Actualitate, Social

Ce consumăm, cât aruncăm, pandemia plasticului sau despre lucrurile mai puțin știute despre reciclare

Spread the love

La fel ca rata de achiziție și consum, reciclarea face parte din ciclul dezvoltării economiei. Dincolo de acest aspect, contextul pandemic a schimbat felul în care privim reciclarea – ne dorim, mai mult ca oricând, aer curat, spații sigure și proaspete, fără grija poluării. Un român produce anual mai bine de 200 de kilograme de deșeuri, iar perioada de izolare la domiciliu a venit cu și mai mult: am stat acasă și am consumat mai mult. Prea mult. Deși credem că știm totul despre reciclare, procesul e unul amplu și complex, astfel că, mai mult ca sigur, unele informații ți-au scăpat. 

Iată doar câteva dintre lucrurile pe care nu le știai despre reciclare:

  • Pandemia plasticului – dincolo de pandemia cu coronavirus pe care o străbatem, jurnaliștii de la Reuters vorbesc despre o pandemie a plasticului: din Wuhan și până în New York, măștile, combinezoanele, vizierele reprezintă un surplus de plastic care nu poate fi reciclat, dar e indispensabil; din acest motiv, trebuie să reciclăm conștient deșeurile menajere, pentru a suplini daunele cauzate de materialele de protecție. 
  • Reciclarea nu se rezumă la plastic, hârtie și sticlă – deși asta suntem tentați să credem, majoritatea lucrurilor pe care le deținem pot fi reciclate; de exemplu, putem vorbi despre reciclare anvelope uzate – ele nu sunt duse la gropile de gunoi pentru că sunt foarte voluminoase, însă când sunt topite, ajută la construirea sistemelor de evacuare a gazului, de exemplu. Dincolo de anvelope, textilele, electrocasnicele, electronicele și lemnul sunt și ele materiale reciclabile.
  • În ceea ce privește reciclarea sticlei, aceasta e un material valoros și obligatoriu de reciclat. Motivul? Sticla nu se degradează decât într-un milion de ani, adică practic niciodată; sticla se poate recicla la infinit, ceea ce înseamnă că dintr-un kilogram de sticle reciclate vom obține…un kilogram de sticle nou-nouțe, cu aceleași calități și proprietăți. Iar reciclarea unei tone de sticlă duce la economisirea a 130 litri de combustibil.
  • Dincolo de locuințele în care ne petrecem, mai ales acum, majoritatea timpului, ne vom petrece întreaga viață într-o casă colectivă: Planeta. Și dacă vrem să fim în siguranță Acasă, să respirăm aer curat, să ne bucurăm de un ecosistem viu și proaspăt, reciclarea nu e opțională. 
  • Reciclarea plasticului e poate cel mai anevoios proces de reciclare, pentru că plasticul nu e un deșeu universal și nu are un singur cod, ci 7, PET și PVC fiind cele mai cunoscute dintre ele. Dar ce nu știai despre reciclarea plasticului este că, dacă în 30 de ani consumăm la fel de mult plastic ca până acum, în 2050 oceanele vor avea mai mult plastic decât pești – distrugere lentă, dar sigură, a ecosistemului natural. Iar reciclarea unei tone de plastic duce la economisirea a 7500 de litri de petrol – salvarea resurselor naturale. 

Dincolo de asta, studiile de la Universitatea Cape Town din Canada arată că reciclarea nu e bună doar pentru mediu, ci și pentru noi; conform profesoarei Catherine O’Brien, reciclarea e sinonimă cu sustainable happiness, adică fericire sustenabilă. Reciclând, facem bine. Iar făcând bine, ne simțim bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *