Fără categorie

BEN-HUR – Pentru ca istoria s-a scris cu sange, trecutul cu iluzii si fericirea cu iertare…

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Ben-Hur” este povestea epică a lui Judah Ben-Hur (Jack Huston), un prinţ acuzat pe nedrept de trădare de către fratele său adoptiv Messala (Toby Kebbell), un ofiţer din armata romană. 

Afis_Ben-Hur

Vorbim de un remake din 1959, dar vreau sa vorbesc despre film din alte doua perspective. O perspectiva vizuala si una emotionala. Nu va fi o calatorie usoara, nici macar pentru mine…

➡ Cand istoria ne invata si se repeta

Filmul m-a cucerit in primul rand datorita contextului istoric in care se desfasoara actiunea. Am vazut si BEN-HUR din 1959 si mi-a placut sa revad o noua ecranizare pentru ca sunt fascinat de istorie, mi-a placut istoria de mic si imi place sa revad ecranizari cu si despre Imperiul Roman.

De data aceasta, maretia imperiului Roman si decaderea lui morala e concentrata in viata a doi oameni – Messala si Ben-Hur.

Filmul ne mai dovedeste inca odata cat de inselatoare sunt iluziile trecutului. Pentru ca atunci cand suntem tineri visam nunti, cariere, calatorii exotice, totul pare simplu de parca am desena cu creionul pe hartie, de parca destinul n-are alt rol decat se ne asculte noua visele.

In realitate lucrurile nu stau asa. „Printul” de azi poate fi cersetorul de maine si „nimeni” de azi poate fi „cineva” maine. In viata nu exista trecut, prezent, viitor exista doar EXISTENTA si totul tine de noi in ce timp alegem sa traim.

Daca alegem viitorul si visam proiectii o sa fim loviti cu o atat de mare forta incat decaderea va fi cu atat mai mare cu cat proiectia e mai holistica. Daca ne hranim cu iluzii din trecut vom rata prezentul si vom deveni prizonierii unei stari apatice.

Revenind la personajele noastre, cei doi eroi se nasc egali dar lucrurile se schimba odata ce viata din jurul lor se schimba.

BEN-HUR, deposedat de titlul său, separat de familie şi de femeia pe care o iubeşte (Nazanin Boniadi), ajunge sclav. El, printul de odinioara, ajunge sclav si daca vi se pare ceva ireal, sa stiti ca si azi e la fel, doar etichetele difera.

Si azi copiii se nasc „printi” si „printese” in ochii parintilor. Toti copiii sunt comori in familiile unde sunt doriti sau ajung victime nevinovate acolo unde sunt abandonati. Dar locul unde te nasti nu-ti garanteaza nimic. Pentru ca singurul lucru pe care-l poti controla dupa ce te nasti este sensul pe care il poti da fiecarei clipe pe care o traiesti.

Ganduri pasive de genul „pe mine asta nu ma poate afecta”, „eu vreau pace in lume si fluturi”, nu te ajuta sa rezolvi probleme ci doar te imbata cu iluzia ca viata ta si lumea ta e izolata fata de lumea lor. Nici macar in Universul infinit niciun sistem nu exista singur in inertie si totul influenteaza tot, pentru ca totul e legat prin energii pe care nu le putem intelege si singurul lucru pe care-l controlam este ca NU controlam nimic.

Filmul este bazat pe romanul atemporal al lui Lew Wallace, „Ben-Hur: A Tale of the Christ”. Printre actori de calibru il regasim pe Morgan Freeman şi Rodrigo Santoro.

BEN-HUR in IMAX e…epic

Dincolo de personaje, contextul istoric, noul BEN-HUR are un plus fata de capodopera din anii 50 – efectele vizuale. Cursa de care trase de cai si fragmente din marile batalii navale din Marea Ionica arata esenta tehnologiei. Simti ca traiesti drama eroului, mai ales cand privesti atat de aproape in cadre stranse grimasele de pe chipul chinuit, urmele de lanturi de pe galera, srapnelele care sar atunci cand vasele de lupta se cionesc violent, urmele de noroi care se imprastie atunci cand armasarii alearga frenetic, n-am cum sa explic in cuvinte ceea ce poti trai singur vizual.

➡ Punctul culminant al acţiunii: cursa de care

Cel mai aşteptat moment al noului film „Ben-Hur” este cursa de care a eroului împotriva antieroului, un efort supraomenesc de producţie, care a implicat 32 de zile de filmare, mii de ore de antrenament şi cascadorii, redate pe marile ecrane cu ajutorul tehnologiilor revoluţionare 3D şi IMAX.

Încă din prima zi, decizia echipei de producţie a fost ca această întrecere să fie filmată, ceea ce însemnat 12 săptămâni de pregătire intensivă pentru cei doi protagonişti. Chiar dacă amândoi ştiau să călărească, antrenamentul pe platourile de filmare a fost o mare provocare pentru ei. „Cursa cu care a fost la vremea ei un sport extrem de intens şi apreciat, dar, recunosc, noi ne-am inspirat din cursele NASCAR şi din Formula 1”, explică regizorul peliculei.

O mostra de cateva cadre absolut dementiale in IMAX

➡ Povestea unui remake atemporal

Când Timur Bekmambetov a fost prima dată abordat să regizeze un nou „Ben-Hur” n-a zis da din prima. A fost reticent, de fapt temându-se că nu se va ridica la nivelul clasicului „Ben-Hur”, din 1959, un reper al istoriei cinematografiei. „Filmul din 1959 nu e doar un film, e un fenomen care a creat o adevărată cultură şi un adevărat cult în secolul trecut”, explică regizorul. „Aşa că atunci când mi s-a oferit şansa de a regiza un nou Ben-Hur primul meu gând a fost – exclus! Totuşi, producătorul Sean Daniel m-a convins să citesc scenariul, care s-a dovedit a fi o poveste plină de miez, presărată nu numai cu o acţiune senzaţională, dar şi cu personaje extraordinare şi multe idei profunde. Chiar dacă decorul şi personajele sunt de acum câteva mii de ani, emoţiile şi acţiunile lor sunt foarte actuale, cu rezonanţă universală”, mai spune regizorul.

Scenaristul John Ridley mărturiseşte că a avut rezerve similare în timp ce dezvolta scenariul. „Cei mai frenetici fani ai filmului clasic din 1959 ar fi considerat că orice remake nu e altceva decât o blasfemie. Oamenii au tendinţa doar de a-şi aduce aminte de Charlton Heston şi de celebra cursă de care, dar evreul Ben-Hur e un personaj clasic bogat în nuanţe. E un om căruia i se face o mare nedreptate şi care caută răzbunare şi mântuire. Personajele complexe ca Ben-Hur şi Messala sunt de fapt motivul pentru care revenim oricând la această poveste, aşa că mi-am propus să redau tensiunea conflictului dintre aceşti doi vechi prieteni şi să fac din asta un laitmotiv, aşa cum a fost cursa de trăsuri”.

Temele filmului – iertare versus răzbunare – sunt clasice, universale. Conflictele prin care trec personajele sunt foarte actuale şi astăzi, chiar dacă acţiunea se petrece în timpul romanilor sau în 1880, când a scris Lew Wallace romanul”, adaugă producătorul Sean Daniel.

„E vorba de natura umană şi, cum bine ştim, asta nu se schimbă”, spune şi regizorul Timur Bekmambetov, comentând că în atâtea aspecte ale vieţii încă trăim în Imperiul Roman, după valorile lui. „Puterea, lăcomia, succesul sunt încă la modă astăzi, oamenii fac orice să îşi atingă obiectivele şi sunt foarte puţini cei care înţeleg că adevăratele valori umane sunt iertarea şi colaborarea”, mai spune el.

Filmul „Ben-Hur” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 19 august 2016, fiind distribuit în format 3D şi IMAX 3D.

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, Lionsgate, Weinstein, FilmNation şi alţi independenţi. Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *