Machiajul-in-zilele-de-iarna
Actualitate

Ce trebuie să știi despre protezele dentare și abcesul dentar

Spread the love

O statistică realizată în 2014 arată că 32% dintre români nu reușesc să se hrănească normal din cauza problemelor de masticație cauzate de afecțiunile stomatologice.. Dacă și tu te afli în situația în care ți-ai pierdut zâmbetul, nu mai poți pronunța corect cuvintele și ai probleme de masticație, cel mai probabil ai nevoie de o proteză dentară. De asemenea, o mare parte a persoanelor incluse în statistica de mai sus, au menționat că o altă problemă stomatologică cu care s-au confruntat înainte de a ajunge la edentație și pe care au neglijat-o a fost abcesul dentar. Mai mult, acesta lăsat netratat, poate provoca chiar septicemie, o infecție care se răspândește în tot corpul. Ajunși în situația de a apela la tratamente de reconstrucție, prima informație pe care o cauți este cea despre cât costă protezele dentare, iar dacă te confrunți cu supărătoarea problemă a abcesului dentar, cea mai căutată informație se referă la modul de tratament al abcesului dentar. Despre aceste două subiecte vei găsi informații pe scurt, în acest articol.

Despre protezele dentare trebuie să știi că acestea sunt un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte și au ca scop înlocuirea danturii pierdute cu dinți artificiali. O proteză dentară este recomandată în momentul în care un pacient nu mai are suficienți dinți care să sprijine o restaurare protetică fixă, dar și pentru cei care nu mai au niciun dinte în gură.

Protezele dentare pot fi de trei tipuri: totale, parțiale și scheletate. În timp ce protezele parțiale sunt menite să înlocuiască anumiți dinți lipsă, cele totale sunt folosite pentru cei care nu mai au niciun dinte natural. Proteza scheletată  se recomandă celor care au numai o parte a dinților naturali, însă în cazul lor nu se poate apela la implanturi dentare.

Dacă medicul tău dentist ți-a recomandat protezarea dentară, poate te întrebi cât trebuie să aștepți până la finalizarea tratamentului. Ei bine, trebuie să știi că timpul de așteptare diferă în funcție de tipul protezei, iar acest lucru poate însemna de la trei săptămâni până la șase săptămâni de la luarea amprentei dentare.

În tot acest timp se vor face însă probe, iar, după fiecare probă, tehnicianul dentar face ajustările necesare, pentru ca viitoarea proteză permanentă să fie în concordanță cu necesitățile pacientului.

Protezele dentare vin la pachet și cu niște reguli de întreținere, la fel ca în cazul dinților naturali. Se vor efectua deci anumite proceduri de întreținere și curățare, în funcție de indicațiile medicului, pentru a elimina placa bacteriană și resturile alimentare. De asemenea, pe timpul nopții, proteza dentară trebuie scoasă, pentru ca gingiile și osul maxilar să se relaxeze, dar și pentru ca bacteriile să nu se strângă peste noapte, la nivelul ei.

Nu te lăsa influențat de mituri conform cărora estetica feței tale va arăta diferit cu proteze dentare sau că nu poți mânca anumite alimente, întrucât tehnologia modernă ajuta protezele dentare să arate întocmai ca dentiția naturală. Totuși, este adevărat că la început trebuie să te ferești de alimente tari, însă în timp, vei putea recurge la dieta ta obișnuită.

Cât costă protezele dentare

În ce privește prețul unei proteze dentare, trebuie să știi că el diferă în funcție de tipul ei, de materialele folosite, de procedura de aplicare, și de ce nu, de cabinetul medical la care apelezi. Dar, de regulă, protezele mobile sunt mai ieftine decât cele fixe, pe implanturi. Ca și idee, cele fixe pot depăși suma de 2000 de lei. Însă pentru a afla prețul unei proteze dentare și tot ce presupune demersul, fă o cercetare la mai multe clinici dentare și optează pentru aceea care te avantajează cel mai mult, la nivel de calitate/preț.

Abces dentar cauze

Abcesul dentar reprezintă o pungă de puroi cauzată de o infecție bacteriană. Reprezintă cea mai comună afecțiune stomatologică, care, netratată, poate duce la septicemie. Abcesul dentar este de două feluri: periapical – atunci când bacteriile infectează interiorul dintelui, la vârful rădăcinii, și parodontal – când infecția este localizată la nivelul gingiilor, lângă rădăcina dintelui.

Abcesul dentar apare când bacteriile se infectează și se răspândesc, în interiorul dintelui, la nivelul rădăcinii sau la nivelul gingiilor. Cauzele abcesului dentar sunt multiple. Fie este vorba de carii netratate la timp, fie o igienă orală deficitară, o dietă bogată în alimente dulci sau un sistem imunitar slăbit.

Dacă te afli într-o astfel de situație, apelează la medicul stomatolog, întrucât oricâte calmante sau antibiotice ai lua acasă, abcesul dentar poate reveni, dacă medicul stomatolog nu intervine cu o incizie sau cu o curățare de canal.

Pentru a preveni, însă, abcesul dentar trebuie să ai o igienă orală corespunzătoare, să reduci consumul de alimente dulci și să tratezi cariile aflate în fază incipientă.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *