Actualitate, Economic, Social, Tineri

Căpitan Mirela Vîță: Am cunoscut mame, femei cu joburi stabile, casnice care au ales să fie rezervist voluntar

Spread the love

Dacă aveți cont de TikTok, e imposibil să nu vă apară în feed cel puțin o dată pe zi un clip al Armatei României. Cum a ajuns Armata României pe TikTok și care sunt provocările în actualul context, am povestit puțin alături de Căpitan Mirela Vîță pe care am întâlnit-o la ultima ediție BIZ SMS CAMP de la Pârăul Rece.

➡ Salut Mirela. Cum a început povestea ta în cadrul departamentului de comunicare al MApN?

Salut Bogdan. M-am alăturat echipei de Comunicare Online a MApN relativ de curând, în ianuarie 2022. Recunosc că pentru mine a fost o schimbare destul de mare, pentru că eram obișnuită să lucrez în domeniul presei scrise (Cer Senin- Revista Forțelor Aeriene) și doar tangențial cu partea de social media. Regulile sunt altele acum, ritmul de lucru e mai alert, conținutul e mai scurt, dar cu mesaj mai puternic.

➡ Dincolo de canalele de social media pe care le folosești pentru a comunica pentru Armata României, tu pe ce rețele sociale ești prezentă? Care e cea mai veche rețea de socializare pe care o folosești?

Dacă mă refer la conturile personale, cred ca fac parte din prima generație prezentă pe social media încă din pre-adolescență: am început cu mIRC, Yahoo Messenger, MySpace, Blogspot  și Hi5 și am ajuns în 2021 la TikTok. Mărturisesc că față de cel din urmă aveam inițial o reticență, dar, în momentul de față, pe lângă Facebook, e platforma pe care o folosesc cel mai mult.

Instituțional, ma bucur să spun că Ministerul Apărarii a deschis calea comunicării pe social media din 2012 cu Facebook, dar de atunci e prezent în majoritatea rețelelor relevante, cu audiențe mari. Ne pliem tonul comunicării pentru audiențele și formatul fiecarei platforme în parte, de la prezentarea informațiilor oficiale sau de colaborare internațională pe Twitter, până la tonul mai jucăuș pe Tik Tok, unde oamenii pot să afle lucrurile de care sunt curioși privind viața de zi cu zi în sistemul militar. Dar efortul constant se îndreptă către Facebook, care e dedicat unei audiențe generale interesată de informare și activitățile cotidiene de instruire.

➡ Și dacă tot am vorbit de Armata României, în contextul războiului cu Ucraina eu, personal, recunosc că am regrete că n-am prins stagiul militar obligatoriu pentru că mi-ar fi plăcut să știu să folosesc un pistol Carpați, să trag cu un pistol-mitralieră, să fac instrucție. Legat de acest aspect știu că există un proiect în cadrul MapN de rezerviști voluntari. Platforma e deschisă atât pentru bărbați cât și pentru femei ?

Într-adevăr, în actualul context internațional de securitate, am primit multe mesaje de la cetățeni interesați să aibă parte de o pregătire militară de bază.  Cea mai apropiată opțiune, dacă își doresc cu adevărat,  ar fi să  îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Se pot înscrie cetăţeni (barbati și femei între 18-55 ani ) cu sau fără pregătire militară, care  trec printr-o selecție pe bază de probe psihologice, fizice și examinare medicală, iar apoi vor încheia un contract individual pe durată determinată cu MApN.

Spre deosebire de militarii activi, rezerviștii voluntari trebuie să fie prezenți la unităţile lor doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor, atunci când sunt chemați, pentru anumite perioade, scurte și bine determinate. În rest, își continuă activitatea la locul lor de muncă, viața lor obișnuită.

Un beneficiu este că în perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate pe funcții similare, iar în restul timpului, li se acordă 30% din salariu.

Cum ziceam, e o opțiune deschisă tuturor, indiferent de gen, așa că e absolut normal să avem și femei interesate. Am cunoscut mămici, casnice sau cu slujbe stabile, care au considerat că pregătirea militară le-ar completa bine celelalte aspecte ale vieții.

Și poate fi interesant, imaginează-ți că petreci o săptămână în uniformă, faci instrucție și tragi cu arma în poligon, apoi te duci liniștit la birou să completezi excel-uri, prezentări și alte proiecte. Cred că îți dă mai multă încredere în tine.

Toate informațiile sunt disponibile la adresa https://www.recrutaremapn.ro/rezervist.php?fbclid=IwAR11_dFm65Xzmhu6d7gxxHLpkKb_xQ-fr0AedmHqBvk9jWc10X0nymfbaqk .

➡ Și dacă tot am vorbit de lucruri serioase, pentru persoanele interesate de armată, unde sunt instituțiile sau centrele unde se pot înscrie la un liceu militar, sau facultate cu focus pe Apărare și Armată?

Primul pas – să intre pe site-ul www.recrutaremapn.ro , unde își vor face o idee inițială despre opțiunile de accedere în sistemul militar.

Dar indiferent de instituția militară pentru care ar vrea să opteze cineva, trebuie să meargă la un birou de informare-recrutare.  Sunt aproape 50 de asemenea centre în toată țara,  pentru fiecare județ sau chiar pentru fiecare sector în București. 

Dacă mergeți acolo nu aveți nicio obligație de înscriere, pur si simplu e cel mai potrivit loc pentru a afla ce vi se potrivește, care sunt perspectivele și criteriile de selecție. Opțiuni sunt multe, în funcție de vârstă și studii: 5 licee militare, 4 academii pentru învățământ universitar, școli de maiștri militari și subofițeri sau  funcții de soldați gradați profesioniști.

➡ Știu că MApN organizează cursuri speciale pentru jurnaliști și vreau să te întreb dacă există șansa ca pe viitor să existe o acțiune de acest gen și pentru bloggerii interesați de o experiență de armată autentică.

Probabil tu te referi la Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, singurul de acest fel din România, ajuns în 2022 la cea de-a 18-a ediție.  Acesta este dedicat jurnaliștilor acreditați la ministerul apărarii care vor să fie pregătiți în eventualitatea unei deplasări în zone “fierbinți”, adică să știe cum să se coordoneze cu militarii, să acorde primul ajutor, să poarte echipament corespunzător de protecție, să comunice prin radio și nu în ulimul rând, să își mențină calmul și să fie concentrați pe supraviețuire, când situația o impune.

Timp de o săptămână, îi punem în cele mai diverse situații, care să le crească șansele de a  fi în siguranță atunci când relatează dintr-o zonă de conflict. Nu am luat în calcul extinderea cursului către alte categorii, dar putem deschide discuția pe întrebarea “Când si în ce condiții un blogger e considerat jurnalist?”. Cred că în măsura în care un blogger cu vizibiltate ar fi interesat să scrie articole pe subiecte de securitate și relatări din zone de război,  se poate afilia cu o instituție de presă ca jurnalist, pentru a participa la selecția pentru curs, în limita locurilor disponibile.

➡ Ce planuri ai pentru sărbători?

Îmi doresc câteva zile liniștite, cu vizite la familie, în care să las telefonul și social media deoparte. Dar știu că n-o să mă pot abține să nu arunc o privire din când în când pe conturile oficiale.

➡ Un mesaj pentru cititori

Sistemul militar m-a invățat să am mai multă încredere în mine, dar și să am încredere în colegi, care cu timpul îți devin o a doua familie. Dau mai departe un sfat primit de la un prieten, care mie mi-a fost de folos: indiferent în ce domeniu lucrezi și cum arată viața ta la un moment dat, pune o pauza din când în când și întreabă-te ce ai putea face să îmbunățești situația actuală pentru tine și pentru ceilalți, încât să te bucuri mai mult de tot ce ai în jur! Cu drag, Căpitan Mirela Vîță.

În loc de încheiere. Pentru că a făcut atât de multe valuri prezența lui Selly în Armata României, vă las aici clipul de 30 de minute, dacă nu l-ați văzut, ca să vedeți dintr-o perspectivă diferită ce înseamnă să fii soldat și cât de greu e să înțelegi că nu tot ce vezi este așa cum pare, și că în spatele fiecărui soldat care zâmbește se ascund mii de ore de muncă, de instrucție și misiuni care îl transformă într-un apărător devotat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *