararea dintilor sanatosi adiacenti zonei afectate de lipsa dintilor.
Pentru cine este recomandat implantul dentar? Limitele sunt date de catre cantitatea si calitatea ocuslui receptor si de pozitia sinusului maxilar sau al nervului alveolar. In cazul in care pacientul stie ca sufera de maladii de o anumita gravitate, de boli cardiovasculare, osteoporoza sau diabet sau in cazul in care pacientii sunt supusi unui stres fizic sau psihic foarte mare, implantologia nu poate fi efectuata. Sigur ca aceste reguli sunt impuse doar de medicul care efectueaza interventia. In rest, orice persoana care are dantura sanatoasa, maxilarul suficient de puternic si de sanatos poate beneficia de un implant dentar.
➡ Cat de dureroasa este interventia?
Daca te-ai gandit sa iti faci un implant, cu siguranta te-ai gandit si care e durerea pe care o vei resimti. Cei de la Cris Smile ne recomanda ca asocierea stomatologului cu durerea ar trebui sa dispara definitiv, cu atat mai mult avand in vedere tehnologia atat de evoluata. Specialistii sunt in continua cercetare pentru a diminua pe cat posibil durerea provocata de orice interventie. Este foarte important sa stie toata lumea ca nu exista durere la inserarea unui implant si ca aceasta interventie este asemanata de multe ori cu extractia si se face numai sub anestezie.
Cat timp dureaza interventia de implantologie? Dupa ce se insereaza implantul se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte nimic altceva decat direle de sutura. Dupa aproximativ 3 ore, cand efectul anesteziei inceteaza sa isi mai faca efectul, pacientul poate simti un disconfort moderat. Interventia dureaza aproximativ o ora sau mai mult daca este vorba de un numar mai mare de implanturi. Dupa inserarea implantului urmeaza o perioada de vindecata numita osteointegrare care dureaza de la 3 pana la 6 luni si se aseaza apoi bontul proteic. Dupa perioada de vindecare protezarea prin coroane, punti sau proteze necesita cateva sedinte. Oricum ar fi, fiecare pacient este unic, deci tratamentul este unic si poate fi diferit de la o persoana la alta.
Dupa implant, dintii vor arata ca si cei naturala, deci puteti manca si bea orice, motiv pentru care putem spune ca protezarea prin intermediul implantologiei imbunatateste semnificativ calitatea vietii.
De asemenea, este important de retinut faptul ca implanturile dentare au si ele nevoie de aceeasi atentie si de igiena orala precum dintii naturali, incluzand atat periajul corect, cat si alegerea unei paste de dinti potrivite, care sa asigure protectie in cele mai dese problem dentare.
In plus, specialistii odontologi cred ca in cazul fumatorilor riscul de infectie este mult mai mare in urma efectuarii interventiei chirurgicale decat in cazul nefumatorilor. Astfel, se recomanda ca dupa implantul dentar pacientul sa nu fumeze, cel putin cateva luni.