Actualitate

Ce trebuie să avem în vedere pentru a evita uzarea bateriilor auto

Spread the love

Bateria sau acumulatorul auto constituie un grup de celule galvanice care transformă energia chimică în energie electrică – sursă necesară pentru a porni motorul și pentru a alimenta consumatorii autovehiculului. Cu timpul, bateriile auto se pot uza în timp, de aceea ar trebui să manifestăm o deosebită grijă față de acumulatori, asigurându-ne că le prelungim cât mai mult durata de utilizare.

Iată care sunt principalele motive care pot duce la uzarea acumulatorilor pentru mașină:

  • Montați corect acumulatorul auto

Procesul de montare al bateriei auto implică respectarea cu strictețe ale unor instrucțiuni bine cunoscute de către specialiștii în domeniu. Din acest motiv, se recomandă să apelați la un service autorizat atunci când montați acumulatorul auto. În plus, defectele care se datorează montării defectuoase duc la pierderea dreptului la garanție.

  • Evitați utilizarea anumitor consumatori ai autoturismului

Dacă aveți de făcut drumuri scurte evitați, pe cât posibil, utilizarea unor facilități precum -încălzirea scaunelor, încălzirea auxiliară ș.a.m.d. În acest mod, alternatorul va produce curent suficient pentru ca acumulatorul să se încarce.

  • Păstrați întotdeauna bornele bateriei curate

Bornele bateriei ar trebui să fie mereu curate fără să prezinte murdărie sau reziduuri de acid pentru a permite încărcarea bateriei într-un mod eficient. Un contact imperfect din cauza reziduurilor depuse va diminua eficiența încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va duce la uzura prematură atât a bateriei, cât și a alternatorului. De altfel, ar trebui să le inspectați cel puțin o dată pe lună, pentru a observa dacă sunt sau nu corodate. Pentru a le curăța, puteți utiliza o bucată de glaspapir fin sau o perie de sârmă. În anumite situații, un acumulator se poate uza în mod excesiv sau consuma între două porniri din cauza bornelor corodate – acestea nu permit trecerea curentului și reîncărcarea acumulatorului în mers. Prin urmare, acumulatorul nu reușește să se încarce, chiar dacă distanța parcursă este mare.

  • Conduceți autoturismul pe cât de des posibil

Indicat ar fi să circulați cât mai mult, parcurgând distanțe cât mai mari. Pentru a-i oferi posibilitatea bateriei să se refacă după mersul prin oraș – parcurgând mereu distanțe scurte, pornirile și opririle dese, starea acumulatorului poate fi afectată. De aceea, se recomandă cel puțin o dată pe săptămână să mergeți mai mult cu mașina. Puteți achiziționa un redresor de baterie pentru a păstra un nivel optim de încărcare atunci când nu utilizați autoturismul timp îndelungat.

  • Izolați bateria

Acumulatorii auto pot fi izolați cu ajutorul unei truse speciale care poate fi găsită în magazinele de specialitate. Există huse de protecție împotriva temperaturilor scăzute care pot fi confecționate în general din plastic sau din alt material rezistent la acid. De asemenea, mai pot exista și huse fabricate dintr-un material ce se poate plia pe forma pe care o are bateria auto.

  • Protejați acumulatorul auto de vibrații

Bateria se așeza într-o poziție fixă, astfel încât să nu existe jocuri. Înainte de montaj, se va deconecta tot echipamentul electric pentru a evita riscul de scurtcircuit. Când se va monta bateria, dacă minusul instalației este la masă se va lega întâi cablul (+) la polul (+) al acumulatorului, iar apoi cablul (-) la polul (-) al bateriei. În cazul unei demontări se va proceda în ordine inversă. Bateria care se mișcă se poate defecta cu ușurință și în același timp poate exista pericolul producerii unui scurtcircuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *