Rezumat:
In urmatoarea postare NU o sa vedeti poze din CONTROL pentru ca deja ar trebui sa stii cum arata Control Club. Iar daca in 3-5-10 ani de cand esti prin Bucuresti, student, corporatist, antreprenor, inginer, doctor, farmacist, publicitar n-ai trecut pe aici, nasol 🙂
Dar daca n-ai trecut pentru ca ai agenda fffff ocupata seara si in weeekend, atunci poti sa afli acum ai acces si in intervalul 10 dimineata pana seara la Berlin Braserie. Berlin Braserie este parte integrantă a unui nou concept de lifestyle, care transformă spațiul Sălii mici a clubului Control și al terasei: pe timpul zilei – braserie, seara – club. Meniul este colorat, o incursiune gastronomică în Berlinul actual, păstrând totodată și gusturi românești autentice. Pe timpul zilei, în intervalul orar 10.00-16.00, braseria își respectă definiția din dicționar: loc de late frühstück, băuturi și atmosferă relaxantă, un spațiu prietenos unde poti sa ai intalniri de business, intalniri cu prietenii, sa lucrezi relaxat.
➡ Hai sa va arat mostre foto din meniu
Astfel, în meniu se regăsesc sandwich-uri din mai multe tipuri de pâine, salate și deserturi, rețetarul fiind bazat pe gusturi autentice românești și reinterpretări ale preparatelor berlineze. De asemenea, Berlin Braserie aduce și o cafea italiană de specialitate, Le Piantagioni del Caffe, o cafea certificată CSC (coffee & plantations certified). Sunt două tipuri de cafea disponibile, un single origin etiopian al brandului cules de la peste 1.600 m altitudine, YRGALEM, 100% Arabica, și un blend 85% Arabica – 15% Robusta, cu orgini din Guatemala, Etiopia, El Salvator, Brazilia și India.
➡ Povestea locului începe prin anii 1912-1913, unde a funcționat prima dată restaurantul Modern
“Căutat pentru bucătăria pur românească şi pentru serviciile sale ireproşabile, localul servea mulţi reprezentanți de vază ai intelectualităţii, artiștilor, scriitorilor, precum şi clienţi din “lumea bună” ori moşieri din provincie aflaţi în trecere prin Bucureşti”, așa cum notează cronicarii vremii.
Conform informațiilor din “De la Hanul Șerban Vodă la Hotel Intercontinental” (autori: Ion Paraschiv, Trandafir Iliescu, editura Sport Turism 1979), restaurantul funcționează până în 1946, ca apoi să fie redeschis în 1954. Restaurantul “Modern” este complet renovat şi publicul are din nou acces în el, transformându-se în “Restaurantul Berlin”. Acesta este o cooperare cu statele socialiste, fiind patronat de R.D.G. care îl aprovizionează cu unele sortimente de băuturi printre care şi bere, cea mai cunoscută fiind berea Radeberger. Restaurantul îşi desfăşoară activitatea cu o parte din personal (şef bucătar, şef de sală, formația orchestrală şi alții) adus din R.D.G. În aceleaşi condiții este deschis în Berlin (R.D.G.) restaurantul românesc “Bucureşti”.
Ani mai târziu, restaurantul Berlin devine Club Control, locul unde diversitatea muzicală alternativă transformă un spațiu de concerte într-un loc de întâlnire al oamenilor pasionați de cultură. Iar acum, Club Control este și spațiu de zi, transformându-se în Berlin Braserie.
Transformarea locului a fost posibilă prin proiectul de design al Lama Arhitectura, care a asigurat dualitatea spațiului deja existent. Lucrările expuse pe timpul serii sunt semnate de artistul plastic Claudiu Lazăr, reprezentând o reinterpretare a Dansului lui Matisse. “E un joc în care noi, privitorii, suntem prinși între oglinzi lucios-fantomatice fără să știm cine dă și cine primește mai mult,” așa cum notează criticul de artă Adrian Buga. Grafica voit naivă care colorează și umple spațiul ziua este realizată de Mario Gazebro, cunoscut în zona de grafică și typography.
Astfel, clădirea completează acum o funcționalitate aproape non-stop a locului: braserie în prima parte a zilei, restaurant în partea a doua și club pe timpul nopții. Practic, am recuperat într-o proporție semnificativă din caracterul vechiului spațiu, subliniind această particularitate: conotațiile legate de Berlin – perioada socialistă, Zidul, ursul, dar și spiritul liber și cool dintotdeauna al orașului, reușind în noul context să coaguleze energiile creative bucureștene.
Berlin Braserie s-a conturat în jurul elementelor centrale berlineze, așadar ursul devine o preocupare și pentru noi. Anual, zeci de pui de urs rămân orfani în pădurile din România. Singura lor șansă este Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, unic în Europa și care se află în România, în munții Hășmaș.
Început acum 10 ani de către Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblemă a țării noastre, Centrul a reușit să readucă sălbăticiei mai mult de 100 de urși. În singurul Orfelinat de acest gen de pe continent puii de urs sunt îngrijiți, hrăniți și monitorizați, până la vârsta de 2 ani când sunt reintroduși în sălbăticie. Viitorul ursuleților depinde exclusiv de donațiile persoanelor care contribuie lunar pentru a le oferi puilor de urs rămași fără mamă, sprijin și susținere. Berlin Braserie donează din fiecare notă de plată individuală 1 leu pentru Centrul pentru Reabilitarea.