Rezumat:
Ai pățit și tu să te simți strâns, sufocat parcă de casa ta? Dacă asta s-a întâmplat, e timpul să faci o schimbare – pentru că Acasă ar trebui să fie cel mai relaxant și fericit loc din Lume.
Însă agitația în care trăim ne transformă adesea casele în cuști care nu ne mai fac să ne simțim confortabili – dacă și tu vrei să transformi experiența pe care o ai acasă, ai ajuns în locul potrivit – ți-am pregătit un ghid de sfaturi practice prin care casa ta poate deveni mai zen. Și, odată cu ea, și tu vei deveni la fel. Uite de ce ar trebui să ții cont:
➡ Curățenie = zen
Să recunoaștem: nimeni, niciodată, nu s-a simțit bine într-un spațiu murdar. Intri într-o casă în care poți desena pe praful de pe televizor: cum ai putea să te simți zen aici? De aceea, o casă zen este o casă impecabilă – asigură-te că menții curățenia din scurt, că aspiri și ștergi praful regulat, că geamurile tale sunt curate și că în casă miroase bine.
Felul în care miroase casa iarăși poate influența starea de bine: nu îți trebuie neapărat odorizante sau lumânări parfumate – deși și ele aduc bunăstare – ci e suficient să te asiguri că aerul dinăuntru e curat.
Pentru asta, aerisește regulat și folosește un umidificator pentru camera sau un purificator de aer, după caz – o casă care miroase bine este o casă curată și primitoare, în care pur și simplu te simți Acasă.
➡ Organizare = zen
Curățenia nu este același lucru cu organizarea, deși cele două noțiuni sunt adesea confundate. O casă poate fi curată, dar dezordonată, și viceversa. Dar ca să se simtă zen, o casă trebuie să fie și curată, și ordonată.
Asigură-te că scapi de „scaunul cu haine” și că fiecare lucru are locul lui. Pentru că, atunci când toate lucrurile sunt la locul lor, și tu te vei simți la locul tău. Gândește spații de depozitare inteligente, păstrează ordinea atât în dulapuri, cât și în afara lor și creează-ți sisteme de organizare care să funcționeze pentru tine.
Asigură-te, totodată, că nu ocupi fiecare centimetru de spațiu – nu încărca locuința, ci păstreaz-o aerisită. Și ține „ascunse” unele lucruri precum aspiratorul, sau optează pentru soluții mai estetice de electrocasnice, cum ar fi pentru un fier de calcat vertical, care ocupă mult mai puțin spațiu.
➡ Spațiu unitar = zen
Când îți amenajezi locuința, asigură-te că o privești atât în detaliu, cât și ca pe un întreg propriu-zis: fă-o să fie…ca o poveste. În care fiecare capitol curge, cu sens, după celelalt. O locuință haotică, în care camerele nu au sens între ele, pur și simplu creează haos și în mintea proprietarului și a vizitatorilor. Așa că asigură-te că păstrezi totul în aceeași poveste vizuală.
➡ Investiții deștepte = zen
Ca să te simți zen acasă, ar trebui să îți simplifici cât mai mult viața – dacă ar fi să alegem o singură idee cu care să rămâi din acest articol, aceasta ar fi propoziția. Acasă înseamnă simplitate. Înseamnă fără efort.
De aceea, investițiile inteligente îți vor transforma casa într-una zen. Îți displace să faci curățenie? Optează pentru electrocasnice care fac treaba în locul tău. Nu prea ești fan gătit? Un multicooker te va face să te simți mai bine – nu doar că o casă cu gadgeturi smart arată bine, însă te face și pe tine să simți că aparții mai mult acelui loc.
În final, nu uita că Acasă trebuie să fie cel mai bun și zen loc de pe Pământ – iar dacă nu e așa, trebuie să lupți pentru ca spațiul tău să devină astfel. Curățenia și re-organizarea sunt cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a da un aer cu totul și cu totul zen spațiului – și minții – tale.