Medicine,,Age,,Diabetes,,Health,Care,And,Old,People,Concept,-
Social

6 suplimente alimentare recomandate în cazul bolnavilor de diabet

Spread the love

Diabetul de tip 2 a devenit o afectiune din ce în ce mai frecventă în rândul populației. Aceasta formă de diabet este cauzată atunci când corpul dumneavoastră fie nu produce suficientă insulină, fie este rezistent la aceasta. Dezechilibrul nivelului de glucoză din sânge provocat de diabet este adesea ținut sub control prin intermediul dietei, al exercițiilor fizice sau a medicamentației prescrise de medic, dintre care amintim terapia cu insulină, metformina, sulfonilurea sau meglitinidele.

O dietă sănătoasă, activitatea fizică și menținerea unei greutăți normale se numără printre cele mai importante metode de tratare a diabetului, însă atunci când acestea nu sunt suficiente pentru a vă menține nivelul de zahăr din sânge, medicul dumneavoastră poate decide care sunt medicamentele care funcționează cel mai bine. Alături de aceste tratamente, pacienții cu diabet au încercat și diverse suplimente alimentare recomandate diabeticilor, care s-au dovedit promițătoare.

Chiar dacă în prezent există doar dovezi limitate cu privire la beneficiile suplimentelor alimentare în cazul persoanelor care suferă de diabet, vă invităm să descoperiți în rândurile de mai jos principalele suplimente recomandate pentru bolnavii de diabet.

1.  Scorțișoară

Medicina chineză folosește scortișoara în scopuri medicinale de sute de ani. Acest supliment alimentar a făcut obiectul a numeroase studii pentru a putea fi determinat efectul său asupra nivelului de glucoză din sânge. Sunt necesare mai multe cercetări, însă o revizuire a studiilor publicate în revista Annals of Family Medicine sugerează că scorțișoara poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge la unii pacienți. Prin urmare, e recomandat să o adăugați în fulgii de ovăz sau în cana de cafea din fiecare dimineață.

2.  Crom

Cromul este un oligoelement esențial organismului, folosit în metabolismul carbohidraților. Cu toate acestea, cercetările privind utilizarea cromului pentru tratarea diabetului sunt incerte. Dozele mici de crom sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, însă există riscul ca acest oligoelement să ducă la scăderea prea mare a glicemiei. Dozele mari au, de asemenea, potențialul de a provoca leziuni renale. În mod natural, cromul poate fi găsit în alimente precum carne, pește, fructe, legume și pâine integrală. Ca supliment, acesta poate fi găsit sub forma picolinatului de crom, clorurei de crom sau nicotinatului de crom.

3.  Vitamina B1

Cunoscută și sub denumirea de tiamină, vitamina B1 se numără printre suplimentele alimentare recomandate pentru bolnavii de diabet. Multe persoane care suferă de diabet se confruntă cu deficit de tiamină, ceea ce poate contribui la diverse complicații ale diabetului. În timp ce tiamina este solubilă în apă, benfotiamina, o formă suplimentară a tiaminei, este solubilă în lipide, pătrunzând mai ușor în membranele celulare. Unele cercetări sugerează că benfotiamina poate preveni complicațiile diabetului, în timp ce alte studii nu au arătat, însă, efecte pozitive.

4.  Acid alfa-lipoic

Acidul alfa-lipoic este un puternic antioxidant, protejând organismul împotriva daunelor produse de radicalii liberi. Bolnavilor de diabet le sunt recomandate suplimente alimentare cu acid alfa-lipoic pentru a-și ajuta organismul să folosească insulina mai eficient. Aceste suplimente au fost, de asemenea, utilizate pentru a preveni sau trata neuropatia diabetică. Un studiu publicat în 2014 în revista Diabetology & Metabolic Syndrome a descoperit beneficii terapeutice ale acidului alfa-lipoic, însă sunt necesare mai multe cercetări. Printre precauții se numără faptul că acidul alfa-lipoic poate scădea nivelul de fier din sânge și poate interacționa cu anumite medicamente pentru cancer. În unele cazuri, acest supliment poate scădea prea mult zahărul din sânge, așa că glicemia va trebui monitorizată cu atenție.

5.  Ceai verde

Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care sunt antioxidanți. Studiile de laborator au sugerat că principalul antioxidant al ceaiului verde poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv: risc mai mic de boli cardiovasculare, prevenirea diabetului de tip 2, un control îmbunătățit al glucozei și activitatea mai bună a insulinei. Studiile pe pacienții cu diabet nu au arătat beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, ceaiul verde este, în mod normal, considerat sigur, motiv pentru care vă recomandăm să-l selectați din gama variată de produse Fares.

6.  Magneziu

Magneziul este cunoscut ca un nutrient esențial pentru organism. Acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale și reglează, de asemenea, sensibilitatea la insulină. Prin urmare, suplimentele cu magneziu pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină a diabeticilor. O dietă bogată în magneziu poate reduce, de asemenea, riscul de diabet, mai cu seamă că oamenii de știință au descoperit o legătură între aportul mare de magneziu, rate mai scăzute de rezistență la insulină și diabet.

Așa cum ați putut observa în informațiile de mai sus, există o serie de suplimente alimentare care pot fi folosite pentru a gestiona diabetul. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga orice supliment sau vitamină în planul pentru diabet. Rețineți că multe dintre suplimentele populare pot avea interacțiuni negative cu medicamentele pentru diabet și că nu există suficiente dovezi științifice care să confirme faptul că suplimentele alimentare pot ajuta pacienții cu diabet.

Referințe:

  1. Allen, Robert W, et al. “Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis.” Annals of Family Medicine, American Academy of Family Physicians, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/.

Published Sep. 2013. Accessed 4 Apr. 2022.

  1. Gomes, Marilia Brito, and Carlos Antonio Negrato. “Alpha-Lipoic Acid as a Pleiotropic Compound with Potential Therapeutic Use in Diabetes and Other Chronic Diseases.” Diabetology & Metabolic Syndrome, BioMed Central, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4124142/.

Published 28 Jul. 2014. Accessed 4 Apr. 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *