Oferirea de vouchere este o metoda rapida si eficienta de a aduce clienti, in mod special in lunile moarte precum lunile de vara sau perioadele de la inceputul anului. Ca afacere, inainte de a participa in campanii de acest fel sau inainte de a colabora cu un site specializat in reduceri colective, avantajele si dezavantajele acestui tip de marketing trebuie atent cantarite.
O astfel de practica ridica o serie de intrebari la care reprezentatul companiei trebuie sa poata raspunde inainte de a se lansa intr-o astfel de strategie. Este oferta de vouchere sustenabila? Poate aceasta sa dauneze profitului sau dimpotriva? Efectul este pe termen lung sau pe termen scurt?
Pentru a raspunde intrebarilor de acest gen trebuie sa se faca o analiza in profunzime a efectului acestor vouchere. Ce inseamna acestea mai departe de un discount oferit prin intermediul unui cupon sau a unui site? Conform ReduPedia, avantajele unei astfel de campanii surclaseaza de departe dezavantajele.
Avantajele voucherelor de reduceri
Cele mai avantajate de astfel de campanii sunt companiile care inca lucreaza la crearea unui brand recunoscut si care sunt in proces de a atrage si fideliza clienti. Voucherele genereaza vanzari si atrag atentia asupra brandului, insa reduc profitul. Din acest motiv este foarte important ca orice campanie pe baza de vouchere sa fie inceputa la momentul potrivit, atunci cand aceasta este sustenabila.
1. Voucherele atrag clienti – in situatia actuala de piata care abia isi revine dupa o lunga criza financiara, reducerile sunt mai atractive ca oricand, iar cumparatorii au ajuns chiar sa se ghideze mai mult dupa procentul de reducere decat dupa pretul in sine. Astfel, un voucher cu o reducere de 10% va convinge mai repede decat procesul ceva mai complicat de a face comparatie de preturi.
2. Voucherele sunt imaginea unei companii de incredere – aceste tipuri de oferte inspira incredere in cazul in care voucherele se ofera in colaborare cu site-uri de reduceri cunoscute sau in varianta printata, cu diverse ocazii. Clientii tind sa considere o companie care face uz de astfel de campanii una bine dezvoltata si conform studiilor, sunt mai atrasi de campaniile desfasurate in aceasta forma decat de semnele de sales din vitrinele magazinelor.
3. Voucherele sunt o investitie pe termen lung – din punctul de vedere al brandurilor care desfasoara astfel de campanii, cupoanele si voucherele nu reprezinta o sursa de profit pe termen scurt. In functie de strategia folosita, voucherele pot insemna inclusiv comertul la pretul de fabricatie, deci profit zero. Acestea sunt mai degraba o investitie de tip promotional, menite sa atraga atentia asupra brandului prin aducerea de clienti noi si fidelizarea celor actuali.
Companiile pot desfasura astfel de campanii pe cont propriu sau cu ajutorul site-urilor de reduceri, in functie de publicul targetat. Este insa foarte important ca folosirea voucherelor sa aiba in spate o strategie clara, bazata pe studii de piata si pe situatia financiara a companiei in momentul respectiv. Oferta trebuie sa fie sustenabila, pentru a nu pierde credibilitate si a nu ajunge in situatia in care o astfel de campanie poate deveni cu usurinta reclama negativa.