karsten-winegeart-qy0BHykaq0E-unsplash
Tineri

4 sfaturi pentru a avea grijă cum trebuie de animalul de companie

Spread the love

A avea un animal de companie și a-l îngriji corespunzător reprezintă responsabilități de o viață și sunt chestiuni de tratat cu toată seriozitatea. Pe lângă atenție, dragoste și timp dedicat celui mai bun prieten, este necesar să învățăm când și cum să-i dăm ce are nevoie, în  funcție de situație. Practic, a fi stăpânul unui animăluț înseamnă mai întâi grijă față de specificul unei ființe necuvântătoare, pe care este obligatoriu să o cunoaștem cât se poate de bine, pentru a-i asigura o viață sănătoasă și de calitate.

Cum putem să reacționăm adecvat la provocările unei astfel de vieți? Rândurile de mai jos prezintă câteva idei utile în acest sens.

Satisfacerea nevoilor de bază

Pentru a beneficia de o stare de bine, animalele de companie au nevoie, precum oamenii, de hrană de calitate și acces permanent la apă proaspătă. Mâncarea lor ideală este special creată ținând cont de vârstă, specie sau rasă și respectând anumite cerințe speciale. De aceea, hrănirea cu resturi de mâncare gătită se poate dovedi a fi o mare înșelare, căci fiecare animal are propriile nevoi nutriționale – vitamine, minerale, proteine, carbohidrați. Dacă nu sunt satisfăcute corespunzător, nevoile devin carențe și pot afecta serios sănătatea și calitatea vieții.

Un detaliu adesea trecut cu vederea este necesitatea accesului permanent la o sursă de apă proaspătă. Deși ar putea părea a fi un detaliu banal, numeroși posesori de animale de companie ignoră această necesitate vitală a animalului favorit și fie plasează sursa de apă într-un loc greu accesibil, fie uită pur și simplu să pună apă în bol. Așadar, mare atenție la ambele surse necesare hrănirii și hidratării!

Asistența medicală corespunzătoare

Pentru a fi sigur că starea de sănătate a animalului tău este bună, la intervale regulate de timp programează-te la una dintre clinicile veterinare The Vets; aceasta este cea mai rapidă și convenabilă modalitate prin care te asiguri că prietenul necuvântător este în formă, iar riscurile unei afecțiuni sunt reduse.

Vizitele regulate la doctorul veterinar înseamnă:

  • verificări atente ale stării generale de sănătate;
  • învățarea de metode de prevenție a bolilor;
  • vaccinarea – tot în scopul prevenirii diferitelor afecțiuni;
  • înțelegerea și cristalizarea unei diete potrivite;
  • în general, o mai bună înțelegere a nevoilor animalului favorit.

Interacțiunea și socializarea

O altă fațetă a unei îngrijiri de calitate presupune, în cazul marii majorități a animalelor de companie, socializarea. Astfel, contactul fizic cu alți oameni, fie ei adulți sau copii, precum și cu alte animale de companie reprezintă un fenomen important în creșterea corectă și echilibrată. În definitiv, socializarea este parte integrantă dintr-o dezvoltare normală, animalul obișnuindu-se cu alte ființe și dobândind tipare comportamentale folositoare.

Interacțiunea cu alte ființe cizelează temperamentul, îmblânzește reacțiile și induce o stare de echilibru. Este de mare folos atât animalului de companie, cât și stăpânului, legăturile de prietenie fiind esențiale pentru o viață cu adevărat frumoasă.

Un mediu confortabil și sănătos

Atât oamenii, cât și animalele au nevoie de un mediu curat și confortabil, pentru o stare bună de sănătate. Igiena este extrem de importantă, căci un organism curat și îngrijit, care trăiește într-un spațiu igienizat, cu greu devine gazdă pentru bacterii, insecte și alți paraziți în căutarea unui mediu propice. În cazul animalelor este necesară, la intervale regulate de timp, atât spălarea și tăierea părului și a ghearelor, cât și aplicarea de substanțe care să prevină instalarea paraziților. Asemenea operațiuni nu pot fi considerate exagerări ale stăpânilor în căutarea unei frumuseți de revistă, ci pur și simplu o nevoie de igienă elementară, întocmai ca în cazul oamenilor.

Unele animale sunt mai sociabile din fire, altele se dovedesc a fi mai degrabă solitare; un stăpân căruia îi pasă de amicul necuvântător va înțelege acest lucru și va amenaja un colțișor doar pentru el. Dovada dragostei față de animalul de companie nu înseamnă doar mângâieri sau joacă, ci mai cu seamă îngrijire corespunzătoare, un tratament adecvat, timp petrecut împreună, alături de asigurarea unui trai de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *