Actualitate

Adevar istoric sau speculatie??? Războaiele din lume au loc vara când lumea e la plaja

Spread the love

xqlfnr623876-02Dispariţia diplomaţilor şi a politicienilor în vacanţele lungi din timpul verii ar trebui să fie un semnal de alarmă, întrucât evenimente majore, de la războaie la crize, tind să se întâmple când toată lumea se îndreaptă către plajă, observă Reuters într-o analiză.

Vara trecută, „sezonul din august” a fost spulberat de neaşteptatul război dintre Rusia şi Georgia. Cu o vară înainte începuseră să se vadă primele fisuri ale crizei economice, în timp ce în vara anului 2006 a avut loc războiul dintre Israel şi Liban.  Criza financiară asiatică a început în iulie 1997 şi, parţial, a declanşat criza rublei ruseşti din august 1998. Irakul a invadat Kuwaitul în august 1990, în timp ce militanţii sovietici l-au înlăturat scurt de la putere pe preşedintele Mihail Gorbaciov în august 1991, în timp ce acesta era în vacanţă. Dacă mergem şi mai departe în istorie, primul Război Mondial a izbucnit în august 1914, iar cel de-al Doilea Război Mondial în septembrie 1939.

balalaikaO astfel de teorie ar putea explica şi de ce banca britanică Northern Rock a ajuns într-o situaţie-limită după secarea pieţei de credit, în vara anului 2007, declanşând o criză în lanţ, care a dus la falimentul băncii şi la naţionalizarea sa în septembrie.

Este, de asemenea, posibil ca unii actori să folosească oportunitatea creată de faptul că lumea întreagă se uită în altă direcţie. Oricine ar fi de învinuit pentru conflictul din Georgia, faptul că a început când întreaga lume se concentra pe Jocurile Olimpice de la Beijing pare mai mult decât o coincidenţă.

Totodată, din punctul de vedere al strategiei militare, comandanţii preferă să lupte şi să îşi mobilizeze trupele în timpul verii, sperând că îşi vor atinge obiectivele înainte de venirea iernii şi că vor încheia războiul până în perioada Crăciunului, potrivit lui Richard Vinen, profesor de Istorie Europeană la King’s College din Londra.

Şi în ceea ce priveşte pieţele financiare, există o explicaţie plauzibilă privind crizele din timpul verii şi de ce acestea au aşa un impact profund. Mulţi dintre jucătorii de pe piaţă sunt absenţi, volumul schimburilor este mult mai scăzut, iar volatilitatea este mult mai ridicată. „Dacă eşti un manager de active, ar trebui să adopţi o poziţie mult mai defensivă în timpul verii, mai ales dacă perioada de absenţă va fi mai lungă. Orice mişcare de pe piaţă va avea un impact mai puternic, fiind necesară o atenţie mai sporită faţă de absenţele din altă perioadă a anului”, avertizează Michael Ganske, şeful departamentului pentru cercetarea pieţelor în dezvoltare a Commerzbank.

Vara acestui an ar putea fi extrem de riscantă. Pieţele sunt nesigure după turbulenţele de anul trecut, iar politica este şi ea afectată de şomaj şi de problemele economice. Numai luna aceasta au avut loc deja greve în Africa de Sud, o lovitură de stat în Honduras şi tensiuni etnice în China.

Sursa: NEWSIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *