Fără categorie

Ogorul vietii, pentru ca agricultura se face cu suflet din generatie in generatie

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Cand ma gandesc la agricultura, la ogoare, nu pot sa nu ma gandesc la familia mea.

POSTULAT: – Agricultura pe care o faceti cu ajutorul unor seminte legume e precum familia noastră. Si uite asa imi vine pofta sa-i scriu mamei, pur si simplu!

„Draga mama,

Voi v-ați cunoscut întâmplător, lucrați pe atunci pentru combinatul de fibre sintetice din Câmpulung-Muscel.

Tata, un pic mai mic ca vârstă ca tine și cu puțină experiență de viață, a avut el o intuiție și nu s-a lăsat până nu te-a dus la altar. Tu îl mai păcăleai, îl invitai în stația de autobuz, îi mai făceai cu mâna, dar noroc cu bunica că te-a pus “pe brazdă” și de la “TU nu vrei să te măriți niciodată” ai ajuns la “DA” :)

Dar sa revin la prezent. De exemplu, ultimul contact pe care l-am avut cu zona agricola dupa ce am plecat de acasa in urma cu 10 ani si m-am mutat in Capitala a fost anul trecut la un eveniment de profil. Se intampla sa fiu la Hotel Radisson Blu din Capitala, unde Camera de Comert Italiano-Romana a organizat un eveniment centrat pe importanta agriculturii bio din Romania si care este potentialul Romaniei in aceasta zona. Si pentru ca s-a vorbit de agricultura, s-a discutat si despre utilaje agricole, despre ingrasaminte chimice si organice

11401497_419442654893638_4893025166182533028_n

„Românii de-abia au început să fie conștienți de acest potențial imens. Sunt zone din România unde nu numai că nu s-au mai folosit produse chimice de zeci de ani, dar nici nu s-a mai cultivat nimic de ani pe acele terenuri  din varii motive. Ca să dau un exemplu, o producție ecologică de floarea-soarelui cultivată în România, ar genera o cantitate de ulei bio care s-ar vinde la prețuri și de patru ori mai mare decât uleiul clasic. În Italia există o astfel de piață, există o astfel de cerere, dar România încă n-are o ofertă bine conturată în această direcție. În ultima perioadă am încercat și vom mai încerca prin diverse conferințe și întâlniri să descoperim investitorilor italieni potențialul României în zona de agricultură biologică.” – Adrian Dimache, Secretar al Camerei de Comert Italiano-Romana, interviu pe care mi l-a oferit pentru publicatia Romania LIBERĂ de Ziua Italiei.

Potentialul agricol al Romaniei nu este reprezentat doar de numarul de hectare cultivabile ci si de potentialul unei piete de desfacere pentru utilaje agricole. Si daca tot vorbim de combine, tractoare si pluguri nu putem sa nu vorbim si de anvelope.

De exemplu portalul ogorul.ro ofera o gama variata de accesorii si echipamente agricole care sunt livrate rapid in orice zona din tara si toate modelele au garantie 24 de luni.

Dar sa ne intoarcem la evenimentul de lansare unde s-au abordat in cele mai inovative moduri provocarile agriculturii romanesti.

La evenimentul de networking au vorbit atat invitati din zona aparatului de stat precum Ambasadorul Italiei in Romania – Excelenta Sa Diego Brasioli, ministrul Agriculturii – Daniel Constantin, dar si antreprenori din sectorul agricol si bancar.

➡ Ce inseamna agricultura BIO?

Agricultura biologica urmareste obtinerea de alimente prin metode de cultura care respecta mediul inconjurator, adica excluzind utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor chimice de sinteza.

Dupa Claude Aubert („L’agriculture biologique”, Paris 1970), agricultura biologica este „agricultura bazata pe observarea legilor vietii care constau in a nu hrani direct plantele cu ingrasaminte solubile ci fiintele vii din sol care elaboreaza si furnizeaza toate elementele de care plantele au nevoie.” (sursa: agribios.tripod.com)

Dintre discursurile motivationale pe care le-am ascultat tin sa-l reamintesc pe Paolo Maurizio Rocchi de la grupul Maschio Gaspardo Romania.

Ce trebuie punctat este faptul ca italienii chiar au simtit potentialul agricol al tarii noastre.

Firmele italienești cu care noi colaborăm au în administrație peste 400.000 de hectare de teren agricol, ceea ce înseamnă 25% din toată prezența străină în agricultura românească. Ca și idee, 400.000 de hectare din zece milioane cultivabile înseamnă aproape  4% din suprafața arabilă a României. Consider că aceste investiții sunt benefice pentru România, pentru că aduc know-how și tehnologie și ajută sporirea productivității în operațiunile agricole. Lucru care s-a și întâmplat în ultimii 10 ani.” – Adrian Dimache, Secretar al Camerei de Comert Italiano-Romana.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *